Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet i åtte år - får 30.000 av staten

I åtte år var 37-åringen siktet for overlagt drap. Nå får han 30.000 kroner i oppreisning, og drapssiktelsen er henlagt - etter bevisets stilling.

PENGER:  37-åringen som i åtte år var siktet for overlagt drap på Quoc Hong Nguyen på Sandaker i Oslo i 2004, får nå 30.000 kroner i oppreisning fra staten.    Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PENGER: 37-åringen som i åtte år var siktet for overlagt drap på Quoc Hong Nguyen på Sandaker i Oslo i 2004, får nå 30.000 kroner i oppreisning fra staten. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med tre av sine brødre og en fjerde person ble den 37 år gamle norsk-pakistaneren sommeren 2004 arrestert og siktet for overlagt drap og drapsforsøk.

Den 3. februar samme år ble norsk-vietnameseren Hung Qouc Ngyen (23) og hans 22 år gamle kamerat skutt på åpen gate. En rekke skudd ble avfyrt. 23-åringen ble drept, mens 22-åringen overlevde etter å ha blitt truffet av to skudd.

Kriminalpolitiet i Oslo mente at drapet var gjengrelatert, og at det var en hevnaksjon etter flere skyte episoder mellom medlemmer av innvandrerbandene A- og B-gjengen.

Henlagt I forfjor ble siktelsen mot 37-åringen henlagt. Etter åtte år med etterforskning besluttet politiet at siktelsen om overlagt drap og drapsforsøk saken mot norsk-pakistaneren skulle henlegges etter bevisets stilling.

37-åringen har av politiet i Oslo blitt pekt ut som en av lederne i den såkalte B-gjengen. I 2010 ble den samme mannen dømt i Borgarting lagmannsrett etter den såkalte mafiaparagrafen for straffbare forhold som hadde pågått over flere år.

Kritisk - Det er utrolig at politiet kan bruke åtte år på å henlegge en uriktig drapssiktelse, og det er bra at Statens sivilrettsforvaltning nå har reagert klart og tydelig ved at de har tilkjent oppreisning ut fra tidsbruken i saken, sier advokat John Christian Elden og fortsetter:

- Det er bra og riktig at Statens sivilrettsforvaltning fastslår at Oslo-politiet har brutt menneskerettighetskonvensjonens artikkel 6, sier Elden.

Advokaten er svært kritisk til politiet og statsadvokatens behandling av 37-åringen.

- Vi har purret politiet og statsadvokaten gjennom flere år. Men de har stort sett unnlatt å besvare vår henvendelser
om henleggelse av saken, sier Elden til Dagbladet.

Oppreisning 37-åringen krevde en oppreisning på 150.000 kroner. Statens sivilrettsforvaltning har behandlet kravet og kommet til at åtte år med en siktelse om overlagt drap «hengende over seg» er verdt 30.000 kroner i oppreisning.

I vedtaket heter det:

«Statens sivilrettsforvaltning anser at kravstiller , gjennom aktiv deltakelse i en gruppering (B-gjengen, red.anm.) som er kjent for straffbare forhold, og hvis virksomhet omfattes av og er pådømt etter den såkalte mafiaparagrafen, har løpt en stor risiko for å bli utsatt for etterforskningsskritt fra politiet, under gitte omstendigheter.»

Og:

«... viser til tidligere straffeforfølgninger mot kravstiller, og at det i nærværende sak ble funnet våpen, store pengebeløp samt andre luksusgjenstander i hjemmet...»

Og:

«... til funn av skytevåpen i kravstillers bolig og at han har skiftet forklaring på enkelte punkter».

Til tross for dette har Statens sivilrettsforvaltning tilkjent norsk-pakistaneren 30.000 kroner, etter at han i åtte år var siktet for overlagt drap og drapsforsøk.

- UTROLIG:  - Det er utrolig at politiet kan bruke 8 år på å henlegge en uriktig drapssiktelse, sier advokat John Christian Elden.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- UTROLIG: - Det er utrolig at politiet kan bruke 8 år på å henlegge en uriktig drapssiktelse, sier advokat John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart