Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstiltalt jente: Søkte opp «knife attack» på YouTube dagen før drapet

16-åringen som er tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssenteret i juli i fjor, erkjente delvis straffskyld da rettssaken startet mandag.

DREPT: 17-år gamle Marie Skuland (bildet) ble drept og en 23 år gammel kvinne alvorlig skadd i fjor sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / Privat
DREPT: 17-år gamle Marie Skuland (bildet) ble drept og en 23 år gammel kvinne alvorlig skadd i fjor sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen er tiltalt for de to tilfellene av knivstikking på Sørlandssenteret 26. juli i fjor, som resulterte i at 17 år gamle Marie Skuland døde og en 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd.

Hun snakket med sped stemme da hun erklærte delvis straffskyld for drap og drapsforsøk. Hun er også tiltalt for flere tilfeller av trusler og hærverk, og erklærte seg skyldig i flere av disse punktene.

Jenta, som er tiltalt for drapet inne på Sørlandssenteret, innrømmer at hun hadde drapstanker, og at hun søkte opp «knife attack» på YouTube dagen før drapet.

Da rettssaken startet mandag, fortalte hun at hun også søkte på kniver.

26. juli i fjor gikk hun inn på Coop Obs og hentet ned en kniv hun hadde sett på nettet, fra hyllen. Deretter knivstakk og drepte hun 17 år gamle Marie Skuland og knivstakk en da 23 år gammel kvinne som ble kritisk skadd.

16-åringen hevder imidlertid at da episoden skjedde, så ønsket hun ikke å drepe noen, slik påtalemyndigheten mener. Hun erkjenner derfor bare delvis straffskyld for drap og drapsforsøk.

- Ønsket ikke å drepe

Jenta hevet stemmen da hun ble spurt om dette.

- Jeg ønsket ikke å drepe. Det har jeg hele tiden vært tydelig på. Jeg fikk drapstanker, men jeg fikk også tanker om å knivstikke noen. Men det er en avstand. Jeg ønsket ikke å drepe, sa hun.

16-åringen har innrømmet at handlingene på Sørlandssenteret var planlagt. Hun sier at hun valgte å gjøre det på et offentlig sted «for at vedkommende skulle få rask hjelp».

16-åringen skal også ha søkt på «strafferettslig tilregnelig» og «straffen for knivstikking» dagen før drapet og knivstikkingen. Hun søkte også på «Bjørgvin ungdomsfengsel», hvor unge lovbrytere som begår alvorlig voldskriminalitet, havner.

På spørsmål fra aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, bekreftet hun at hun har lest om både dobbeltdrapet i Kristiansand og Vollen-drapet, drap som også ble begått av mindreårige.

Hun hevdet imidlertid at det ikke hadde sammenheng med knivstikkingen hun er tiltalt for.

Når det gjelder saken der en 15 år gammel gutt drepte to personer i Kristiansand i 2016, sa den tiltalte at hun var «rystet over at det kunne skje».

- Det var kun av nysgjerrighet jeg leste om saken, sa hun.

Ifølge NRK brøt 16-åringen sammen under forklaringen forklaringen til Christine Aaneland (24), som også ble knivstukket av tiltalte.

- Støt gjennom marg og bein

Aaneland ble knivstukket og kritisk skadd inne på Coop Obs på Sørlandssenteret like etter at 17 år gamle Marie Skuland ble drept med kniv inne i samme butikk.

Kvinnen forklarte i retten at hun dro til butikken etter jobb 26. juli i fjor, og at hun sto ved selvbetjeningskassen da tiltalte kom forbi.

- Jeg kjenner plutselig at det smeller inn i høyre side. Jeg kan ikke forklare det annet enn at det kjentes ut som jeg fikk et støt som gikk gjennom marg og bein. Jeg tok meg til siden og ser det er en jente som løper forbi. Jeg ser ikke ansiktet hennes, sa hun.

Delvis sykmeldt

Kvinnen fortalte at hun først ikke skjønte helt hva som hadde skjedd.

- Det var først da jeg så blodet på gulvet at jeg skjønte jeg hadde skadd meg. Jeg husker jeg tenkte: «Har jeg blitt knivstukket her»?

Kvinnen hadde kritiske skader etter angrepet og ble fløyet fra Sørlandet sykehus til Ullevål sykehus i Oslo med luftambulanse. Derfra ble hun skrevet ut etter to uker. I dag er hun sykmeldt 20 prosent.

- Det er vanskelig å tenke på at jeg får lov til å sitte her, sa hun, med henvisning til at 17 år gamle Marie Skuland døde av skadene hun ble påført.

- Har erkjent faktum i saken

Senere mandag skal den tiltalte jenta forklare seg om hendelsen. Aktor, statsadvokat Jan Tallaksen viser til at hun tidligere har hevdet at hun ikke ønsket å drepe inne på Sørlandssenteret 26. juli i fjor, slik påtalemyndigheten mener.

- Tiltalte har langt på vei erkjent faktum i denne saken. Hun erkjenner at hun var på senteret og knivstakk Skuland og 23-åringen. Hun har tidligere erkjent straffskyld for kroppsskade, og ikke for det vi kaller for drapsforsett, sa han.

Den tiltalte jenta satt med hodet i hendene og gråt tilsynelatende da aktor startet sin innledning.

- I løpet av noen små minutter ble tilværelsen for avdøde, for venner og bekjente og familie, snudd opp ned. Hendelsen på Sørlandssenteret denne sene sommerettermiddagen 26. juli i fjor, berørte hele byen. For oss som står utenfor er det vanskelig å sette oss inn i den smerte som de etterlatte har opplevd. Og som de helt sikkert ennå opplever, sa aktor.

Fikk ikke forsvarlig hjelp

Drapet og knivstikkingen skjedde da den tiltalte jenta var 15 år gammel. Hun ble pågrepet inne på kjøpesenteret kort tid etter hendelsen. I månedene før drapet var hun ut og inn på en rekke forskjellige institusjoner og ble flyttet mellom 17 forskjellige adresser i løpet av ett år.

I flere tilfeller sto hun bak alvorlige hendelser med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner.

Ifølge en rapport fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, fikk jenta ikke forsvarlig hjelp og behandling verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

Behandlingen jenta fikk opp mot drapet, kan få betydning for straffeutmålingen i saken.

- For påtalemyndigheten vil det være viktigst å få belyst de straffbare handlingene. Så vil det i tilfelle være i forbindelse med straffeutmålingen at det kan komme inn, sier statsadvokat og aktor i saken Jan Tallaksen til NTB.

Jentas unge alder vil også få betydning for straffutmålingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media