Drapstiltalt i Orkdal ble ikke gjenkjent av offer

Den drapstiltalte 20-åringen ble ikke gjenkjent av Silje Eirin Aufles Valstad (bildet) i Orkdal herredsrett torsdag. 19-åringen ble selv voldsoffer - og alvorlig skadd - da hennes skolekamerat Morten Kristiansen (16) ble drept ved Lauvåsen fritidspark i Orkdal natt til 17. mai i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 19 år gamle kvinnen møtte som vitne i straffesaken mot 20-åringen som er tiltalt for drap på Morten Kristiansen og drapsforsøk på henne selv. En hel time satt hun i vitneboksen - tilsynelatende i fin form, men likevel med store skader. Hun svarte på flesteparten av de spørsmålene hun fikk. Men tidsrommet omkring voldshandlingen er helt borte fra hukommelsen.

- Har du sett han før, spurte aktor Helge J. Kaasbøll og pekte på tiltalte.

- Ikke som jeg vet, svarte Silje.

- Husker du da du våkna, spurte dommeren, sorenskriver John Egil Bergem.

- Nei, egentlig ikke. Alt er borte, svarte hun.

Også tiltaltes forsvarer, advokat Christian Wiig, spurte om hun kjente igjen 20-åringen på tiltalebenken.

- Kanskje. Det vet jeg ikke helt. Det er mange som er nesten akkurat som han.

Den tiltalte 20-åringen har heller ikke kunnet fortelle retten noe om hva som skjedde. Han ble funnet blodig og bevisstløs på åstedet, og har hele tiden fastholdt at han ikke husker noe av det han er tiltalt for.

Aktiv og glad

Voldshandlingen natt til 17. mai har ført til at Silje også har glemt mye annet som hun har lært og opplevd. Hun har fått redusert evne til å klare seg selv. Likevel har hun gjort så store framskritt at hun nå bor for seg selv og jobber i en dyrebutikk.

De alvorlige følgene av voldshandlingen kom klart fram da hennes mor, Vivi Ann Valstad, forklarte seg om hvordan Silje hadde vært før skaden. Moren fortalte om en aktiv tenåring, som drev med fjellklatring, rafting og annet friluftsliv, og som hadde mange venner.

- Hun var en humørspreder. Der Silje var, var det liv og røre. Jeg hadde ei uavhengig, aktiv og glad jente. Jeg sitter igjen med en som jeg ikke vet hva det blir av. Det er så meningsløst, sa moren.

Brunbarket mann

Tiltaltes forsvarer Christian Wiig, førte torsdag flere vitner som retter søkelyset mot en annen uidentifisert person som en mulig drapsmann. Forsvarerens opplegg er ut til å være at det kan reises tvil om politiet egentlig har oppklart saken - selv om tiltalte ble funnet på åstedet, med ofrenes blod på hender og klær.

Den ukjente personen er observert av en rekke vitner som mener å ha sett en høy, mørkkledd og beruset mann i området ved Lauvåsen omkring det tidspunktet voldshandlingen skjedde. Ett vitne beskrev denne personen som «brunbarka» og «veldig bister». Vitnenes beskrivelse passer ikke på tiltalte.

I et spørsmål til et politivitne antydet Christian Wiig at blodet på tiltaltes hender og klær kanskje kan forklares med at tiltalte forsøkte å hjelpe de to ofrene - etter at de var blitt skadd av en annen voldsmann, og før tiltalte selv mistet bevisstheten.

(NTB)

TRØST: Eirin Aufles Valstad (19) kan ikke huske noe av den alvorlige voldshandlingen hun ble utsatt for natt til 17. mai i fjor. Hun og hennes mor, Vivi Ann Valstad, forklarte seg i Orkdal herredsrett torsdag om følgene av skadene. Foto: SCANPIX