FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo har historie fra forsterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén er nå siktet for drapet, men er fortsatt på frifot. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Drapet på Majorstua:

Drapssiktet skal ha brukt store mengder «zombie-dop»

- Brukerne er alltid ekstremt uforutsigbare, sier britisk politi.

UPPSALA/OSLO (Dagbladet): Politiets jakt på svenske Makaveli Lindén pågår fremdeles for fullt. 20-åringen er siktet for et tilfelle av ran og drapet på Heikki Paltto på Majorstua i forrige uke, men er til tross for internasjonal etterlysning fremdeles ikke pågrepet.

Etter hvert som etterforskningen har pågått, har det kommet fram stadig nye detaljer om den siktede mannen. Av politidokumenter Dagbladet har fått tilgang til av svensk politi, framkommer det at 20-åringen har hatt en omfattende bruk av narkotiske stoffer.

Ifølge dokumentene har Lindén i flere år har brukt både cannabis og det syntetiske dopet som går under navnet Spice. Sistnevnte blir også omtalt som «zombie-dop», og er utviklet for å gjenskape de psykoaktive virkningene av cannabis. Dokumentene omtaler mannens bruk av stoffet som skadelig. Selv har han ifølge avhørspapirene beskrevet at bruken har påvirket ham både fysisk og psykisk.

- Ekstremt uforutsigbare

Problemene med «zombie-dopet» har blant annet vært så stort i England at politisjef i Lincolnshire, Marc Jones, tidligere i år omtalt det som det «største helseproblemet vi har stått overfor på flere tiår».

- Vi ser ofte brukerne liggende på gata i en tilstand av semibevissthet, ofte svimt av, noen ganger aggressive og alltid ekstremt uforutsigbare. Dette er ikke cannabis, det er i en helt annen liga, sa Jones tidligere i år, ifølge London Evening Standard.

MAJORSTUA-DRAPET: En svensk 20-åring er siktet for drap og ran. Mannen er etterlyst internasjonalt. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer Vis mer

Enorm variasjon

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til Dagbladet at Spice brukes som fellesnavn på en rekke stoffer, men er en samlebetegnelse for syntetisk cannabis.

- Noen typer har vært mer populære enn andre. Men det som kjennetegner Spice, er at styrken varierer voldsomt, fra mild virkning til svært kraftig, forklarer Madsen.

Ifølge fagdirektøren har man hatt flere dødsfall som følge av overdose og uforutsett kraftig virkning. I likhet med Jones beskriver han stoffet som svært uforutsigbart.

- De fleste av stoffene virker som cannabis, og er avslappende. Likevel er det veldig skumle stoffer, fordi det er umulig å vite hvor kraftig effekten er, sier Madsen til Dagbladet.

Sendes fra Asia

Hvor utbredt stoffet er i Norge, er ikke Madsen sikker på. Inntrykket er at omfanget av kjemikalieblandingen, som oftest forekommer som hvitt pulver, har holdt seg ganske stabilt de siste åra.

- Mye kommer fra Asia, deriblant Thailand og India, men det produseres mange steder. Det er en forholdsvis enkel produksjon, og finnes i tusenvis av varianter. Det enorme antallet varianter er også det som gjør det umulig å forutsi styrken, forteller fagdirektøren.

ETTERLYSNING: Politiet holdt fredag pressekonferanse om drapet på Majorstua, hvor de blant annet etterlyser en mann gjennom bilder. Video: John Terje Pedersen Vis mer Vis mer

Trøblete fortid

Narkotikabruken er langt ifra det eneste som politiet har knyttet til den nå drapssiktede 20-åringen tidligere. Svenske Expressen skriver at Lindéns liv har vært preget av kriminalitet siden han var i tenåra. Han skal ha begynt å bruke narkotika da han var 14 år. Dette kommer fram i etterforskningsdokumentene fra tidligere saker hvor 20-åringen har vært involvert.

I en kommunal utredning har foreldrene uttrykt sterk bekymring for sønnens utvikling. Han skal seinere ha blitt plassert på et ungdomshjem i 2016-2017, skriver avisa.

Ifølge dokumentene lever Lindén et liv fra hånd til munn, med lav inntekt. Likevel skal han ha kjøpte narkotika flere ganger i uka.

Lindén har ifølge Dagbladets opplysninger ingen tidligere straffehistorikk her til lands. I Sverige er han imidlertid tidligere dømt. Dommen falt 3. oktober i fjor, og gjaldt grovt ran av fem personer i et bokollektiv.

Dagbladet har fått tilgang til dommen fra Uppsala tingsrätt. Der kommer det fram at den nå drapssiktede mannen skal ha klatret gjennom et åpent vindu til leiligheten i andre etasje midt på natta. Der vekket han de fem beboerne og truet flere av dem med kniv. Han fikk med seg kontanter og en rekke verdigjenstander fra stedet.