Drapstornado knuste Florida

TAMPA (Dagbladet): Opp mot 50 mennesker fryktes omkommet etter at den mest dødelige serien tornadoer i Floridas historie rammet delstaten natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en vindstyrke i kastene opp mot 350 kilometer i timen virvlet den biler og campingvogner omkring som papir, flerret tak av hundretalls hus og knuste andre til pinneved.

- Klokka var litt før halv ett om natta. Det regnet og blåste voldsomt. Jeg sto utenfor huset for å nyte følelsen av endelig å ha litt vær, da himmelen ble opplyst av kontinuerlige lyn som var det midt på dagen.

Det forteller kristiansanderen Terje Berge til Dagbladet. Han studerer ved University of Central Florida i Orlando.

Han ble ikke direkte rammet, men like i nærheten slo en tornado til med drepende kraft.

Utallige «twisters»

- Vi har hatt så mange «touch-downs» fra tornadoer at vi har mistet tellingen, forteller talskvinne Angela Braden ved sheriffkontoret i Seminole herred.

Folk beskriver møtet med de rasende naturkreftene som å stå inne i en tunnel og bli overkjørt av et hurtigtog. Lyden var overdøvende og kreftene ubeskrivelige. Det hele sto bare på noen få sekunder.
Dagen derpå ser store områder i det sentrale Florida ut som en gigantisk krigsskueplass. Merkelig nok er ingen av de tre store turistattraksjonene Disney World, Sea World eller Universal Studios rammet, og de åpnet som vanlig i går morges.

Nordmenn

Akkurat denne uka er usedvanlig mange nordmenn på besøk i solskinnstaten på grunn av vinterferien hjemme. På det norske generalkonsulatet i Miami fikk Dagbladet i går kveld opplyst at de ikke hadde fått meldinger om at noen nordmenn var blant de omkomne eller tilskadekomne.

Heller ikke noen av de 150 norske ungdommene som arbeider ved den norske paviljongen i Disney World skal være berørt av uværet.

El niqo

Meteorologer her er ikke i tvil om at katastrofeværet skyldes værfenomenet El niqo, som de siste månedene har gjort tilværelsen uutholdelig for millioner av mennesker i store deler av verden.
Bortsett fra dette siste uværet i Florida, er California verst rammet av de amerikanske delstatene. Regn, kontinuerlige stormer og jordras har ført til milliardskader og total svikt i turistindustrien.

Florida har hatt så store nedbørsmengder at jorda ikke absorberer mer. Nye regnskyll fører derfor øyeblikkelig til betydelige oversvømmelser og flom.

MORDERISK:</B> En voldsom tornadoserie i Florida har tatt kanskje 50 menneskeliv, og gjort svære skader på natur og bygninger.