Drapstruet av eksmann

«Kaja» (34) giftet seg med en psykopat. Nå er hun på flukt og slettet fra alle offisielle registre. Fordi hun er redd eksmannen vil drepe henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kaja» (34) har ingen offisiell identitet. Hun har fått «kode 6» av myndighetene - en betegnelse som bare gis til mennesker som er drapstruet.

- Jeg er livredd ham, og flytter snart til utlandet slik at jeg skal slippe å møte ham igjen, sier hun til Dagbladet.

Det er ca. 30 kvinner i Norge som lever på «kode 6». Felles for de fleste er at de har vært sammen med voldelige menn som ofte forfølger kvinnene livet ut.

Dagbladet møter «Kaja» på et hemmelig sted på Østlandet. Hun lever i skjul i et bofellesskap sammen med fire andre. De vet om fortida hennes, og takler den skjulte identiteten.

Syntes synd på ham

- Men det byr på visse praktiske problemer. De gamle vennene mine kaller meg fortsatt «Eva», mens de nye kaller meg «Kaja».

Det var i 1999 at hun giftet seg med en irakisk mann. Det var et proformaekteskap, et kontraktfestet ekteskap som skulle gi ham oppholdstillatelse i Norge. «Kaja» vet at hun brøt loven, men gjorde det fordi hun syntes synd på ham. Til tross for at venner og familie advarte henne til det kjedsommelige, giftet de seg. Ekteskapet skulle koste henne år i frykt og angst.

- Han ville ha kontroll på meg hele tida. Han spionerte på meg eller lot vennene sine gjøre det. Til slutt hadde han så stor kontroll på meg at jeg måtte ringe politiet for å få ham ut av leiligheten, sier hun.

Men hun angrer ikke. Hun mener at det var forsøket verdt. At hennes eksmann fortjente en sjanse til å bli en god borger. Det klarte han ikke. Derfor ble han sendt til Irak fordi de ikke hadde vært gift de tre årene UDI krever for at utlendinger skal få norsk statsborgerskap.

Føler seg ikke trygg

- Men han kan lett komme tilbake til Norge, han kan søke asyl med en annen identitet eller be en av de norsk-irakiske vennene sende ham passet sitt.

«Kaja» aner ikke hva framtida vil bringe. Det eneste hun ønsker seg er friheten til å kunne spasere trygt på gata igjen.

FRYKTER FOR LIVET:</B> «Kaja» (34) er en av om lag 30 norske kvinner som er slettet fra alle offisielle ruller og dokumenter.