Drapstiltalte så rett fram

Idet den drapstiltalte 20-åringen er på vei ut av rettssalen, prøver Derekas pappa å fange blikket hans. Donald Mikula (46) stirrer. Tiltalte ser rett fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mikula, som er fra New York, er fløyet til Norge for å følge siste del av rettssaken i Ytre Follo tingrett. I retten fortalte han om sorgen og sjokket.

- Jeg har alltid vært en optimist, en person som omfavner livet. Nå er det vanskelig å beholde den positive innstillingen, sa han i retten i går.

- Vi hadde god kontakt med Dereka. Hun var hos oss en måned hver sommer, og et par uker på vinteren. Utover det hadde vi hyppig telefonkontakt. Hennes sans for humor og syn på livet ga meg mye, sa faren.

Prosedyrene

- Bevisføringen i rettssaken mot 20-åringen som er tiltalt for å ha drept Dereka Maria Rukan Mikula er unøyaktig, ufullstendig og utilfredsstillende.

Dette påsto advokat Bjørn Haugen i sin prosedyre for Ytre Follo tingrett i går. Han gikk hardt i rette med politietterforskerne, og kritiserte dem for ikke å ha gjort jobben sin. De har ikke undersøkt sigarettsneipene som ble funnet på drapsstedet, ikke undersøkt en grønn tråd som man fant klistret til en blodig telysholder, som aktoratet hevder er et av drapsvåpnene.

Her ble det også funnet fire hårstrå som heller ikke er undersøkt.

Frifinnelse

Mens aktor, statsadvokat Arild Holden, tidligere på dagen hadde lagt ned påstand om fengsel i 19 år, forlangte Haugen sin klient frifunnet.

Han begrunnet dette med at tiltalte mangler motiv og at det ikke finnes tekniske bevis som knytter ham til ugjerningen. Det er spor etter ukjente på drapsstedet, og det er medisinsk mulig at han ikke husker hva som skjedde.

- Aktor mener at drapet er seksuelt motivert. Mener retten at tiltalte er så seksuelt fiksert at han knuste seg vei inn, drepte for så å avslutte med å misbruke henne seksuelt? spurte han i sin prosedyre som varte i nærmere tre timer.

Skyldig

Aktor var langt kortere og gjorde sin prosedyre unna på under en time. Han mente åpenbart at han hadde så sikre kort på hånda at han bare summarisk kunne gå gjennom de framlagte bevisene. Tiltalte har innrømmet at han var på åstedet like før og rett etter drapshandlingen.

Rettssaken fortsetter i dag med prosedyre i spørsmålene om erstatning.

Rettens administrator, sorenskriver Finn Kløvstad, sa i går at dom i skyldspørsmålet vil foreligge i løpet av tre dager. Straffeutmålingen vil foreligge seinere, muligens først i neste uke.

STIRRET: Donald Mikula (46) kom fra New York for å se 20-åringen som er tiltalt for å ha drept datteren hans, Dereka. Hans kone Mary Catherine var støttende til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer