LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Per Zimmer i Kripos leder etterforskningen av en drapssiktet norsk-afghaner. Foto Knut Falch / NTB scanpix
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Per Zimmer i Kripos leder etterforskningen av en drapssiktet norsk-afghaner. Foto Knut Falch / NTB scanpixVis mer

Drapssiktet norsk-afghaner (50) var etterretningsleder

Siktet for drap i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk-afghaneren som er siktet for drap i Afghanistan, var etterretningsleder for et politisk parti på nittitallet.

Det kommer fram i fengslingskjennelsen etter rettsmøtet i Kristiansand tingrett onsdag. Mannen var leder for en etterretningsavdeling i partiet Hezb-e-Wahdat på nittitallet.

Partiet har vært en viktig politisk og militær aktør siden stiftelsen i 1989, og ifølge fengslingskjennelsen begikk flere personer med tilknytning til partiet grove forbrytelser under den afghanske borgerkrigen på nittitallet.

50-åringen ble onsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er siktet for drap etter norsk lovgiving, selv om Kripos mener handlingene han har begått er krigsforbrytelser.

- Etter norsk rett har vi kun den type bestemmelser for handlinger begått etter mars 2008. Derfor lyder siktelsen på regulære drap, sier politiadvokat Per J. Zimmer i Kripos til Fædrelandsvennen.

Retten lot ikke mannen få innsyn i alle bevisene mot ham, og forsvarer Svein Kjetil Stallemo ba ikke om å få innsyn mot taushetsplikt under rettsmøtet onsdag.

(NTB)