Drapssiktet for tredje gang

Forsvareren begjærte saken utsatt da drapsdømte Stig Millehaugen mandag møtte i Oslo tingrett, tiltalt for ran og drapsforsøk på to politibetjenter. Han fikk ikke medhold av dommerpanelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO: Advokat Morten Furuholmen mente det forelå sterk tvil om holdbarheten til flere bevis som vil bli lagt fram under saken og mente at man på dette grunnlaget burde vente til rapporten fra flere tekniske undersøkelser forelå. Disse resultatene kan tidligst foreligge om fire uker, men trolig vil det ta lengre tid.

Dommerpanelet konkluderte imidlertid enstemmig med at begjæringen om utsettelse ikke ble tatt til følge. Dommer Hans Bloch-Hoell avviste ikke argumentasjonen totalt og uttrykte et ønske om å avvente til bevisførselen var ferdig for om mulig utsette domsfastsettelsen.

Rettsforhandlingene gikk deretter videre med at den tiltalte Stig Millehaugen begynte på sin forklaring.

Ikke samme våpen

Millehaugen er tiltalt for væpnet ran av Kreditkassens filial på Majorstuen i Oslo tredje juledag 2000. Iført politiuniform og med maskinpistol skal han ha truet til seg 210.000 kroner.

Da raneren løp ut av banken, skjøt han også 13 skudd mot en politibil som sto på utsiden.

Under ranet ble det benyttet en MP5 maskinpistol fra den tyske produsenten Heckler & Koch. Da Stig Millehaugen ble pågrepet i juni 2001 fant politiet også et slikt våpen og foretok prøver for å påvise om våpenet var det samme som ble brukt under ranet et halvt år tidligere. Funnene, som ble gjort av teknikere på Kripos i Oslo, er derimot ikke entydige, og tiltaltes forsvarer ba derfor om at det skulle foretas ny analyse av våpenet hos produsenten i Tyskland.

Ringte 112

Det er også strid om en stemmeanalyse som er foretatt i tilknytning til ranet. Aktor Per Egil Volledal sa under sitt innledningsforedrag at det i etterkant av ranet ble ringt inn en telefonsamtale til politiets nødnummer 112, som pekte ut en annen person som gjerningsmannen av bankranet.

Påtalemyndigheten er av den oppfatning av det var Millehaugen selv som ringte inn denne beskjeden, men forsvaret bestrider denne oppfatningen og mener det bør foreligge grundigere analyser av lydbåndene før man kan konkludere hvem som snakker på opptaket.

Ingen av disse prøvene var ferdigstilt da rettssaken startet mandag, og av den grunn ba Furuholmen om at saken skulle utsettes.

Streng sikkerhet

Aktor Per Egil Volledal mener de kan føre bevis for at Millehaugen, som på det aktuelle tidspunkt hadde uteblitt fra permisjon fra fengselet, var den som utførte ranet.

Det er en omfattende sikkerhetskontroll rundt saken, og Millehaugen ankom rettssalen iført håndjern.

Fra før soner 33-åringen to dommer, én på 17 års fengsel for drap på en fengselsbetjent under rømming i 1992, og én dom på seks år for to ran. Han soner i isolat i Norges strengeste fengsel, Ringerike fengsel. Millehaugen blir vurdert som svært rømningsfarlig og ble flyttet fra Skien fengsel etter at det ble avdekket at han hadde nye rømningsplaner.

(NTB)

SONER: Stig Millehaugen soner i isolat i Norges strengeste fengsel. Han blir vurdert som svært rømningsfarlig og ble flyttet fra Skien fengsel etter at det ble avdekket at han hadde nye rømningsplaner.