Tor Kjærvik drept

Drapssiktet har millionformue

Tor Kjærviks drapssiktede sønn har holdt seg skjult for offentligheten.

ETTERFORSKER: Krimteknikere på Røa for å gjøre undersøkelser etter drapet på Tor Kjærvik mandag. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG/OSLO (Dagbladet): Mandag kveld ble advokat Tor Kjærvik (70) skutt og drept hjemme på Røa i Oslo. Kjærviks sønn i 30-åra er siktet for drapet.

Sønnen er, i tillegg til å være siktet for drap, siktet for drapsforsøk på Kjærviks samboer, som klarte å unnslippe fysisk uskadd.

Aksjon på Kongsberg

Mannen i 30-åra vokste opp vest i Oslo, men har hatt hjemmeadresse på Kongsberg siden 2018. Oslo-politiet gjennomsøkte bopelen hans tirsdag, i samarbeid med Sør-Øst politidistrikt.

BOPELEN: Den siktede mannen har bodd i denne bygården på Kongsberg de siste åra. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BOPELEN: Den siktede mannen har bodd i denne bygården på Kongsberg de siste åra. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

En nabo av den drapssiktede sier til Dagbladet at han våknet av masse bråk og rabalder ca. klokka 05.30 tirsdag morgen. Da han så ut, så han at politiet var på stedet.

Etterforskerne jobbet i omtrent en time på stedet. Det ble båret ut flere pappesker fra stedet, beskriver vitnet.

- Han har bodd i leiligheten i noen år, men han har vært en veldig stille type. Det virker som han ikke har ønsket særlig kontakt, sier naboen til Dagbladet.

Den siktede stakk fra åstedet til fots etter drapet, men ringte selv politiet og fortalte hva som hadde skjedd. Han ble pågrepet «et lite stykke unna» farens bolig, opplyser politiadvokat Anne Marie Hustad til Dagbladet.

Få spor

Dagbladet har forsøkt å kartlegge den drapssiktede mannens interesser og nettverk, noe som har vært vanskelig; han har stort sett holdt seg skjult for offentligheten:

Det er ingen kontoer på ham i sosiale medier, og Dagbladet finner ikke spor av noe utdanningsløp eller karrierevei. Det er også uklart hva den drapssiktede sønnen har arbeidet med de siste åra.

Det er imidlertid på det rene at han har spilt innebandy, og vært tilknyttet en Oslo-klubb; her har han også fått lisens til å drive som lagleder i bandysporten.

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle klubben, som opplyser at han ikke har vært aktiv der de siste åra; A-laget ble oppløst for to år siden, får Dagbladet opplyst.

ORIENTERER: Politiadvokat Anne Marie Hustad om utviklingen i Røa-drapssaken. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Angelica Hagen Vis mer

Dagbladet har også undersøkt mannens økonomi. Han er registrert med langt lavere inntekt enn gjennomsnittlig norsk lønn de siste åra, men gikk fra 0 til nesten 1,6 millioner kroner i formue fra 2018 til 2019.

Brev- og besøksforbud

Sønnen er fra Kjærviks tidligere ekteskap. Han knytter seg til drapshandlingen, men har så langt ikke tatt stilling til straffskyld.

Onsdag ettermiddag ble mannen i 30-åra varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt to ukers medieforbud, opplyser Oslo tingrett. Fengslingen er i tråd med politiets begjæring.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Bakgrunnen er bevisforspillelsesfare, opplyser politiadvokat Anne Marie Hustad i Oslo politidistrikt.

Fengslingen har foregått i Oslo tingrett, men er gjennomført som såkalt kontorforretning - dvs. at partene og siktede ikke møter, og avgjørelsen er fattet av tingrettsdommeren alene. Den siktede var ikke til stede da kjennelsen ble avsagt.

En familiekonflikt som ligger «noe tilbake i tid», er blant det politiet undersøker. Det er uklart om konflikten er motivet for drapet.

- Vi vil se på alle relevante temaer. Relasjonen mellom partene og hans bakgrunn er jo del av det, så det vil vi se nærmere på, sier Hustad til Dagbladet.

PROFILERT ADVOKAT: Helt siden 80-tallet har Tor Kjærvik vært en av de mest profilerte forsvarsadvokatene i Norge. Vis mer

Ellen Holager Andenæs, bistandsadvokat for Kjærviks samboer, har uttalt at forholdet mellom sønnen og faren har vært godt de siste åra.

Rent rulleblad

Sønnen har ikke vært en såkalt kjenning av politiet, og har ingen registrert straffehistorikk. Han har heller ikke noen forhistorie med psykiske problemer, etter hva Dagbladet kjenner til.

Politiet har beslaglagt et våpen på åstedet. Dette undersøkes nå grundig av krimteknikere.

Politiadvokat Hustad bekrefter overfor Dagbladet at etterforskerne knytter våpenet til siktede, men ønsker ikke å gå i detalj om dette.

- Vi er bare to dager inn i etterforskningen, sier politiadvokaten.

Lange avhør

Den drapssiktede mannen samarbeider med politiet. Han ble tirsdag avhørt i fem timer, fra klokka 12, sammen med forsvarer Sol Elden.

Etter hva Dagbladet får opplyst, har han forklart seg i detalj om hvordan han oppfattet det som skjedde hjemme hos faren og samboeren mandag kveld.

Politiadvokat Hustad opplyser onsdag at etterforskingen fortsetter for fullt, og at avhørene av den siktede fortsetter. I tillegg avhøres andre vitner.

- Han får helsehjelp og blir godt ivaretatt, opplyser Hustad videre.

Politiadvokaten bekrefter også at det bare var tre personer til stede i leiligheten på drapstidspunktet - Kjærvik, samboeren og sønnen.

Dagbladet har vært i kontakt med den siktedes forsvarere, som ikke ønsker å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer