DREPT: Hilda Feste (98) ble drept i sitt hjem i Gamleheimshagen i Os første nyttårsdag. Foto:  Privat
DREPT: Hilda Feste (98) ble drept i sitt hjem i Gamleheimshagen i Os første nyttårsdag. Foto: PrivatVis mer

- Drapstiltalte i Os-saken var tilregnelig

Inntak av store mengder alkohol kan føre til hukommelsestap, men rettspsykiaterne mener at den drapstiltalte 19-åringen fra Os var tilregnelig på gjerningstidspunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): De to sakkyndige rettspsykiaterne Jan Øystein Berle og Erik Rønneberg Hauge har undersøkt den voldtekts- og drapstiltalte 19-åringen fra Os. De har konkludert med at tiltalte ikke har vist tegn til psykotiske tankeforstyrrelser, men han scorer lavt i tester om evnenivå.

Psykiaterne har ikke funnet at tiltalte har hatt vrangforestillinger eller vesentlig funksjonssvikt. De har heller ikke funnet at han har en generell seksualdrift mot eldre.

Under undersøkelsene, og under sin forklaring i Nordhordland tingrett, har tiltalte fortalt om utstrakt bruk av alkohol.

Psykiater Jan Øystein Berle sier at han har funnet at tiltalte har hatt skadelig bruk av alkohol og dyssosial personlighetsforstyrrelse. Det vil si at han kan ha kald likegyldighet til andres følelser, manglende evne til å opprettholde forhold til andre og manglende skyldforståelse.

Psykiater Erik Rønneberg Hauge sier at det ikke foreligger informasjon om at tiltalte har brukt andre rusmidler enn alkohol den aktuelle kvelden 1. januar i år. Bruk av alkohol kan gi hukommelsestap eller såkalt «blackout». Det kan være totalt eller delvis etter hurtig inntak av store mengder alkohol.

- Hans bevissthet har vært redusert på grunn av inntak av alkohol, men ikke i en slik grad at det får strafferettslig betydning. Han var ikke bevisstløs i tidspunktet for de påklagede handlinger, sier Rønneberg Hauge.

Det begrunnes blant annet med at tiltalte gjenkjente og hadde evne til å kommunisere med et ektepar han møtte kort tid før voldtekt og drap har funnet sted. Han sendte også sju sms-meldinger til en venninne og forsøkte å ringe henne.

Hukommelsestap
- Om tiltalte husker eller ikke husker gjerningene har ikke betydning for tilregnelighet. Han har klart å kommunisere med andre og han har klart å finne veien hjem. Gjennomføringen av forbrytelsen viser også evne til handling. Han banker på døra til avdøde, registrerer omverdenen og forholder seg til det. Han reagerte på en forstyrrelse under gjerningen, sier Erik Rønneberg Hauge.

- Alkohol kan ha rammet evnen til å overføre opplevelser fra korttidsminne til langtidsminne. Hvis vi forholder oss til den mengden som er oppgitt at han har tatt inn, er ikke det nødvendigvis nok alkohol til at dette kan skje. Jeg kan  ikke si at hans forklaring om at han ikke husker noe må være usant. Det finnes en form for hukommelsestap da man ikke husker noe som helst. Det har likevel ikke betydning for om han er å regne som strafferettslig tilregnelig, sier Erik Rønneberg Hauge.

Uenighet
Han er ikke sikker på at han er enig med Berle i at det kan foreligge dyssosiale trekk ved tiltalte.

- Han er fortsatt en ung, og på mange måter en umoden mann. Jeg mener det er tvil om dyssosiale trekk ved tiltalte.

Tingrettsdommer Gunnar Torvund spør om det er mulig at tiltalte har fortrengt det han kan ha gjort denne kvelden.

- Det er uhyre sjelden at noen kan fortrenge slike hendelser som dette, sier Rønneberg Hauge.

SAKKYNDIGE: Rettspsykiater Jan Øystein Berle (t.v.) og spesialpsykolog Erik Rønneberg Hauge sier at den drapstiltalte 19-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet. Foto: Leif Stang/Dagbladet
SAKKYNDIGE: Rettspsykiater Jan Øystein Berle (t.v.) og spesialpsykolog Erik Rønneberg Hauge sier at den drapstiltalte 19-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer