UTBRENT: Frontlinedirektør Per Gunnar Asheim ble funnet drept i konas utbrente bil. Hans polske kone er siktet for drapet. Foto: NRK.
UTBRENT: Frontlinedirektør Per Gunnar Asheim ble funnet drept i konas utbrente bil. Hans polske kone er siktet for drapet. Foto: NRK.Vis mer

Drapssiktet villig til rettslig avhør - men må trolig vente til neste år

Dermed forsinkes arbeidet med å sirkle inn Per Gunnar Asheims (57) morder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lier/Drammen (Dagbladet)
«Forseglet av politiet» står det på den røde plasten som er klistret opp på inngangsdøra til en romslig villa på Tranby. Familiefaren som bodde her, Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57), ble om morgenen den 27. mars funnet død på en parkeringsplass to kilometer unna.

Han ble funnet i konas utbrente BMW cabriolet. Samme dag ble Asheims 52 år gamle polske ektefelle siktet for forsettlig drap.

Frykter bevissabotasje Ni måneder senere strever etterforskerne fortsatt med å finne ut av hva som skjedde.

- Det er fortsatt noen brikker i puslespillet som ikke er på plass. Vi har mye informasjon i saken som vi nå systematiserer, men vi sitter også med noen ubesvarte spørsmål, sier Vibeke Gjøslien Martins, politiadvokat ved Søndre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.

Politiet er redd den drapssiktede kvinnen kan ødelegge bevis dersom hun løslates nå, og ønsker derfor å holde henne fengslet helt fram til en eventuell hovedforhandling.

På overtid
Etter å ha nektet å forklare seg for politiet helt siden 8. mai, sa Asheims drapssiktede kone seg i november igjen villig til avhør.

- Det vil bli interessant å høre kvinnens forklaring, og vi håper forklaringen kan gi oss svar som blir viktig i det videre etterforskningsarbeidet, sier Vibeke Gjøslien Martins til Dagbladet.

Fordi siktede har krevd at avhøret må skje i retten, med en dommer til stede, forsinkes nå etterforskningen ytterligere. Politiet trodde tidligere at etterforskningen skulle være ferdig i løpet av høsten. Nå vil den strekke seg langt inn i 2014.

- Sterkt beklagelig Kvinnens forsvarer, Hilde Marie Ims, synes det er «sterkt beklagelig» at det ikke er berammet noe rettslig avhør ennå.
- Hun har vært utsatt for en ekstrem belastning over tid, både hva gjelder hva hun mener er en uriktig anklage, men også den lange tiden i varetekt. Hun er følgelig sterkt preget. Vi som har med henne å gjøre til daglig er bekymret. Hun har nå tilkjennegitt at hun vil svare på de spørsmål politiet måtte ha til tross for hennes helsetilstand psykisk og fysisk, men nå drøyer det altså, sier Ims til Dagbladet.

Politiet avventer
- Vi avventer en tilbakemelding fra tingretten om når de har ledig kapasitet for å behandle saken. Etter de tilbakemeldingene vi har fått blir det ikke før etter årsskiftet, sier politiadvokat Martins til Dagbladet.
- Den siktedes forsvarer reagerer på at dette trekker ut og at det ikke har vært noe nytt avhør i saken?
- Vi har ønsket å avhøre kvinnen siden mai i år, og tilbudet om et politiavhør står åpent til enhver tid. Ved et rettslig avhør er det opp til tingretten å finne et tidspunkt for når dette kan finne sted, sier Martins.

Gjeldstrøbbel
Det er kommet inn nærmere 200 tips, og politiet jobber med flere spor. Ifølge Drammens Tidende skal funn av medisinrester i en kaffekvern være et av de viktigste bevisene mot kona, som nekter enhver befatning med drapet. Ifølge VG har politiet en teori om at Per Gunnar Asheim ble dopet av kona, og deretter drept før eller etter han ble plassert i bilen som ble påtent. Motivet for at politiet mener at kona kan ha tatt livet av sin ektemann, er konflikten om omsorgs fordelingen av deres felles barn.

I jakten på nye beviser, opprettholder politiet beslaget i villaen i Tranby. Det skaper enda mer trøbbel for den drapssiktede. Huset er pantsatt med 4,5 millioner kroner.
- Sitter man i varetekt, er det vanskelig å betjene gjelda. Det kan selvsagt være totalt ødeleggende, sier Ims til Dagbladet.

Mørklagt
Da Dagbladet denne uka oppsøkte Asheim-familiens villa på Tranby, lå den tom og mørklagt i den begynnende frosten. Tørt løv lå sammenblåst ute på trappa. Inne i huset hadde prydplantene visnet.
Noen av svarene politiet leter etter, kan befinne seg der inne.

BOPEL: Politiet har tatt beslag i huset der den 52-årige kvinnen som er siktet for å ha drept Frontline-direktør Per Gunnar Asheim bodde. Han ble funnet død to kilometer unna parets bolig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
BOPEL: Politiet har tatt beslag i huset der den 52-årige kvinnen som er siktet for å ha drept Frontline-direktør Per Gunnar Asheim bodde. Han ble funnet død to kilometer unna parets bolig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
ETTERFORSKER: Politiadvokat Vibeke Gjøslien Martins etterforsker drapet på Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57).  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
ETTERFORSKER: Politiadvokat Vibeke Gjøslien Martins etterforsker drapet på Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57). Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer