DRAPSOFFER: Trude Brenna Aasen. Foto: Privat
DRAPSOFFER: Trude Brenna Aasen. Foto: PrivatVis mer

Drapstiltalt forklarer i retten: - Jeg tenkte at jeg kunne bruke kniven mot henne

En 42 år gammel rørlegger forklarer i Bergen tingrett at han drepte sin fraseparerte kone etter en voldsom krangel om penger og eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I retten forklarer den drapstiltalte mannen at han ble sammen med Trude Brenna Aasen i 1992, og at de giftet seg i 1997. De har to voksne barn.

- Hun var en fantastisk kvinne, flink med ungene og arbeidsom. Hun var bestevennen min, forklarer han på spørsmål fra aktor og statsadvokat Benedikte Høgseth.

I 2015 utdannet hun seg som agronom, en forberedelse til å flytte sammen med ham til en gård de hadde kjøpt i Masfjorden. Slik gikk det ikke. Det ble brudd i forholdet og hun fant en ny venn.

- Jeg var fullstendig oppløst i tårer da hun fortalte meg at alt var som før. Det stemte ikke for meg, forklarer 42-åringen.

I forkant av drapet 24. april i fjor hadde han problemer i forhold til huset i Lyseklostervegen i Os kommune og en gardseiendom i Masfjorden. Hun bodde i huset etter separasjonen og var medlånstaker, men skjøtet var registrert på ham.

- Ny venn

Han hadde mottatt en melding gjennom sosiale medier om at hun hadde fått seg ny venn. 22. april fikk han et brev fra Kartverket om at han ikke fikk konsesjon for å drive gården han eide i Masfjorden. Søknaden var mangelfull.

- Jeg sto i store problemer.

24. april tok han kontakt med ekskona Trude Brenna Aasen over telefon og avtalte å møte henne.

- Jeg hentet en kniv som lå sammen med papirene fra Kartverket. På den tida tenkte jeg at jeg var ferdig med livet. Jeg visste at jeg kunne komme til et punkt der jeg kunne bruke den, men hvis samtalen hadde gått greit, er det ikke sikkert at jeg ville ha brukt den.

EKSAMINERER: Aktor og statsadvokat Benedikte Høgseth eksaminerer den 42 år gamle drapstiltalte mannen fra Os i Hordaland. Foto: Leif Stang/Dagbladet
EKSAMINERER: Aktor og statsadvokat Benedikte Høgseth eksaminerer den 42 år gamle drapstiltalte mannen fra Os i Hordaland. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Han var i boligen hvor hun bodde og ventet på henne.

- Vi ble veldig sinte

- Da hun kom, gikk jeg ut og spurte om vi kunne sette oss inn i bilen hennes. Hun satte seg bak rattet, jeg i passasjersetet. Vi snakket om papirene jeg hadde, og om hun ville hjelpe meg med dem, i tillegg til at sønnen vår trengte penger. Vi ble begge veldig sinte. Jeg fant fram kniven. Hun begynte å skrike. Det ble slåsskamp. Hun åpnet døra og jeg brukte kniven mot henne.

Den drepte skal ha bedt ham om å tenke på barna.

- Jeg kunne ikke tenke på noe annet enn det som skjedde der og da, og stakk en gang til.

Etter å ha tatt livet av Trude Brenna Aasen gikk han inn i huset og overførte 385 000 kroner fra en forbrukskonto til en regningskonto han kunne bruke for å betale regninger. Han forklarer at han tok av seg en blodig bukse og tenkte at nå skulle han i fengsel.

- Jeg ringte vår datter og fortalte at mor var død, at jeg hadde tatt livet av henne. Deretter gikk jeg fram til lensmannskontoret på Os for å fortelle hva som hadde skjedd. Jeg brukte i overkant av en time på veien. Det gikk mange røyk. Jeg ringte ikke politiet fordi jeg ikke ville være hjemme når de kom.

Da han kom til lensmannskontoret var det stengt. Da ringte han, og politiet kom.

- Ikke sjalu

I politiavhør etter drapet forklarte han at han tidligere hadde vurdert å ta livet av henne. Han har også forklart i retten at han hadde hatt tanker om å ta sitt eget liv.

- Jeg tenkte at jeg ikke hadde mer å leve for. Det var tanker om pengeproblemer, at noen hadde sviktet meg og at hun hadde ødelagt livet mitt.

Han bestrider spørsmål om han var sjalu etter at han ble kjent med at Trude Brenna Aasen hadde fått seg en ny venn.

- Jeg hadde levd i min egen tåkeheim i flere uker, men jeg forstod kanskje at jeg ville bruke kniven. Da hun ikke var villig til å hjelpe sønnen vår med penger og jeg opplevde at hun ble sint da jeg stilte spørsmål til henne, så gikk det galt for meg. Jeg har aldri vært så sint i mitt liv.

Da aktor spør hva han følte etter å ha stukket henne, svarer han at han ikke følte noen ting.

- Jeg var helt tom innvendig og iskald.

Aktor: - Har du følt på anger i ettertid?

Tiltalte: - Ja, det er klart jeg har gjort det. Jeg er selvfølgelig lei meg for at hun er død og for at jeg har såret andre.

Bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs har varslet at hun vil legge ned påstand om erstatning og oppreisning til barna. Han sier i retten at barna må få alt de ønsker.