Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drapstiltalen kan bli løsningen for meg

Dagbladet møtte Joshua French i Kongo.

Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Joshua French sitter i skyggen av en fire meter høy fengselsmur og forteller til Dagbladet at det kanskje ikke er så ille å bli tiltalt for å ha drept sin nære venn Tjostolv Moland.

De to hadde sittet dødsdømte sammen for drap og spionasje i over fire år da French tidlig om morgenen 18. august fant vennen død på badet rett utenfor cella de delte her i Ndolo fengsel i Kinshasa.

- Jeg hadde ikke noe som helst tillit til det kongolesiske rettssystemet fra før av, og jeg har hele tiden vært forberedt på at absolutt alt kan skje. Når tilliten er på bunnen spiller det ingen rolle å bli utsatt for en ny slik handling, sier han. 

Snudde Men derimot tror han at tiltalen har hatt stor virkning i Norge. French tror tiltalen for drapet på Tjostolv Moland har utløst et krafttak fra UD som kan få ham hjem til Norge.

- Det er som en stor bør er tatt av skuldrene mine. Endelig ser det ut som om folk hjemme skjønner hva jeg er utsatt for.

Han føler at Norge er provosert av det han nå opplever.

-Kongolesiske styresmakter tråkker jo på den norske staten og hele det norske folk når de snur og går imot en klokkeklar konklusjon fra Kripos-etterforskerne som var her nede. Alle ser at dette er en vendetta mot meg.

Da Moland ble funnet død følte French seg straks mistenkeliggjort. For å sikre en nøytral etterforsking fikk UD arrangert det slik at Kripos fikk komme ned og bistå i etterforskingen.

Obduksjonen ble blant annet gjennomført av en norsk og en kongolesisk rettsmedisiner. Like etterpå konkluderte både Kripos og kongolesiske påtalemyndigheter med at det ikke lå noe kriminelt bak drapet.

Men nå har altså kongoleserne snudd og likevel tatt ut en tiltale mot French for å ha drept vennen.

- Det kan være reaksjonen som dette utløser som til slutt redder meg ut herfra. Drapstiltalen kan bli løsningen for meg, sier French.  

Topptung Den tiltalen gjorde det lettere for UD å slå fast at French er utsatt for en urimelig prosess.

- Mange har vært tvilende før men nå ser jo alle hvordan de holder på. Endelig føler jeg stor støtte i både UD og det norske folk.

Han er svært takknemlig for innsatsen til spesialutsendingene Andreas Gaarder og Kai Eide. Gaarder reiste ned tirsdag, mens toppdiplomaten Kai Eide kom i går. I dag hadde han sitt første møte med French.

- Det var et hyggelig bli kjent møte. Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Eide, sier French.

Også Eide var fornøyd etter møtet i luftegården.

- Det var en god samtale. Under omstendighetene så han godt ut og virket ved godt mot. Han lever under vanskelige vilkår og har vært igjennom traumatiske opplevelser, sa Eide til NRK etter møtet.

Han er ikke særlig optimistisk med tanke på å få French hjem før jul.

- Jeg vil ikke sette noen tidsfrist. Jeg tror alle vet at dette er en særdeles vanskelig sak, sier han.

Til NTB forteller statsminister Erna Solberg (H) at utenriksminister Børge Brende (H) er beredt på reise til Kongo på kort varsel for å møte sin kongolesiske motpart. Hun hadde selv en prat med president Joseph Kabila om saken da de to var sammen i Sør-Afrika i forbindelse med Nelson Mandelas dødsfall.

- Jeg synes det er tydelig at den nye regjeringen tar denne saken mye mer alvorlig enn den forrige, sier French.

Kinshasa, Kongo 20131213.
Kai Eide, Norges spesialutsending til Kongo møtte drapsdømte Joshua French i Kinshasa i Kongo fredag. Her er Eide tilbake på hotellet etter møter med kongolesiske myndigheter.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Kinshasa, Kongo 20131213. Kai Eide, Norges spesialutsending til Kongo møtte drapsdømte Joshua French i Kinshasa i Kongo fredag. Her er Eide tilbake på hotellet etter møter med kongolesiske myndigheter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media