Drapssiktet kvinne (36) gjemte seg bak gardin i retten

Ankom iført en hvit duk og med plastposer rundt føttene.

FRAKTET UT: Natt til fredag ble liket av Sigmund Gravdal fraktet bort fra åstedet i Kvinnherad. Foto: FRODE M. BLOKHUS / HUSNESNETT
FRAKTET UT: Natt til fredag ble liket av Sigmund Gravdal fraktet bort fra åstedet i Kvinnherad. Foto: FRODE M. BLOKHUS / HUSNESNETTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I dag holdes fengslingsmøtet for de to kvinnene som er siktet for å ha tatt livet av 65-årige Sigmund Gravdal i Kvinnherad. Pressen har møtt fulltallige opp for å dekke den mye omtalte drapssaken.

Da den yngste av de siktede, en 36-åring bosatt i tettstedet Rosendal, ankom rettssalen i Bergen tingrett, var hun dekket av en hvit duk og hadde blå legeplastposer surret rundt føttene som eneste fottøy. Inne i retten gjemte hun seg bak ei gardin mens hun nervøst snakket lavt med sin forsvarer Frode Skogvold.

- De går når retten er satt, beroliget Skogvold sin klient - og viste til at begge dagens fengslingsmøter er besluttet lukket for pressen.

Skogvold forklarer plastposene på føttene med at 36-åringens klær, inkludert skoene, er beslaglagt som bevismateriale.

- Jeg fikk kjøpt klær til henne - men ingen nevnte sko, sier advokaten.

Isolasjon I forkant var 36-åringens medsiktede, en 47-åring fra Herøysundet, fengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. De to første ukene skal hun sitte i full isolasjon.

- Dette er i tråd med min begjæring, sier politiadvokat Eli Valheim til Dagbladet.

47-åringen opptrådte langt roligere enn venninna i retten. Hun satt iført svart T-skjorte, svart dongeribukse og med farget mørkerødt hår ved siden av sin forsvarer Odd Arild Helland. I likhet med sin yngre venninne nekter hun straffskyld, men hadde likevel på forhånd gått med på å bli fengslet.

- Hun er preget av situasjonen, sier forsvarer Helland til Dagbladet.

Han varsler at det kan bli akuelt for klienten å påberope seg nødverge.

- Saken framover kan komme til å inneholde en nødvergeproblematikk, sier advokaten til Dagbladet.

Ifølge Bergens Tidende har politiet utpekt 47-åringen som den utøvende part i drapet på Gravdal. Den drapssiktede kvinnen skal ha forklart at hun handlet i selvforsvar, etter å ha blitt angrepet av 65-åringen.

Diskusjon Mens fengslingsmøtet for 47-åringen tok relativt kort tid, på grunn av hennes på forhånd varslede samtykke, tok 36-åringens fengslingsmøte vesentlig lengre tid.

- Det ble en del diskusjon mellom min klient og aktor, forklarer hennes forsvarer Skogvold.

I motsetning til sin eldre venninne har nemlig 36-åringen ikke samtykket til fengsling.

- Hun sier hun ikke har vært med på dette, og aksepterer ikke å bli varetektsfengslet. Hun har det tøft, sier forsvareren.

Aktor Valheims begjæring for 36-åringen var den samme som for 47-åringen - og politiadvokaten fikk også i dette tilfellet medhold av tingretten. Men siden Rosendal-kvinnen ikke samtykker til fengsling, blir kjennelsen nå anket til lagmannsretten.

- Hammer og øks Ifølge Bergens Tidende er både en hammer og ei blodig øks funnet på åstedet, 65-åringens hjem i bygda Sandvoll.

Ifølge VG ble hammeren funnet ved siden av den drepte mannen. Da Dagbladet oppsøkte åstedet torsdag, fattet politiets teknikere åpbenbart interesse for noen planter nær inngangspartiet.

Politiadvokat Valheim avviser å kommentere disse opplysningene om mulige drapsvåpen og motiv, av hensyn til etterforskningen. Hun forteller imidlertid at etterforskningen på langt nær er over.

- Det gjenstår vitneavhør, og over helga kommer Kripos for å bistå i den tekniske etterforskningen, sier hun til Dagbladet.

Den siste opplysningen innebærer at Hordaland politidistrikt strever med å komme til bunns i hva som faktisk skjedde på åstedet; å tilkalle Kripos såpass lenge etter at etterforskningen er startet, er oppsiktsvekkende.

- Kom for å drikke Ifølge Bergens Tidendes opplysninger mener politiet at de to kvinnene, som tilhører et rusmiljø i Kvinnherad, ankom Gravdals hjem i bil om kvelden tirsdag. Deretter satte de tre i gang med å drikke alkohol.

Flere vitneobservasjoner plasserer deretter de to venninnene på ulike steder på Sandvoll utover dagen onsdag; blant annet forteller 33-årige Torgeir Rusten at 36-åringen prøvde å haike med ham, i en forvirret tilstand.

GJORDE FUNN: Politiets kriminalteknikere fattet stor interesse for denne planten ved den drepte 65-åringens inngangsparti torsdag. Ifølge Bergens Tidende er det funnet ei øks på åstedet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
GJORDE FUNN: Politiets kriminalteknikere fattet stor interesse for denne planten ved den drepte 65-åringens inngangsparti torsdag. Ifølge Bergens Tidende er det funnet ei øks på åstedet. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

Polititeorien skal være at 36-åringen etter hvert tok taxi hjem til Rosendal, mens 47-åringen tok seg hjem til Herøysundet på egen hånd. Fra Rosendal ringte 36-åringen politiet i 22-tida og fortalte at Gravdal lå død hjemme. Tjenestemenn rykket så ut og fant 65-åringen drept i inngangspartiet på huset.

Obduksjonen av Gravdal viser at 65-åringen ble drept av stump vold mot hodet, men politiet vil altså ikke offentlig utpeke noe drapsvåpen ennå.

BODDE ALENE: Sigmund Gravdal arvet huset på oppvekststedet Sandvoll av sin mor, og det var også her han ble drept. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
BODDE ALENE: Sigmund Gravdal arvet huset på oppvekststedet Sandvoll av sin mor, og det var også her han ble drept. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer