Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet pleieassistent løslatt

En drapssiktet 32 år gammel kvinnelig pleieassistent ble løslatt i kveld. Påtalemyndigheten mener kvinnen har drept 22 eldre på et pleiehjem i København, og siktelsen opprettholdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen er også siktet for underslag av over 600 000 kroner fra beboeres konti. Hun nekter seg skyldig i såvel drap som underslag. Politiet hevder kvinnen drepte minst 22 beboere i løpet av tre år og underslo penger fra beboernes konti i småbeløp.

  Siktede satt tirsdag i lange avhør i København byrett, som skulle avgjøre om bevismaterialet var tilstrekkelig til å varetektsfengsle henne. Dommeren konkluderte med at mistanken om drap og underslag er begrunnet, men ikke tilstrekkelig til å varetektsfengsle 32-åringen. Dommeren mente etter avhørene at det er begrunnet mistanke om at kvinnen er skyldig i 12 av de 22 forholdene hun mistenkes for.

«Mistenkelige dødsfall»

Siktelsen bygger blant annet på at spesielt mange eldre døde på avdelingen der den mistenkte assistenten arbeidet. Siktelsen gjelder også underslag og tyveri for tilsammen 660 000 kroner på pleiehjemmet Plejebo på Vesterbro, der hun har vært ansatt i tre år.

  Kvinnen har ifølge politiet hatt adgang til de eldres bankkort og skal ha trukket små beløp over tid. Det var under etterforskningen av de påståtte underslagene at ansatte ved pleiehjemmet fortalte politiet om «mistenkelige dødsfall» på avdelingen hvor siktede arbeidet. Etterforskerne hørte rykter om «aktiv dødshjelp» til pasienter, opplyser etterforskningslederen, kriminalinspektør Kurt Jensen. Pengene som ble underslått kom både fra de døde pasientene og andre beboere.

  Drapene skal ha skjedd i perioden 1994 til i år, ifølge Kurt Jensen. 15 kvinner og sju menn i alderen 65 til 97 år døde ifølge politiet en unaturlig død på pleiehjemmet, det første tilfellet to måneder etter at kvinnen ble ansatt.

Statistikk

Det var særlig påfallende at 14 av pasientene som døde i 1995, lå på etasjen der kvinnen arbeidet, mens bare tre lå på en annen etasje. Det samme misforholdet fortsatte årene etter, ifølge etterforskerne. Bylegen i København utarbeidet en statistikk over dødsfallene i år. På avdelingen kvinnen arbeidet har det vært åtte dødsfall, mot bare ett på en sammenlignbar avdeling.

  Politiet har foreløpig ingen rettsmedisinske beviser. Mistankene bygger i hovedsak på statistikk. Det er antallet av enkeltstående, men mistenkelige dødsfall som sammen danner et mønster.

  - Man kan begå en feil eller to, kanskje tre ganger. Men da vi sto med 22 eksempler (på mistenkelige dødsfall), mente vi det var på tide å reise siktelse, sier Kurt Jensen.

Dose-drap

- Alle dødsfallene har vært arrangert slik at det stille og rolig gikk nedoverbakke, inntil man døde - det har ikke vært tale om voldsomme, dramatiske dødsfall, sier Jensen.

  Når dommeren etter å ha avvist varetektsfengling likevel mener mistanken om drap er begrunnet, er det på grunn av den høye dødeligheten på siktedes avdeling, og at forbruket av av medisinen Ketogan var høyere enn normalt. Videre mener dommeren at legejournaler og pleiehjemmets dagbøker gir grunn til mistanke om at noe kan ha vært galt.

  Også en lege som har hatt pasienter på pleiehjemmet, er siktet i saken. Siktelsen lyder på uoverlagt drap og tjenesteforsømmelse.

(NTB)

Hele Norges coronakart