Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapssiktet sendte eposter med krav om penger til Monikas mor

Den 32 år gamle drapssiktede litaueren blir framstilt for varetektsfengsling klokka 13.45 i dag. Han nekter for å ha drept Monika (8).

ÅSTEDET: I en sokkelleilighet i dette huset på Steinsland i Sund kommune på Sotra ble Monika funnet død.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
ÅSTEDET: I en sokkelleilighet i dette huset på Steinsland i Sund kommune på Sotra ble Monika funnet død. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Dagbladet er kjent med at den 32 år gamle litaueren skal ha sendt flere eposter til Monikas mor Kristina Sviglinskaja der han har krevd å få penger. Det skal ha skjedd etter at han flyttet ut av sokkelleiligheten de delte våren og sommeren 2011.

Monika Sviglinskaja ble funnet død av sin mor og en venninne av henne 14. november 2011. De bodde sammen i en sokkelleilighet på Steinsland i Sund kommune på Sotra.

Moren var på jobb i Sotra Fiskeindustri. Jenta hadde blitt hjemme fra skolen og hadde forsøkt å ringe sin mor en rekke ganger om morgenen. Da moren fant alle de ubesvarte anropene på sin mobiltelefon, reiste hun hjem sammen med en venninne.

Nekter straffskyld Det første de så da de kom til leiligheten var at glasset i ytterdøra var knust fra utsiden. Inne i leiligheten fant de datteren død. Moren fikk sjokk. Politiet ble varslet og moren ble tatt hånd om av venner og kommunens omsorgstjeneste.

Den 32 år gamle eks-samboeren fra Litauen ble pågrepet på sin arbeidsplass i Bergen mandag denne uka. Han nekter straffskyld. Forsvarer og advokat Fredrik Verling sier til Dagbladet at klienten hans er nedstemt og bekymret over at han er blitt siktet i en så alvorlig sak.

Politiet startet med taktisk og teknisk etterforskning. Fem dager etter at Monika ble funnet død, ber etterforskningsledelsen om bistand fra Kripos. Patologer fra Gades institutt ved Haukeland universitetssykehus gjennomførte obduksjon av liket. Etter ni måneders etterforskning valgte Hordaland politidistrikt å henlegge saken med en konklusjon om at hun hadde begått selvmord.

Ramsalt rapport Ingen venner eller bekjente av Kristina og Monika Sviglinskaja ville slå seg til ro med denne forklaringen. De mente at jenta måtte ha blitt drept. Det var for mye informasjon i saken som ikke støttet politiets konklusjon. Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen ble engasjert for å gjøre egne undersøkelser. Han leverte en ramsalt rapport til bistandsadvokat Stig Nilsen der han slakter politiets arbeid med saken.

En erfaren etterforsker i politiet i Bergen gjennomgår saken og forsøker flere ganger å få gjenopptatt etterforskningen, men blir avvist av sin ledelse i Hordaland politidistrikt.

NEKTER SKYLD: Forsvarer og advokat Fredrik Verling sier at hans klient stiller seg uforstående til drapssiktelsen. Foto: Ralf Lofstad/Dagbladet
NEKTER SKYLD: Forsvarer og advokat Fredrik Verling sier at hans klient stiller seg uforstående til drapssiktelsen. Foto: Ralf Lofstad/Dagbladet Vis mer

Advokat Stig Nilsen begjærte politiet om å gjenoppta saken, og 15. mai i år ble det bestemt å starte ny etterforskning med bistand fra Kripos. I går innkalte politiet til pressekonferanse. Der ble det kjent at den tidligere samboeren til Kristina Sviglinskaja var pågrepet og siktet for forsettlig drap.

32-åringen ble kjent med Kristina Sviglinskaja via et datingnettsted våren 2011. Han bodde sammen med moren og datteren i sokkelleiligheten noen få måneder, men hadde flyttet ut noen uker før jenta ble funnet død.

Dagbladet er kjent med at han skal ha sendt flere eposter til Kristina Sviglinskaja der han har bedt om å få penger av henne. Hun har pekt mot eks-samboeren som mulig drapsmann i samtaler med venner og politiet. Han ble avhørt som vitne av politiet dagen etter at Monika var funnet død.

Den drapssiktede mannen har selv uttalt i en litauisk avis 7. desember 2011 at alle som kjente moren og datteren mente at Monika var drept.

DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. Foto: Politiet / ABC Nyheter
DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. Foto: Politiet / ABC Nyheter Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling