Drapstiltalte møter Linns foreldre

Han elsket, terroriserte og drepte deres datter. Nå møter Jørn-Are Andersen Sæle foreldrene til Linn Charlott Nesblom for å fortelle hva som skjedde den kvelden han tok den 16 år gamle jentas liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ett fatalt knivstikk drepte den 28 år gamle Meløy-mannen sin tolv år yngre eks-kjæreste på Halsa Gjestegård. Ved flere anledninger i ukene før, både mishandlet og truet han Linn Charlott på livet. Mandag skal han endelig fortelle hvorfor han handlet som han gjorde lørdag 6. november i fjor.

Jørn-Are Andersen Sæle ønsker ikke å snakke med verken Dagbladet eller andre aviser før rettssaken er over om tre uker. I fire måneder har hans adresse vært Bodø kretsfengsel.

- Han gleder seg selvfølgelig ikke til rettssaken, men han ser på en måte fram til å bli ferdig med det. Samtidig gruer han seg til å møte folk igjen. Spesielt familien til Linn som han føler med, sier advokat Nils Aga.

28-åringen har hatt besøk av både venner og familie i fengselet. Fredag tilbragte drapsmannen hele dagen hos sine to forsvarsadvokater Nils Aga og Svein Skipnes.

- Han er vel så forberedt som han kan være. Han ønsker å forklare seg, og han ønsker å være tilstede i retten under hele saken, sier Skipnes.

Livsvarig fengsel

Allerede første dag vil Jørn-Are Andersen Sæle bli nødt til å møte Linn Charlotts pappa. Svein Olav Johansen tar nemlig plass i retten sammen med familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe. Mamma Helen Nesblom skal vitne senere i uka, og får derfor ikke være tilstede de første dagene.

Foreldrene til Linn Charlott ønsker i likhet med datterens drapsmann ikke å la seg intervjue i forkant av rettssaken. I et intervju med lokalavisen Nordlands Framtid noen dager etter begravelsen i Halsa kirke, var Helen og Svein Olav klar i sin dom:

- Jørn-Are tok fra oss det kjæreste vi eide. Hadde det vært opp til oss, skulle han aldri ha sluppet ut av fengsel igjen.

28-åringen er tiltalt for overlagt drap, den alvorligste tiltalte du kan bli stilt under i Norge. Den strengeste dom han kan få er 21 års fengsel.

Møter Meløy-lensmannen

Også møtet mellom Linn Charlotts foreldre og Meløy-lensmann Kjell Sahl vil bli spesielt. Både Helen Nesblom og Kjell Sahl er blant de 49 vitnene som er innkalt, og etter planen skal begge i vitneboksen førstkommende fredag.

- Politiet i Meløy er en medvirkende årsak til at datteren vår nå er død, sa foreldrene i det samme intervjuet.

Meløy-lensmannen var på sydenferie da Jørn-Are Andersen Sæle gjorde alvor av truslene om å drepe Linn Charlott. Fra første dag fikk Sahl knallhard kritikk fordi politiet ikke hadde stoppet den voldelige 28-åringen tidligere. Også politimesteren i Bodø kritiserte Meløy-politiet fordi de ikke hadde prioritert en flere uker gammel anmeldelse om vold og trusler fra Linn Charlott mot 28-åringen.

Politiets særskilte etterforskningsorgan SEFO gikk inn i saken, men statsadvokaten valgte å henlegge den fordi det var umulig å finne ut om det var lensmann Sahl eller hans førstebetjent Edgard Skorbakk som hadde løyet i avhør. Riksadvokaten vurderer nå saken. Dersom det ikke kommer en rask avgjørelse, kan det bety at både Sahl og Skorbakk med loven i hånd velger å ikke vitne i Meløy-saken.

Erkjenner drapet

28-åringen rømte til Bodø samme kveld som han drepte sin tidligere kjæreste. Han tilbragte natten hos uvitende venner før han neste formiddag frivillig lot seg arrestere midt i Bodø sentrum. Både i politiavhør og under rekonstruksjon på åstedet har Jørn-Are Andersen Sæle innrømmet at det var han som drepte Linn Charlott Nesblom.

- Han har erkjent at han kom til stedet med kniv, og at det var han som stakk og drepte Linn.

- Men han husker for lite av den aktuelle kvelden til at han har erkjent straffeskyld etter siktelsen og tiltalen, sier advokat Aga.

Det betyr at statsadvokat Geir Fornebos viktigste jobb som aktor blir å bevise at 28-åringen planla å drepe den 16 år gamle jenta. Klarer han det, vil det gå mange år før Jørn-Are Andersen Sæle møter Linn Charlotts foreldre utenfor fengselsmurene.

DRAPSTILTALT: Jørn-Are Andersen Sæle, tiltalt for drapet på eks-kjæresten Linn Charlott Nesblom, avbildet under rekonstruksjonen på Halsa Gjestegård i desember i fjor.