Drapstiltales

Marwan Barghouti (42) er en av palestinernes aller mest populære ledere, en frigjøringshelt. Nå vil israelerne gi ham livsvarig fengsel for drap, drapsforsøk, planlegging av drap og terroristaktiviteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går begynte rettssaken mot Fatah-lederen i Tel Aviv, noe som blir behørig dekket av medier over hele verden. For Barghouti er en svært omdiskutert mann. Sjøl sier han at han «bare er en politisk leder, lederen av Arafats Fatah-bevegelse på Vestbredden».

Israelske myndigheter beskriver ham som en «drapshøvding». De mener at han leder al-Aqsa-brigaden, en væpnet avlegger av Fatah.

Al-Aqsa har påtatt seg skylden for flere sjølmordsangrep i Israel, og tiltalen mot Barghouti nevner 37 angrep der 26 israelere ble drept eller såret.

Barghouti er, med unntak av Yassir Arafat, palestinernes mest populære leder. Barghouti har vært sterkt engasjert i den siste intifadaen, og er ofte å se i gatene. Dette har styrket hans popularitet.

Kampklar

Iført håndjern var det en kampklar Barghouti som møtte opp til rettssalen i går. Med hendene i været sier han følgende på hebraisk, som han har lært under tidligere fengselsopphold: «Intifadaen vil seire!»

- Sikkerhet vil bare bli oppnådd på én måte, med fred. Og fred vil bare komme når okkupasjonen er over, sier han videre.

Barghouti nevnes ofte som en mulig etterfølger til Arafat. Han snakker både engelsk og hebraisk flytende.

Rettssaken vekker oppsikt fordi 42-åringen er den første palestineren som er tiltalt ved en sivil israelsk domstol siden intifadaen startet for snart to år siden.

Risikabelt spill

Midtøsten-kjennere mener at Israel ønsker å bruke rettssaken mot Barghouti som et ledd i å vise verden at de palestinske myndighetene er en terrororganisasjon. Men mange kommentatorer mener like fullt at Israel nå spiller et risikabelt spill: «Rettssaken vil være en god mulighet til å ta opp Israels okkupasjon som en forbrytelse mot det palestinske folket, og å rettferdiggjøre motstanden i forhold til den internasjonale opinion,» skriver BBCs diplomatiske kommentator, som avslutter:

«Det er ikke unaturlig å tenke på Marwan Barghouti som en mulig arvtaker etter Yassir Arafat.»

RETTSSAK: Iført håndjern var det en kampklar Marwan Barghouti som møtte opp til rettssalen i går. Rettssaken vekker oppsikt fordi 42-åringen er den første palestineren som er tiltalt ved en sivil israelsk domstol siden intifadaen startet for snart to år siden.