- Drapstruet av Kristins ektemann

Gøran Beck, et av de mest sentrale vitnene mot Kristin Kirkemo Haukeland i Orderud-saken, har i politiavhør forklart at han er truet på livet av Per Haukeland, Kristins mann. Kristin og Beck skal ha hatt et kortvarig forhold om lag et år før trippeldrapet skjedde i pinsen 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I følge Becks forklaring både til politiet og i herredsretten i fjor ble han alt sommeren 1998 fortalt av Kristin at fire mennesker skulle tas av dage. Dette var på et tidspunkt da Anne Orderud Pausts ektemann, Per, fortsatt levde.

I dommen på 21 års fengsel mot Kristin og Veronica og Per Orderud er Becks forklaring trukket fram flere ganger. I lagmannsrettssaken, som begynner mandag, vil denne trusselsaken bli en hett tema, etter det Dagbladet forstår.

Etterforskes

Becks forsvarer, advokat Arild Langenes, bekrefter overfor Dagbladet at klienten ble avhørt tirsdag om hva som skjedde under et tilfeldig møte med Haukeland i fjor høst.

- Beck har oppfattet uttalelser fra Haukeland som om han direkte ble truet på livet i forbindelse med det han hadde fortalt om Kristin i Orderud-saken. Min klient sitter for tida i varetekt, men skal løslates om kort tid.

Beck har sittet inne for en amfetaminsak siden oktober i fjor.

I forbindelse med at han blir satt fri, har vi bedt politiet om et sikkerhetsopplegg. Min klient er redd, og frykter represalier fra Haukeland, sier advokat Langenes.

Etter det Dagbladet kjenner til, kontaktet advokat Langenes mandag politiadvokat Bjørn Arne Tronier, som ledet etterforskingen av trippeldrapssaken, og orienterte om de påståtte drapstruslene mot klienten.

«En ferdig mann»

Beck har forklart at han i august i fjor helt tilfeldig møtte Per Haukeland hos Biltilsynet i Oslo. Ifølge Beck forsøkte han sjøl å snike seg ut av lokalene, for ikke å bli oppdaget av Haukeland.

- Men da jeg satte meg på motorsykkelen min for å kjøre bort, sto Haukeland plutselig foran meg. Han stilte seg skrevs over forhjulet, for å hindre meg i å kjøre.

Haukeland hevdet at jeg var medskyldig i at Kristin var dømt. Han sa videre at hvis jeg ikke trakk min forklaring om Kristin tilbake, og unnlot å møte opp i lagmannsretten som vitne, så var jeg en ferdig mann.

De er flere som er ute etter deg, forklarer Beck at Haukeland skal ha sagt.

Advokat Langenes forteller at ifølge Beck sa Haukeland at han skulle følge ham opp fram mot rettssaken, slik at han var sikker på at Beck ikke kom til å stille opp.

Beck har hatt god tid til å vurdere hva han skulle gjøre i den tida han har sittet i varetekt, men bestemte seg altså til slutt for å gå til politiet. Saken er formelt anmeldt av Beck, sier Langenes.

Røykte hasj

Gøran Beck og Kristin Kirkemo Haukeland holdt sammen en periode sommeren 1998.

Da Beck (27) vitnet i Nes herredsrett 6. juni i år, kom han med kraftige beskyldninger mot sin tidligere flamme Kristin Kirkemo Haukeland. Beck er også venn av Lars Grønnerød. Lars nevnte Gøran Becks navn da han avga sin partsforklaring i herredsretten. Beck ble politiavhørt så seint som 4. mai - midt under forhandlingene.

I retten gjentok han i grove trekk politiforklaringen sin:

- En natt kom Kristin og hentet meg hjemme i Lars sin BMW. Vi kjørte mot Nesset i Ås kommune og stoppet i et grustak for å røyke hasj. Da forteller Kristin plutselig at fire mennesker skulle tas av dage, sa Beck.

Stor vekt

Nes herredsrett la stor vekt på Gøran Becks forklaring: Hans vitneprov ble trukket fram flere ganger i dommen - både i forhold til Kristin Kirkemo Haukeland og ekteparet Orderud.

Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, advokat Tor Kjærvik, reagerer på anmeldelsen fra Gøran Beck.

- For meg framstår dette som svært underlig. For det første kom Beck med en helt ny forklaring under hovedforhandling, og nå med en anmeldelse - rett før hovedforhandling - på et forhold som har skjedd for flere måneder siden. Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved dette. Jeg ble orientert om denne saken rett etter at de møttes ved biltilsynet, sier Kjærvik.

NEKTER: - Beck jobber for Lars Grønnerød, påstår Per Haukeland som nekter for at han har kommet med trusler mot Gøran Beck

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer