FORKLARER SEG: Donatas Lukoservicius forklarer seg om den alvorlige drapstiltalen i Nordhordland tingrett. Han støttes av forsvarer Aasmund Sandland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORKLARER SEG: Donatas Lukoservicius forklarer seg om den alvorlige drapstiltalen i Nordhordland tingrett. Han støttes av forsvarer Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Drapstiltalte i retten: - Monika var en engel

Donatas Lukosevicius (34) sier han hadde følelser for Monika Sviglinskaja (8) som han er tiltalt for å ha drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Andre dag i straffesaken mot Donatas Lukosevicius i Nordhordland tingrett startet ved at statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes tok opp igjen et spørsmål fra mandagens eksaminering.

Det dreier seg om at han skal ha fortalt til en psykiater at han har hatt en kjæreste som ble drept. Dette temaet har også vært oppe i politiavhør.

- Kan du huske hva du forklarte om dette i avhøret?

- Drept med kniv - Jeg hadde ikke kontakt med de to psykiaterne som kom til Bergen fengsel. Det var min og min tidligere forsvarers beslutning at jeg ikke skulle ha kontakt med psykiaterne. Derfor forstår jeg ikke hvordan en psykiater kan ha fortalt om dette. Jeg klarer ikke å huske hva jeg har sagt i politiavhør om dette.

Benedicte Hordnes leser opp fra avhøret der tiltalte skal ha sagt at han var tilstede da en person ble drept med kniv, og at han ikke ville huske mer om det som skjedde. Han skal ha trukket opp genseren og vist to arr på venstre side, to arr på høyre side og et arr på skulderen. Han ber om ikke å bli spurt mer om dette fordi det gjør vondt for ham.

- Jeg har opplevd en traumatisk og fysisk opplevelse da jeg ble skadet.

- Var du til stede da kjæresten din ble drept?

- Nei, ingenting av dette er sant. Jeg er blitt skadet ved et tilfelle, men det har ingenting med en tidligere kjæreste å gjøre.

I et avhør skal tiltalte ha forklart at han har hatt tidligere kjærester og en sønn.

- Har du en sønn?

- Jeg forstår ikke hvor du har det fra.

- Jeg er ikke en robot Donatas Lukosevicius blir spurt om å beskrive Monika Sviglinskaja.

- Jeg kan bruke alle positive ord som finnes om Monika. Hun var en engel.

- Hadde du følelser for Monika i løpet av det halve året dere bodde sammen?

- Ja, jeg er ikke en robot. Det er klart jeg hadde følelser for Monka, men det er vanskelig å snakke om et menneske som ikke finnes lenger.

Han blir spurt ut om sitt forhold til Kristina Sviglinskaja, Monikas mor.

- Jeg kan vise følelser for noen, men ikke beskrive følelsene. Jeg var lykkelig.

- Hadde du hatt det sånn før?

- Ja.

- Flere ganger?

- Minimum tre ganger.

I avhør med politiet har han sagt at han fra første øyeblikk forstod at han ville elske Monika mer enn seg selv, og mer enn han elsket Kristina.

- Ja, det er riktig.

- Manglet ikke penger I avhør i 2014 har han sagt at det var fine og ikke så fine øyeblikk. «Vi var som en god familie. Jeg har en krystall inne i meg, som er kjærligheten til Kristina.»

Etter tre måneder som samboere skal han og Kristina Sviglinskaja ha planlagt bryllup, ifølge tiltaltes politiforklaring. Han bekrefter det samme i retten.

- De eneste problemene vi hadde var relatert til penger. Jeg er en person som ikke retter all oppmerksomhet mot penger. Jeg manglet ikke penger, sier tiltalte, og forklarer at han har hatt svarte inntekter i Norge.

- Jeg forstod kanskje ikke hva det betydde for meg å få ansvar for en familie. Jeg har lært av mine foreldre at penger må ha siste prioritet. Kristina var mye mer opptatt av penger og hvordan hun skulle klare seg. 

Han svarer på grundige spørsmål om hvor omfattende vasking og annet renhold Kristina Sviglinskaja foretok i leiligheten i Sund kommune på Sotra. Dette er spørsmål som har relevans til temaet om mulig overføring av DNA fra tiltalte til Monika Sviglinskaja i tida før han flyttet ut, vel fire uker før Monika ble drept.

Tiltalte og samboeren skal ha vasket tak, vegger, bad og forskjellige gjenstander i leiligheten flere ganger i løpet av det knappe halve året de bodde sammen. I tillegg tørket de støv av dører. I politiavhør skal han ha sagt at det ikke var noe i leiligheten som ikke ble vasket.

- Det kan være riktig at hun var for opptatt av vasking, for pedantisk, sier han i retten.

Har erkjent eposter Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Mandag erkjente han i retten at han hadde sendt noen meldinger til Kristina Sviglinskaja, men han forklarte at dette ikke var ment som trusler eller forsøk på å presse henne for penger. Han nekter straffskyld for alle punktene i tiltalebeslutningen.

Denne saken oppdateres.

ÅSTED: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i denne gangen da politiet kom til stedet om ettermiddagen 14. november 2011.
Foto: Politiet/Nina Hansen / Dagbladet
ÅSTED: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i denne gangen da politiet kom til stedet om ettermiddagen 14. november 2011. Foto: Politiet/Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
EKSAMINERER: Aktor Benedicte Hordnes eksaminerer drapstiltalte Donatas Lukosevicius i Nordhordland tingrett.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EKSAMINERER: Aktor Benedicte Hordnes eksaminerer drapstiltalte Donatas Lukosevicius i Nordhordland tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer