Mehamn-drapet

Drapssiktet halvbror dømt flere ganger

Gisli Thor Thorarinsson (40) drept i Mehamn. Drapssiktet halvbror tidligere dømt for voldtekt, vold og ran.

DRAP: Politiet rykket grytidlig lørdag morgen ut til meldinger om skudd ved en bolig i Mehamn helt nord i Finnmark. Timer etterpå ble to menn pågrepet. Den ene av dem er siktet for drap, og mennene framstilles for varetektfengsling mandag kveld. Foto: Inge Brox
DRAP: Politiet rykket grytidlig lørdag morgen ut til meldinger om skudd ved en bolig i Mehamn helt nord i Finnmark. Timer etterpå ble to menn pågrepet. Den ene av dem er siktet for drap, og mennene framstilles for varetektfengsling mandag kveld. Foto: Inge BroxVis mer

40 år gamle Gisli Thor Thorarinsson fra Island ble skutt og drept i Mehamn i Finnmark lørdag.

Hans yngre halvbror er siktet for drap, mens en annen islending er siktet for medvirkning til drap.

Det var rundt 05.30 lørdag morgen politiet fikk melding om skudd avfyrt ved et bolighus i Finnmark. Inne i boligen fant de Thorarinsson hardt skadd, før han ble erklært død.

Fengslet i fire uker

Den islandske halvbroren samtykket til fengsling under et fengslingsmøte i Øst-Finnmark tingrett mandag kveld og blir fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

- Han har ennå ikke tatt stilling til spørsmål om straffskyld. De første politiavhørene blir på onsdag, sier hans forsvarer Vidar Zahl Arntzen.

En 32-åring, også han islending som er siktet for medvirkning til drap, stiller seg helt uforstående til siktelsen.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen, erkjenner ikke straffskyld og samtykker ikke til varetektsfengsling, sier hans forsvarer Jens Bernhard Herstad til Dagbladet seint mandag kveld.

Politiet ba om en ukes varetektsfengsling for den medvirkningssiktede 32-åringen.

Besøksforbud og rulleblad

De to mennene ble noen timer etterpå pågrepet i en politiaksjon mot et hus i tettstedet Gamvik.

De to siktede islendingene, som ifølge islandske Morgunblaðið jobbet som fiskere i Norge, ble framstilt for fengsling i Øst-Finnmark tingrett klokka 19.00 og 19.30 i kveld.

Slik Dagbladet skrev i går, skal også drapssiktede ha framsatt trusler mot sin halvbror tidligere. 17. april ble drapssiktede ilagt besøksforbud mot sin nå avdøde halvbror.

Dagbladet har også fått tilgang til den drapssiktede mannens rulleblad på Island, som er meget omfattende og strekker seg 20 år tilbake.

Voldtekt og vold

Fra 1999 til 2002 ble mannen dømt for tyveri, brudd på våpenloven, narkotika og trafikkovertredelser på Island.

I 2002 ble han dømt til 22 måneders fengsel for voldtekt. I 2007 ble han dømt til 15 måneders fengsel for grov legemsfornærmelse.

2010: To års fengsel for legemsfornærmelse, frihetsberøvelse og ran.

2014: 15 måneders fengsel for ruskjøring.

Politiet vil begjære den siktede halvbroren fengsel i fire uker med brev- og besøksforbud. Han har imidlertid ikke latt seg avhøre ennå, og det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

Ba om tilgivelse

Lørdag morgen var han imidlertid ute på sin egen Facebook-side og ba om tilgivelse, skriver iFinnmark. Der skriver også mannen at han ikke mente å skyte. Politiet er kjent med Facebook-innlegget.

Politiet har gjennomført flere vitneavhør i Mehamn, og vurderer også å avhøre personer som befinner seg på Island.

Samtidig foregår det mandag kriminaltekniske undersøkelser stedet. Der deltar både lokale krimteknikere og tre kriminalteknikere fra Kripos.

- Politiet foretar mandag en rundspørring i nabolaget i Mehamn om noen av naboene har sett eller hørt noe som kan være av interesse for politiet.

Politiet ønsker å avhøre den siktede broren i løpet av i morgen, altså etter kveldens fengslingsmøte. Årsaken til det seine fengslingsmøtet er delvis SAS-streiken, som har vanskeliggjort framkommeligheten til Gamvik, helt nord i Finnmark.