Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstiltalt kvinne: - Vi kranglet om en kjæreste

Den 32 år gamle drapstiltalte kvinnen sier i retten at hun giftet seg for å skaffe penger til familien på Filippinene.

NEKTER SKYLD: Den 32 år gamle kvinnen fra Filippinene nekter skyld i overlagt drap. Hennes forsvarer Jannicke Keller-Fløystad sier i Nordhordland tingrett at hun vil ha fram flere formildende omstendigheter i saken. Foto: Leif Stang/Dagbladet
NEKTER SKYLD: Den 32 år gamle kvinnen fra Filippinene nekter skyld i overlagt drap. Hennes forsvarer Jannicke Keller-Fløystad sier i Nordhordland tingrett at hun vil ha fram flere formildende omstendigheter i saken. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg følte meg som et leketøy og en hushjelp, ikke som ektefellen til min mann. Han var ikke snill med meg, sier den 32 år gammle kvinnen som er tiltalt for overlagt drap på Helge Ove Irgens.

Kvinnen fra Filippinene sier i sin foklaring i Nordhordland tingrett at det var hun som ringte til ambullansen den natten hennes ektemann Helge Ove Irgens ble funnet død.

- Jeg kan huske at vi hadde hatt en alvorlig krangel dagen i forveien. Vi snakket om en mann som var min kjæreste, en mann jeg møtte på Filippinene. Da begynte han å bli sint, han snakket om mye vondt. Jeg gikk ut av huset og spaserte en tur. Da jeg kom hjem igjen var alle dørene i huset låst. Jeg ringte på dørklokken, men det var ingen som svarte, forteller kvinnen i retten.

Ble anbefalt å gifte seg Hun har erkjent i retten at hun er skyldig i forsettlig drap på sin ektemann, men nekter skyld i overlagt drap som tiltalebeslutningen beskriver.

Statsadvokat Benedicte Hordnes mener at Helge Ove Irgens (61) ble drept etter grundig planlegging av sin 32 år gamle kone fra Filippinene. Hun er tiltalt for overlagt drap med en strafferamme på opp til 21 år i fengsel.

Drapet skal ha skjedd mellom 24. og 25. juni 2014. Paret hadde vært gift siden 2007. Den drapstiltalte kvinnen er norsk statsborger. I retten forklarer hun at hun ble anbefalt av sin fosterfamilie å finne en mann fra Norge. Hun møtte ham over noen uker før de bestemte seg for å gifte seg.

- Sendte penger hjem Seint om kvelden 24. juni kom hun seg inn i huset ved å gå inn fra en veranda.

- Jeg gikk på verandaen og så engangsgrillen som jeg tok inn på soverommet. Etterpå la jeg meg på sofaen og sovnet. Da jeg våknet igjen, gikk jeg inn på soverommet og så at engangsgrillen stod der. Da tok jeg den ut med en gang og åpnet alle vinduene, forklarer hun.

På spørsmål fra aktor Benedicte Hordnes bekrefter kvinnen at hun ville gifte seg med Helge Ove Irgens for å hjelpe familien på Filippinene med penger. Hun forklarer at hun sendte rundt seks tusen kroner til Filippinene hver måned. Da ektemannen fikk arv, overførte han 100 000 kroner til hennes konto.

Over tid skal hun ha finansiert utdanningen for flere familiemedlemmer på Filippinene. Hun skal også ha bidratt med penger til kjøp av et hus der.

- Jeg ble glad i ham etterhvert, sier hun.

Hun forteller at ekteparets økonomi begynte å bli svak, at de ikke klarte å betale husleie for lokalene som kjøreskolen til ektemannen drev, og at de ikke var i stand til å tilbakebetale lån på boligen deres i Telavåg i Sund kommune. Det kom mange inkassokrav i postkassa deres.

- Ville skilles - Etterhvert tenkte jeg at jeg ville gå fra min mann. Jeg søkte jobb på et hotell i byen, men fikk ingen jobb. Det var så mange problemer, og det var så mye press. Noen ganger tenkte jeg at vi burde skilles, men økonomien var veldig viktig for meg.

Hun erkjenner i retten at hun traff en kjæreste da hun var på tur dit i 2013. Hun kjente mannen fra tidligere og var sammen med ham under oppholder der. Hun opprettholdt kontakten over skype da hun kom tilbake til Telavåg. Da mannen så filmopptak med ham på hennes PC, spurte han hvem det var. Hun bekreftet at han var hennes kjæreste. Da skal Helge Ove Irgens ha blitt rasende.

- Jeg hadde aldri hatt et forhold til en annen mann før jeg traff Josef på Filippinene, forklarer den drapstiltalte kvinnen.

Hun forklarer at hun aldri ble slått av ektemannen, men at han skal ha dratt henne i håret og utsatt henne for seksuell vold.

- Han truet meg med forskjellige ting, blant annet at jeg kunne bli kastet ut av landet, men han truet aldri med å drepe meg. Han sa at huset han hadde betalt for på Filippinene måtte selges, eller at det måtte brenne ned sammen med familien min.

Søkte etter gift på nett Statsadvokat Benedicte Hordnes sa i sin innledning at den drapstiltalte kvinnen har forberedt drapet grundig ved blant annet å søke på internett om hvordan det er mulig å ta livet av et menneske med forskjellige former for gift. Hun skal ha søkt etter informasjon om dette jevnlig siden 5. november 2013 og fram til drapsdagen.
 
Kvinnen forklarer at hun søkte om gift fordi livet var tungt å leve og at det kunne være aktuelt å avslutte sitt eget liv. Etterhvert skal hun også ha hatt tanker om å bruke giften for å ta livet av ektemannen.

Den 32 år gamle kvinnen har erkjent å ha lurt sovemedisinen Vallergan i Helge Ove Irgens og at hun deretter plasserte en brennende engangsgrill ved sengen hans.

Obduksjonsrapporten fra Gades institutt på Haukeland universitetssykehus viste at Irgens døde av kullosforgiftning og at han hadde store mengder medikamenter i blodet. Ekteskapet skal ha vært konfliktfullt over lengre tid. Under etterforskningen gjorde politiet beslag i en mobiltelefon og en PC.

Under undersøkelser av PC'en fant politiet at det var søkt etter forskjellig metoder for å ta livet av et menneske ved forgiftning. Det skal ha skjedd over lengre tid at hun søkte informasjon om gift som kunne brukes.

AKTOR Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes har fått bekreftet av den drapstiltalte kvinnen at hun giftet seg for å hjelpe familien på Filippinene med penger. Foto: Leif Stang/Dagbladet
AKTOR Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes har fått bekreftet av den drapstiltalte kvinnen at hun giftet seg for å hjelpe familien på Filippinene med penger. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart