DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: PrivatVis mer

Drapstiltalt 16-åring ført ut av retten: - Det var en selvskadingsepisode

Retten valgte da å ta en pause. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT: Den nå 16 år gamle jenta som er tiltalt for å ha drept miljøarbeideren Anna Kristin Backlund Gillebo (30) i 2014, ble rundt klokka 10.30 i formiddag ført ut av rettssalen.

Det var under statsadvokat Erik Førdes innledningsforedrag, hvor han leste opp fra tiltalen om selve drapshandlingen, at hendelsen skjedde: uten forvarsel forsøke hun å skade seg selv. 16-åringen ble raskt omringet av politi og behandlere fra sykehuset hun nå er innlagt ved. Hennes forsvarere kom også helt bort til henne og snakket med henne.

Deretter ble jenta ført ut av salen, og det ble samtidig besluttet å ta en pause i rettsforhandlingene.

- Ble for mye

- Det var en selvskadingsepisode, sier jentas forsvarer Cecilie Nakstad til Dagbladet.

- Det er svært vanskelig for henne å høre om drapshandlingen. Det, sammenholdt med opplesningen av avdødes brev ble for mye for henne, utdyper forsvareren.

Rett før Førde leste opp tiltalen, leste han fra et jobbsøkerbrev Anna Kristin Gillebo Backlund hadde skrevet før sin død.

Den tiltalte jenta nekter straffskyld etter tiltalen. Hun er tiltalt etter Straffeloven § 233 første og annet ledd for med overlegg å ha forvoldt en annens død, og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

Skal forklare seg

16-åringen skal etter planen bare tilbringe to dager i retten under ankeforhandlingene. Årsaken til dette er at hun er for syk til å kunne gjennomføre hele rettssaken, har hennes advokat Nakstad tidligere fortalt Dagbladet. Planen er at hun skal forklare seg for retten seinere i dag, og i morgen.

16-åringen ankom rettssalen i dag like før klokka 09.00, iført transportbelter. Hun satte seg da rolig ned ved siden av sine forsvarere, advokat Cecilie Nakstad og Marianne Darre-Næss.

– Dette er en jente som sliter med en del problemer. Dere har kanskje reagert på at hun sitter her i transportbelter. Det er nødvendig, mest av alt for at hun ikke skal skade seg selv, forklarte aktor Erik Førde da han startet sitt innledningsforedrag for juryen.

Lagmannsretten har besluttet at ankeforhandlingen skal holdes for lukkede dører. Det er imidlertid gjort unntak blant annet for at pressen likevel vil kunne overvære forhandlingen fra et eget lokale i rettsbygningen med lyd- og bildeoverføring. Det er også besluttet forbud mot å gjengi offentlig fra tiltaltes forklaring.