Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet krever erstatning

Somalieren som er siktet etter trikkedrapet på Bislett i Oslo 3. august, vil fremme erstatningskrav overfor Ullevål universitetssykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siktedes advokat, Heidi Bache Wiig, sier at mange kanskje vil finne det på kanten at en pasient som er utskrevet og begår drap, reiser krav om erstatning. Men Bache-Wiig synes erstatningskravet i dette tilfelle er berettiget.

- Det er en enorm belastning å få en dom for drap, særlig når du vet at du søkte hjelp for å unngå nettopp slike handlinger og ikke fikk hjelp. Min klient fikk ikke tilbud om oppfølging av spesialhelsetjenesten, slik han har krav på, da han ble utskrevet fra Ullevål universitetssykehus. I stedet ble han utskrevet til absolutt intet.

Ikke bestemt

Hun sier erstatningskravet onsdag ettermiddag er under utarbeidelse og at kravets omfang ennå ikke er avgjort.

- Den kritiske rapporten fra fylkeslegen i Oslo og Akershus onsdag har gitt oss flere knagger å henge kravet på. Den viktigste er kanskje at det ikke ble laget noen individuell plan for min klient da han ble utskrevet. Hadde han fått oppfølging, kunne drapet vært unngått. Han hadde krav på oppfølging av spesialhelsetjenesten etter utskrivelsen, men det har Ullevål universitetssykehus ikke overholdt, sier Bache-Wiig.

- Må komme først

Viseadministrerende direktør Inggard Lereim ved Ullevål universitetssykehus sier til NTB at han ikke kan kommentere eventuelle erstatningskrav før de er fremmet og kommet til sykehuset.

Han sier kritikken fra fylkeslegen i Oslo og Akershus onsdag er klar og berettiget.

- Kritikken går på to forhold. Før det første ufullstendig journalføring, og at det ikke i samarbeid med pasienten ble utarbeidet en individuelle behandlingsplan ved utskrivelsen slik man har krav på. Det er ikke alle pasienter som ønsker en slik individuell plan, men det ble ikke diskutert med den aktuelle pasienten om han ønsket en slik plan, sier Lereim.

Han sier kritikken allerede har fått konsekvenser.

- Vi tok tak i dette lenge før fylkeslegens rapport kom, blant annet har vi gått gjennom og kvalitetsvurdert rutinene på avdelingen og individuelle arbeidsforhold. En omfattende revisjon er i gang, blant annet av journalsystemet på enheten, sier Lereim.

To leger

Han legger til at sykehuset er glad for at fylkeslegen ikke fant å kritisere spørsmålet om pasientens farlighet.

Fylkeslegens rapport kritiserer to leger ved sykehuset i tillegg til selve sykehuset. Fylkeslegen sier i sin rapport onsdag at det skal sendes en rapport til helsetilsynet om den ene av de to legene. Lereim sier til NTB at sykehuset vil avvente helsetilsynets vurdering før eventuelle interne tiltak treffes.

- Det viktigste nå er å arbeide med kvalitetsforbedringer når det gjelder diagnostikk, dokumentasjon og oppfølging av pasientene, sier han.

(NTB)

TRIKKETRAGEDIE: På denne trikken gikk den drapssiktede somalieren løs på fire medpassasjerer.
DRAPSVÅPENET: Politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt viste fram en kniv av samme type som siktede brukte da han gikk amok på trikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media