DRAMATISK FORKLARING: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius har trukket fram en ny person i retten som han mener vet mye som politiet burde ha avhørt ham om.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAMATISK FORKLARING: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius har trukket fram en ny person i retten som han mener vet mye som politiet burde ha avhørt ham om. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Drapstiltalt i retten: - Dere har ikke avhørt personen som kunne endret saken totalt.

Drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) trekker fram en person som han mener kunne ha forklart mye om hele saken han står tiltalt i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes har stilt en rekke detaljerte spørsmål i dagens eksaminering av drapstiltalte Donatas Lukosevicius.

Hun har fått bekreftet at tiltalte hadde opprettet en lang rekke epostkontoer og kontoer på Facebook. Meldinger som skal ha kommet til tiltalte og andre meldinger til Kristina Sviglinskaja, moren til Monika, har fått spesiell oppmerksomhet.

Donatas Lukosevicius er blant annet tiltalt for å ha sendt flere truende og sjikanerende meldinger tli Kristina Sviglinskaja under navnet «Martynas Nesvarbu» der han blant annet forsøkte å presse henne til å utbetale 38 000 kroner til ham.

- Kontaktet politiet I meldinger til tiltalte skal han ha blitt spurt om han visste hva slags kvinne han levde med. Han bekrefter meldingene som han mente kom på Facebook og la til at det stod i meldingene at han ikke måtte leve med Kristina. I meldinger fra samme adressat til Kristina skal det ha stått at hun måtte tilbakebetale gjelden.

Aktor spør hvilken gjeld dette var.

- Hvis jeg husker riktig, som hun fortalte meg, var at hun ikke hadde gjeld til noen. Jeg tror det var snakk om enten 36 000 eller 38 000 kroner.

- Hvordan reagerte Kristina på disse meldingene?

- Jeg har tenkt på disse meldingene når jeg har sittet i varetekt. Hvis hun var så fryktelig redd for disse meldingene, hvorfor tok hun ikke kontakt med politiet, spør tiltalte.

Lukosevicius sier at de diskuterte sammen, og med hennes venner om de skulle betale dette kravet.

- Vennene hennes var innstilt på å hjelpe henne med å betale denne gjelden. Ved en anledning oppsøkte jeg politiet på Sotra. Der fikk jeg råd om å ta med PC'en til politistasjonen i Bergen slik at politiet kunne finne ut av hvem det var som ville presse Kristina for penger. Jeg sa at jeg ikke kunne gjøre det ettesom det ikke var min PC.

- Gjorde disse meldingene noe med forholdet deres?

Forholdet tok slutt - Ja, det hadde en ødeleggende effekt på forholdet og at det tok slutt.

Aktor spør tiltalte om Kristina mistenkte om at det var han som stod bak disse meldingene.

- Det fikk jeg høre etter at hun hadde sagt noe om dette i et avhør.

- Hvorfor tok forholdet slutt?

- Min mening er at ikke noe var logisk på den tida. Da hun ba meg om å flytte ut, så gjorde jeg det.

- Hva var bakgrunnen?

- Jeg husker ikke den direkte årsaken, men at disse trusselmeldingene var hele årsaken, det stemmer ikke. I såfall ville forholdet ha tatt slutt lenge før. Det er mulig at disse meldingene har vært en grunn, men jeg vet ikke om det har vært den viktigste grunnen. Jeg ønsket å fortsette forholdet med Kristina, og ba henne om å tenke på det.

- Hva tenker du om den som sendte disse meldingene?

- Viktig vitne ikke avhørt - Jeg tenker ikke noe på det, for det var ikke meg.

I et politiavhør dagen etter at Monika var funnet død, og vel en måned etter at han flyttet ut av leiligheten hvor Monika og moren bodde, sa tiltalte at disse meldingene var den direkte årsaken til at forholdet tok slutt. Og, at de hadde ødelagt hele livet hans.

- Det er et veldig viktig vitne som ikke er blitt avhørt ennå. Det er veldig beklagelig. Dere vet hvem det er snakk om. Hvis denne personen hadde vært med i saken som vitne, og dere hadde stilt spørsmål om disse meldingene til vedkommende, så hadde denne saken endret seg totalt.

Tiltalte nevner et fornavn og sier at vedkommende sitter på veldig mange hemmeligheter.

- Hvem er dette?

- Eks-kjæresten til en viss person. Hvis denne personen hadde blitt avhørt ville hele saken ha skiftet karakter. Jeg mener han var en person mellom meg og Kristina, og at han hadde noe med disse meldingene å gjøre på en indirekte måte.

i en melding fra personen som har krevd penger, står det at alt vil brenne om de ikke betaler pengene dagen etter. Leiligheten skal brenne, hans fars hus skal brenne og Kristina Sviglinskajas mors hus skal brenne. Det påstås i meldingen at avsenderen kan lese alt de skriver på PC'en deres, og at all korrespondanse vil forsvinne så snart pengene mottas.

Kristina Sviglinskaja og datteren Monika reiste på ferie til Litauen fra 8. juli til 5. august 2011. I en skriftlig kommunikasjon over nett mellom Kristina og tiltalte, mens hun var på ferie, kommer det fram at han ville overføre 36 000 kroner til den «drittsekken» i morgen.

Hun skriver i en melding til han at hun bare har 4000 kroner og at hun skulle overføre disse pengene til ham.

Donatas Lukosevicius sier i retten at han ikke kjenner til denne korrespondansen med Kristina Sviglinskaja, og at han ikke har sett noe til dette dokumentet før det er blitt lagt fram for han i retten i dag. Kontoutskrifter viser at hun overførte 4000 kroner til ham, men at han ikke overførte 36 000 kroner til noen.

I korrespondanse etter dette, når moren til Kristina er på besøk i Norge høsten 2011, skal han ha skrevet en melding om at hun ikke vil slippe unna å betale tilbake pengene. Nå krever han 38 000 kroner.

Han erkjenner i retten at han har lånt penger fra bekjente av henne.

- Hadde ikke gullsmykker Aktor Benedicte Hordnes spør om han kjenner til hvilken parfyme den tidligere samboeren Kristina Sviglinskaja brukte.

- Vi kjøpte «Lady Million» parfyme sammen i butikken.

- Brukte Kristina gullsmykker?

- For å være ærlig, så har jeg ventet på dette spørsmålet helt siden jeg ankom rettssalen. Det er ett av hovedspørsmålene i denne saken som ikke er besvart ennå. Jeg kan si at hun ikke hadde noen gullsmykker. Det er ikke bekreftet i noen saksdokumenter hvor hun skal ha kjøpt slike smykker. Alle bilder i media av henne viser at hun ikke hadde noen smykker, sier Donatas Lukosevicius.

Han legger til at hun hadde øredobber, men at han ikke vet om de var av gull.

- Hun hadde ikke ringer, og heller ikke smykker rundt halsen.

Nekter straffskyld Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Mandag erkjente han i retten at han hadde sendt noen meldinger til Kristina Sviglinskaja, men han forklarte at dette ikke var ment som trusler eller forsøk på å presse henne for penger. Han nekter straffskyld for alle punktene i tiltalebeslutningen.

Det er avsatt fire uker til rettsforhandlingene i Nordhordland tingrett.

Denne saken oppdateres.

AKTOR: Aktor Benedicte Hordnes stiller mange og grundige spørsmål til drapstiltalte 
Donatas Lukosevicius.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKTOR: Aktor Benedicte Hordnes stiller mange og grundige spørsmål til drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer