Drapstiltalte: - Hadde ikke minne om vold

I de første avhørene med politiet husket ikke den drapstiltalte 48-åringen at han hadde utøvd vold mot Renate Strand Normann, sier han i retten. I tillegg tilbakeholdt han informasjon. - Jeg forsto ikke alvoret.

DREPT: Renate Strand Normann, ble funnet med store hodeskader på Varaldsøy i Kvinnherad på kvelden 22. april 2021. Hun ble senere forsøkt gjenopplivet, men uten hell. Foto: Privat
DREPT: Renate Strand Normann, ble funnet med store hodeskader på Varaldsøy i Kvinnherad på kvelden 22. april 2021. Hun ble senere forsøkt gjenopplivet, men uten hell. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): I Haugaland og Sunnhordland tingrett har den drapstiltalte 48-åringen i dag startet sin frie forklaring.

Etter at Renate Strand Normann (42) ble funnet død om lag 60 meter fra bopelen hans på Varaldsøy i Kvinnherad den 22. april i fjor, har mannen forklart seg totalt fire ganger for politiet.

- Jeg vet jeg har forklart meg litt forskjellig her før, sier tiltalte midt i sin forklaring i retten i dag.

- Jeg har problemer med hukommelsen, fortsetter 48-åringen, og viser til at han også hadde blandet alkohol og medikamenter den dagen Normann døde.

48-åringen nekter straffskyld etter tiltalen. Forsvareren hans, Jørgen Riple, sier til Dagbladet at klienten «har opplevd såkalte blackouts før».

- Det har også skjedd her, slik at noen sentrale minner er borte. Han er ærlig på det, og endrer bare på det han husker, sier Riple.

FORSVARER: Advokat Jørgen Riple forsvarer den tiltalte 48-åringen. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Jørgen Riple forsvarer den tiltalte 48-åringen. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Finner på

Avdødes familie var samlet i retten i dag. Både Normanns sønn, Patrick, hennes søster, Toril - og hennes far, Levi, var til stede.

De sier til Dagbladet at det har gått greit å se mannen, men at de mener forklaringen hans ikke er troverdig.

- Det virker som at han finner på ting etter hvert, sier sønnen Patrick.

DELTOK: Renate Strand Normanns familie stilte i retten i dag. Her sammen med deres bistandsadvokat, Bjarte Aarlie. Foto: Kristian Ridder Nielsen.
DELTOK: Renate Strand Normanns familie stilte i retten i dag. Her sammen med deres bistandsadvokat, Bjarte Aarlie. Foto: Kristian Ridder Nielsen. Vis mer

I retten i dag sa den tiltalte mannen at han endte i en krangel med Normann den kvelden hun døde. Han hevder at hun først slo ham med en pinne i ansiktet to ganger - noe som gjorde at han delvis mistet både syn og hørsel.

- Jeg ser bare svarte prikker, og ikke hva som skjer rundt meg. Jeg ser Renate bevege seg og prate, men får ikke med meg fra eller til hvem, sier tiltalte og fortsetter:

- Deretter ser jeg refleksjon av noe, og tenker at det må være en kniv.

- Jeg blir livredd. Jeg slår alt jeg kan mot noe jeg tror er en kniv. Jeg slår til pinnen brekker, og jeg slår en gang til, sier han.

- Drapsvåpen

I retten i dag la kriminalteknikere fram det de mener var drapsvåpenet, det som en gang var en 1,80 meter lang stokk, som veide 3,3 kilo.

Den er nå delt opp i fire deler, og tiltalte har bekreftet at han delte den opp og la fra seg i en jordbæråker rett ved huset.

- Vi mener dette er drapsvåpenet, sier kriminaltekniker Kjell Erik Bjørvik til Dagbladet.

Det er funnet både blod og hudrester fra avdøde på biter av trestokken.

- Det er påtalemyndighetens vurdering at det er stokken i jordbæråkeren som tiltalte brukte til å slå avdøde gjentatte ganger i hodet til hun døde, sier aktor Benedikte Høgseth.

