Drapssiktet vet ikke om han skjøt

Fengslet i åtte uker for hagledrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapssiktede 40-åringen som angivelig gikk amok med hagle i Brønnøysund, ble mandag fengslet i åtte uker. På direkte spørsmål om han er skyldig etter siktelsen, svarte han: – Jeg vet ikke.

40-åringen er siktet for drap og to drapsforsøk, og virket nedbrutt da han stilte til fengslingsmøte i Brønnøy tingrett i Mosjøen i dag.

Politiet ba om åtte ukers varetektsfengsling, noe siktede gikk med på. Dette er lengre varetekt enn det som er vanlig, noe politiet rettferdiggjorde med at den alvorlige saken gir dekning for dette i loven. Siktede vil bli sittende i varetekt til hovedforhandlingene i saken på nyåret.

– Vi ønsker å ha ham varetektsfengslet til etter hovedforhandlingene og mener at fornyet fremstilling etter fire uker bare vil bli en belastning for alle parter, sier politiadvokat Silje Tufto ved Helgeland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Helsetilsynet sjekker forhold

I retten mandag ble siktede spurt om han er skyldig i saken. Sterkt preget av alvoret svarte 40-åringen bare at han ikke visste.

Mannen er siktet for forsettelig drap på sin bror, som ble skutt i ansiktet og i magen og døde av skadene fredag kveld.

40-åringen er også siktet for drapsforsøk på sin tidligere samboer og en 67 år gammel mann. Kvinnen ligger kritisk skadd på St. Olavs hospital i Trondheim, mens 67-åringen ble skrevet ut fra sykehus mandag.

Bare en uke før den siktede skal ha skutt, skrev han seg selv ut fra Nordland psykiatriske sykehus. Nå har helsetilsynet i Nordland bedt om alle papirer på behandlingen.

– Vi regner med å ha alle papirene på bordet om noen dager. Da vil vi vurdere om det er grunnlag for å opprette tilsynssak, sier fylkeslege Henning Aanes i Nordland.

Skrev seg ut av sykehus

I spesielle saker er det slik at sykehuset kan tvangsinnskrive en pasient hvis det er grunnlag for det. Helsetilsynet ønsker å finne ut om dette burde vært gjort i 40-åringens tilfelle og om mannen fikk god nok oppfølging etter at han skrev seg ut av den psykiatriske institusjonen.

For at en person skal bli tvangsinnlagt, må vedkommende ha mistet grep om virkeligheten. Dessuten må det være bekreftet at personen enten er en fare for seg selv og for andre eller at vedkommende ikke vil bli bedre uten behandling.

Den siktede 40-åringen ble i sommer dømt til 25 dagers ubetinget fengsel for knivtrusler mot sin ekssamboer, kvinnen som fredag kveld ble skutt i magen.

Politiet opplyser at det fremdeles gjenstår mye etterforskning i saken. Blant annet er det tre åsteder å undersøke, i tillegg til flere vitneavhør.

(ANB)