Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Kristiansand

Drapstiltalt 16-åring kan være ute om seks år: - Uforståelig

De pårørende kaller påstanden om ti års fengsel for «en hån». Ikke uvanlig straffenivå, mener jurist.

DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble knivdrept ved skolen Wilds Minne 5. desember i fjor.
DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble knivdrept ved skolen Wilds Minne 5. desember i fjor. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien til de to ofrene forlot rettssalen da det i dag ble kjent at påtalemyndigheten ber om ti års fengsel for den 16 år gamle gutten som er tiltalt for å ha drept Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) i Kristiansand 5. desember i fjor.

- Det er en hån, sier Tone Ilebekks enkemann Morten Andersen til Dagbladet.

Han får støtte av Ada Sofie Austegård, styreleder i Stine Sofies Stiftelse, som sier til Dagbladet at hun har full forståelse for reaksjonen til de pårørende og utsagnet fra Tone Ilebekks enkemann.

- Det må være helt forferdelig. Med tanke på brutaliteten og motivet for drapene finner vi det underlig at statsadvokaten ikke legger ned påstand om 15 års fengsel, sier hun til Dagbladet.

Austegård har vært engasjert i ofre og etterlattes rettigheter gjennom stiftelsen etter at hennes åtte år gamle datter ble drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

Kan være ute om seks år

Dersom den tiltalte 16-åringen blir dømt til 10 års fengsel, vil han kunne søke om prøveløslatelse om seks år. Det vil i teorien si at han kan være en fri mann i en alder av 22 år.

- En domfelt kan løslates på prøve når to tredeler av straffen er sonet, inkludert varetekt, bekrefter Kjetil Gjøen overfor Dagbladet.

ÅSTEDET: Drapet skjedde midt på dagen i skolegården på Wilds Minne skole i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ÅSTEDET: Drapet skjedde midt på dagen i skolegården på Wilds Minne skole i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Gjøen, som er tingrettsdommer i Sunnmøre tingrett og en del av dommernes mediegruppe, sier det ikke er uvanlig at unge gjerningspersoner blir idømt mildere straff enn myndige (over 18 år).

- Det er enighet om, og det framgår av barnekonvensjonen og rettspraksis, at fengsling er siste utvei der gjerningspersonen var mindreårig på handlingstidspunktet. Det medfører også at straffereaksjonen blir langt mildere enn det den ville vært for en myndig person, sier han.

Gjøen understreker at hver enkelt sak er ulik, og at det til sjuende og sist dreier seg om en skjønnsmessig vurdering av straffeutmålingen. Han ønsker ikke å kommentere vurderingen i denne konkrete saken.

- Skaden er uopprettelig

Strafferammen for drap der gjerningsmannen er mindreårig, er 15 års fengsel, men statsadvokaten mener nivået ligger på 12 år i denne saken. Dessuten finner han det formildende at gutten tilsto allerede dagen etter drapet.

Statsadvokat Jan Tallaksen mener 16-åringen må dømmes for to forsettlige drap, det vil si at han hadde motiv og ønske om å drepe så vel Hassan som Ilebekk. Han betegner saken som trist.

- Skaden er uopprettelig. Mange mistet sine nærmeste og kjære. Også familien til tiltalte ble rammet denne dagen. Drapene berørte hele byen, sier statsadvokaten.

TRAGEDIE: Dobbeltdrapet i Kristiansand rystet Norge i desember i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen
TRAGEDIE: Dobbeltdrapet i Kristiansand rystet Norge i desember i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Tallaksen brukte en del tid på å diskutere forvaringsstraff for gutten, og sammenlignet med dommen mot den 17-årige jenta som er dømt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund, det såkalte Vollen-drapet.

- Følelsene mine sier at denne gutten må få forvaring, holdes borte fra samfunnet i lang tid framover. Men som representant for påtalemakten må følelsene mine vike, sa han under onsdagens prosedyre.

Han viste videre til at de sakkyndige har kommet fram til at 16-åringen har lav risiko for å begå nye alvorlige voldshandlinger.

- Like vurderinger

Tingrettsdommer Gjøen sier forvaring også kan ilegges når tiltalte er mindreårig.

- Nei, for forvaring så er det i utgangspunktet de samme vurderingene som for myndige. Forvaring har et annet formål enn straff, og man ser da særlig på faren for gjentakelse. En forvaringsdom er ment å beskytte samfunnet mot en lovbryter, derfor idømmes også forvaring overfor mindreårige, sier han.

Han legger imidlertid til at han bare kjenner til ett tilfelle der en mindreårig har blitt idømt forvaring. En forklaring på det kan være at det er sjeldnere man ser saker som er «alvorlige nok».

- Men det er nok også fordi man har andre muligheter i slike forhold, som ungdomsstraff eller annen oppfølging overfor mindreårige, som bør vurderes først, sier Gjøen.

- Må ta hensyn til de pårørende

SØRGET: Flere samlet seg ved minnesstedet ved ved Wilds minne barneskole, der Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi ble drept i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SØRGET: Flere samlet seg ved minnesstedet ved ved Wilds minne barneskole, der Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi ble drept i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ada Sofie Austegård er ikke overrasket over at aktor ikke ber om forvaring, all den tid sakkyndige konkluderer med at 16-åringen har lav risiko for å begå nye alvorlige voldshandlinger. Hun reagerer derimot på at aktor mener strafferammen for denne saken bør være 12 år.

- Det skal være en vesentlig forskjell på straffen når gjerningspersonen er et barn, men det er uforståelig at de ikke bruker strafferammene fullt ut. Når skal man ellers legge ned påstand om 15 års fengsel? Her er det snakk om et dobbeltdrap.

Hun sier en eventuell dom på ti års kan vise seg å stride med folks rettsfølelse.

- Vi må ikke glemme at gjerningspersonen vil kunne komme ut på permisjon om svært kort tid. Det er alltid en stor belastning for pårørende å tilfeldigvis møte den som har tatt livet av en av sine nære på gata. Det håper jeg kriminalomsorgen tar hensyn til.

Hasjkrangel

16-åringens forsvarer Svein Kjetil Stallemo la ned påstand om at klienten anses på mildeste måte, dessuten at han frifinnes for å betale erstatning til ofrenes pårørende.

Stallemo, sa til Dagbladet forrige uke at 16-åringen gleder seg til å bli ferdig med saken.

- Han ser fram til å komme i gang med rettssaken og har en nervøs tilnærming til det hele, sa hans forsvarer Svein Kjetil Stallemo til Dagbladet.

TV 2 skrev forrige uke at politiet fant tusenvis av søk på tiltales PC om seriemordere, skolemassakre, Baneheia-saken og terror. Ifølge VG har den tiltalte forklart at drepte Hassan skyldte 800 kroner etter å ha lurt ham i en hasjhandel, og at det var derfor han drepte ham.

Da Ilebekk kom bort og skulle hjelpe drepte Hassan, skal tiltalte ha forsøkt å lyve om at Hassan hadde fått epilepsianfall. Da Ilebekk bøyde seg ned for å se etter Hassan, skal 16-åringen ha knivstukket henne i ryggen, skriver VG. Forsvarer Stallemo ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Hele Norges coronakart