TRESTOKK: Politiet mener denne trestokken var drapsvåpenet. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet
TRESTOKK: Politiet mener denne trestokken var drapsvåpenet. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Forsto ikke alvoret

Den 23. april - dagen etter at Normann ble funnet død, var den tiltalte i sitt første avhør, som var et kort fengslingsmøte. På dette tidspunktet var det fortsatt mye han ikke husket fra hendelsen, forklarte han retten i dag.

- Jeg forsto ikke alvoret, sier mannen i retten.

Han legger til at han i dette møtet bevisst valgte å ikke fortelle om at han hadde opplevd at Normann hadde fornærmet ham seksuelt dagen i forveien, og at han derfor «hadde skjøvet henne ut» fra bopelen sin.

- Jeg var ikke klar over sakens alvor, og hadde ikke noe minne om vold, sier han i retten.

Dommeren avbryter og påpeker at han i dette fengslingsmøtet var siktet for drap.

- Da må du vel i fengslingsmøtet forstå alvoret, spør dommeren?

- Nei, jeg husket ikke noe om vold. Jeg tenkte at dette ville gå helt fint, svarer drapstiltalte.

MØTER I RETTEN: Renate Strand Normann (42) ble funnet død i Kvinnherad i april i fjor. Onsdag 8. juni møter sønnen Patrick Nordmann i Haugaland og Sunnhordand tingrett, hvor han vil se den drapstiltalte inn i øynene. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Ikke relevant

I det andre avhøret, den 24. april, fortalte tiltalte om en uenighet mellom ham og Normann; om hans katt og hennes hund.

- Jeg forklarte at vi hadde kranglet om katt og hund i huset, sier han.

I retten får han spørsmål om hvorfor han ikke fortalte om dette dagen før.

- Jeg ville holde kranglinga unna. Jeg ville ikke kaste noe lys på det i det første avhøret, svarer tiltalte.

På spørsmål fra aktor om han forsøkte å tilbakeholde informasjon, svarer 48-åringen:

- Ja, jeg ville ikke fortelle om det jeg syntes var skittent, og tenkte ikke det var relevant for saken.

AKTOR: Statsadvokat Benedikte Høgseth. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Benedikte Høgseth. Foto: Kristian Ridder Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Kom på det

Han ble avhørt for tredje gang den 11. mai. Da sa tiltalte at han hadde dyttet Normann ut av huset, etter at hun hadde fornærmet ham seksuelt, og at han deretter lukket døra etter henne.

I retten spurte aktor Høgseth mannen om han tror han fortalte dette i det tredje avhøret, fordi han da siden sist hadde lest i andre rettsdokumenter om at hun hadde blitt skjøvet ut døra.

- Kan det ha noe med at du forteller det i dette avhøret?

- Både ja og nei. Da jeg så det, kom jeg på det, og tenkte jeg får fortelle det, svarer tiltalte.

Ringte en venn

Normann skal ha snakket i telefonen totalt i 18 minutter den kvelden hun døde. En av dem hun snakket med, ringte samme kveld til politiet og sa at hun hadde fortalt at hun «var i basketak med en mann, at han hadde tatt kvelertak på henne og kastet henne utenfor altanen». Hun hadde vært redd, ifølge vennen.

I sitt siste avhør med politiet, den 7. september, fortalte tiltalte for første gang at han hadde slått avdøde, fordi han trodde hun truet med en kniv.

- At stokken ble brukt er ikke noe min klient bestrider. Han mener han ble angrepet først, sier forsvarer Riple.

Aktor Høgseth sier hun opplever at tiltalte «har forklart seg i tråd med det som har vært en forventet utvikling».

- Avhørene er viktige fordi de viser en utvikling i hans forklaringer og det vi mener er en tilpassing, sier Høgseth til Dagbladet.

Den tiltalte mannen nekter for at han dyttet Normann ut og ned fra trappa utenfor huset sitt. I retten ble det vist bilder av at deler av trappa var ødelagt - og det ble også funnet blod fra avdøde i kvister nedenfor den.

Tiltalte fortsetter sin forklaring i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer