Drapssiktet var politiets nabo

Mens etterforskerne jobbet på spreng, bodde den nå drapssiktede dansken i nabohuset til lensmannskontoret på Bryne. Likevel ble han aldri registrert av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eivind Pedersen

BRYNE (Dagbladet): I tillegg jobbet han knapt 600 meter fra åstedet. Politiet mistenkte at gjerningsmannen kunne være utlending. Men utrolig nok sjekket de ikke utenlandske leiearbeidere som jobbet for en mekanisk bedrift en halv kilometer unna åstedet.

Den drapssiktede 41-åringen startet sitt arbeid på Bryne i begynnelsen av juli 2001. Hans engasjement varte til 8. september, knappe to uker etter drapet på Gunn Merete Lode.

Arbeidsplassen hans, den nå nedlagte EDM Production, ligger i Herikstadveien, 600 meter fra åstedet og 150 meter fra lensmannskontoret.

Mens etterforskningen pågikk, finkjemmet politiet nærområdene rundt drapsstedet. De tok over 1000 DNA-tester og gjorde enda flere avhør. Politiet holdt hele tida muligheten åpen for at drapsmannen kunne være utlending. De endevendte asylmottak og andre utenlandske miljøer.

Alle tidligere sjefer og ansatte som Dagbladet har snakket med, sier at bedriften aldri ble kontaktet av politiet. Derimot ble politiet tipset om at det hadde vært mange utenlandske arbeidere på EDM på drapstidspunktet. Daværende verkstedssjef, Terje Sandvik, sier til Dagbladet at han nevnte dette mens han ble avhørt om observasjoner han gjorde i området som privatperson.

- Huller

- I og med at vi ikke har fanget opp alle, er det åpenbart at politiet ikke har hatt en full oversikt, sier politiadvokat Karsten Monsen. Lensmannen i Time, Arild Oftedal, var i går kjent med at mannen bodde og jobbet like i nærheten av både politiet og åstedet.

- Navnet hans dukket aldri opp i løpet av etterforskningen, og det virker for så vidt rart at vi ikke fanget mannen opp. Hvorfor, er det for tidlig å uttale seg om. Da må vi gå inn i det omfattende etterforskningsmaterialet i saken, og det har vi ikke gjort ennå, sier lensmann Arild Oftedal.

Han legger vekt på at bedriften EDM Production tross alt ligger over en halv kilometer fra der Lode ble funnet drept.

- En radius på 500-600 meter gir et svært søkeområde. Vi begynte like ved åstedet. Jo lenger ut vi kom, jo lengre tid var gått.

- Hvorfor sjekket dere asylmottak i området, men ikke utlendinger i vanlige bedrifter?

- Vi gjorde det også. Men vi har hele tida vært klar over at det kunne være huller i etterforskningsmaterialet vårt, sier lensmann Oftedal.

Tipset ikke

41-åringen har i avhør innrømmet at han var på åstedet like etter at drapet fant sted. Han hevder at Lode var død da han kom til stedet. Fra huset har montøren kunnet iaktta et stort antall etterforskere som jobbet dag og natt for å finne drapsmannen.

I dagene etter drapet gikk den danske industriarbeideren på jobb som normalt, og kollegene sier at de ikke merket noe unormalt ved ham.

Bostedet:Her bodde den drapssiktede. I bakgrunnen ser vi politihuset.
DREPT: Gunn Merete Lode (32) ble funnet drept i et boligområde i Bryne natt til 26. august 2001.