- Drapstiltalte er intelligent

Fra psykologhold betegnes den drapstiltalte Jørn-Are Andersen Sæle som mer enn middels intelligent. Symptomene på «borderline» kan også passe på 28-åringen.Linn døde raskt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge sjefspsykolog Kirsten Rasmussen, som forklarte seg i retten i dag, har Sæle symptomer som passer til diagnosen som kalles «borderline». Personer med denne diagnosen mener at det ikke er dem, men resten av verden, det er noe galt med.

- Personer med «borderline» kan være planlagt impulsive. Det vil si at de kan handle målrettet mot en hendelse et stykke fram i tid, samtidig som de ikke klarer å se hva som vil skje etter at denne hendelsen har funnet sted, forklarte Rasmussen.

Flere vitner har forklart at den drapstiltalte 28-åringen ved flere ulike anledninger skal ha sagt at han ville ta livet av Linn Charlott Nesblom. 6. november 1999 skal Sæle ha knivstukket sin eks-kjæreste til døde.

- Verden stopper å eksistere ved handlingens slutt. Personen klarer ikke å se at verden går videre, sa Rasmussen.

Sæle har forklart at han ikke husker noe fra selve drapshandlingen. Sjefspsykologens undersøkelse konkluderer imidlertid med at Sæle er kognitiv velfungerende og at han ikke har vist noen tegn til hukommelsessvikt.

- Han hadde svært god oppmerksomhet som man neppe vil finne ved depressive reaksjoner, sa Rasmussen i retten.

Hun betegnet Sæles intelligens som i overkant av gjennomsnittet av befolkningen. Sæle skal ha vist god konsentrasjon, vært svært oppmerksom og ikke vist tegn til personlighetsavvik i løpet av undersøkelses-perioden.