Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstiltalt syklist erklærer seg ikke skyldig

Hadde vært på nattevakt da han syklet på en kvinnelig syklist som døde.

TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove Media
TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 35 år gamle syklisten som er tiltalt for uaktsomt drap på en 46 år gammel kvinnelig syklist, erklærte seg ikke skyldig i uaktsomt drap da rettsaken startet i Oslo tingrett i dag.

Kvinnen kolliderte med en annen syklist på fortauet, før hun falt ut i veibanen og ble truffet av en buss 18. oktober i fjor.

Ulykken skjedde i Kirkeveien ved krysset til Sognsveien, rett nedenfor Ullevål sykehus ved 08-tiden om morgenen. Påkjørselen skjedde rett ved sykehusets hovedinngang, og hjelp var raskt på stedet, men livet hennes sto ikke til å redde.

Før tiltalte begynte sin forklaring i Oslo tingrett henvendte han seg til de pårørende i saken.

- Jeg har lyst til å si til alle, spesielt de etterlatte at jeg er lei meg for det som har skjedd. Jeg har gjort feil, og det er vondt å vite at jeg har gjort feil som førte til at menneskeliv har gått tapt, sa den tiltalte i retten tirsdag formiddag.

Tiltalte forklarte at han hadde vært våken i 23 timer da ulykken skjedde.

- Jeg syklet over gangfeltet ved krysset Sognsveien og Kirkeveien. To personer går nedover fortauet på vei mot Ullevål. Jeg passerer de to med en hastighet høyere enn gangfart og velger å svinge mellom de to fotgjengere som går bak hverandre, men kan ikke svare på hvorfor. Så traff jeg en møtende syklist, sa tiltalte i retten.

Tenkte at det var min feil - Vi treffer hverandre forhjul mot forhjul. Jeg faller innover og får et skrubbsår på kneet. Jeg husker at jeg tenker når jeg faller, søren også, det var min feil. Hun kunne vanskelig ha unngått sammenstøtet. Vi faller begge to, og jeg vil snu meg og spørre om det går bra. Jeg antar at hun også har lette skrubbsår som verste skade, for jeg opplevde ikke sammenstøtet som voldsomt, sier tiltalte i retten.

Livløs og bleik - Det er forferdende og overraskende da jeg ser bort mot henne, og ser at hun var i veibanen og antagelig akkurat er påkjørt av en buss. Jeg ser at det er alvorlig. At hun er livløs og bleik. Det er flere mennesker rundt henne som hjelper henne og jeg ringer etter ambulansen, forklarte tiltalte videre.

Den tiltalte sykelisten sier at han valgte å sykle på fortauet da veien er sterkt trafikkert og det ikke i utgangspunktet er plass til sykelister. Han kunne ikke gi noe klart svar på hvorfor han valgte å sykle mellom de to fotgjengerne.

- Hadde du tilstrekkelig oversikt, spurte aktor Anders Mandal Funnemark?

- Det har vist seg at jeg hadde ikke det. Den gang gjorde jeg den vurderingen at jeg hadde det, og valgte å sykle mellom fotgjengerne, legger tiltalte til.

Mannen er også tiltalt for å ha brutt to paragrafer i veitrafikkloven. Den ene regulerer sykling på fortau, som er tillatt når det ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

Siktelse for uaktsomt drap etter trafikkulykker forekommer ofte når det er bil involvert. Det er svært sjeldent at syklister blir siktet for det samme.

Politiet mener imidlertid at syklisten (35) som blant annet har deltatt i sykkelrittet «Birken» flere ganger, oppførte seg så uaktsomt i trafikken oktobermorgenen for et halvt år siden, at de har innstilt på uaktsomt drap.

Saken avsluttes i Oslo tingrett i morgen.

RETT VED SYKEHUSET: Ulykken skjedde langs Kirkeveien, rett nedenfor Ullevål Sykehus. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
RETT VED SYKEHUSET: Ulykken skjedde langs Kirkeveien, rett nedenfor Ullevål Sykehus. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling