Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollen-drapet:

Drapstiltalt (16) klarte ikke forklare seg om drapet. - Da sa det stopp

De tre første avhørene av jenta (16) som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble i går vist på storskjerm i lagmansretten. 

FORKLARTE SEG FOR RETTEN: Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for overlagt drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014 er nå ferdig med sin forklaring for retten. Tegning: Fedor Sapegin
FORKLARTE SEG FOR RETTEN: Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for overlagt drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014 er nå ferdig med sin forklaring for retten. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Borgarting lagmansrett ble det i går vist en cirka to timer lang video av det første politiavhøret av jenta (16), som står tiltalt for drapet på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat Vis mer

Drapet ble begått rundt klokka 02.00 natt til 28. oktober 2014, og avhøret ble tatt tolv timer etter dette.

- Hensikten med å vise videoen er blant annet å gi et inntrykk av hennes fungering tolv timer etter drapet, sier statsadvokat Erik Førde.

Tre filmer

Den tiltalte jenta, som nekter straffskyld etter tiltalen, ble i går ferdig med sin forklaring for retten. Pressen har ikke lov til å gjengi hennes vitneforklaring, men hennes forsvarer Cecilie Nakstad forteller Dagbladet at klienten ikke klarte å forklare seg om selve drapshandlingen.

- Da sa det helt stopp for henne, sier Nakstad.

I alt ble tre opptak vist i retten onsdag, alle fra avhør av jenta de første månedene etter at drapet ble begått. Filmene ble vist på to storskjermer satt opp i rettslokalet. I videoene ser man jenta sitte i en stol, foran et lite bord. Hun har trukket beina opp under seg og svarer på spørsmålene avhørerne stiller henne. Med henne i alle disse avhørene er hennes forsvarer, advokat Cecilie Nakstad.

Betydning

- Det var ganske spesielt, for det var en ganske dramatisk og sterk historie man fikk høre, sier Nakstad til Dagbladet, som mener filmene har betydning for retten på to måter:

- For det første får retten via disse filmene vite hva som fakstisk skjedde da avdøde ble drept. For det andre får man et inntrykk av tiltalte bare timer etter drapet, sier advokaten.

Filmene ble ikke lagt fram for tingretten, ettersom tilregneligheten til jenta ikke var tema på samme måte som det er nå i ankesaken, opplyser akor Erik Førde overfor Dagbladet.

AVDØDES BROR: Amund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AVDØDES BROR: Amund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Beintøft for familien

For familien til avdøde Backlund Gillebo var det en belastning å se og høre jentas forklaringer om drapet.

- Vi har lest avhørene før, så innholdet var sånn sett ikke nytt. Samtidig er det noe helt annet å se det med lyd og bilde. Det var beintøft og forferdelig, sier 30-åringens bror, Amund Gillebo til Dagbladet.

Statsadvokat Erik Førde forteller Dagbladet at påtalemyndighetene har snakket med de pårørende før filmene ble lagt fram, og informert dem om innholdet.

- Det er klart vi har snakket med dem om at dette ville bli sterkt, sier Førde.

- Vi valgte selv å være i retten og se og høre disse avhørene, og vi synes det var riktig av aktor å legge det fram for retten, siden tiltalte selv ikke klarte å si noe om drapet, sier Gillebo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!