Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drapstruet av politiet

Trygve Kristiansen avslørte korrupsjon i Brasil, da ble han og familien drapstruet av politiet i Natal.

HÅPER:  Trygve Kristiansen håper nå at marerittet i Brasil skal at slutt etter snart åtte år. - Da jeg dokumenterte korrupsjon, kom drapstruslene mot meg og min familie, sier Trygve Kristiansen.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
HÅPER: Trygve Kristiansen håper nå at marerittet i Brasil skal at slutt etter snart åtte år. - Da jeg dokumenterte korrupsjon, kom drapstruslene mot meg og min familie, sier Trygve Kristiansen. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter frifinnelsen av Geir Pettersborg og flere nordmenn i Brasil, kjemper fortsatt to forretningsmenn fra Trondheim og noen nordmenn til for sine liv i Brasil.

Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland risikerer fortsatt å bli kastet i fengsel, etter at de ble funnet skyldig i grov organisert kriminalitet, korrupsjon, hvitvasking, ulovlig utførsel av penger og dokumentforfalskning av retten i Natal.

Saken til Kristiansen og Birkeland er nå til behandlinga av Høyesterett i hovedstaden Brasília.

- Vi setter vår lit til at Høyesterett opphever dommene og sender våre saker tilbake til den føderale domstolen i Natal, sier Trygve Kristiansen til Dagbladet.

Norsk initiativ Allerede i 2001 startet politiet i Natal en etterforskning rundt norske investeringer i Brasil. Denne etterforskningen ble henlagt i 2004, som intet straffbart forhold i Brasil.

Samme år ble det tatt uformell kontakt fra etterforskere i Oslo politidistrikt som jobbet for å avsløre B-gjengen. To år seinere - i 2006 - kom Økokrim på banen - og i 2007 startet marerittet for nordmennene i Brasil.

- Nå vet vi at det var Økokrim, som i en henvendelse på spansk i mars 2006 ba Brasil om samarbeid. Det vitner ikke om at Økokrim har hatt mye kjennskap til hvem de ville samarbeide med, sier Arvid Birkeland.

For øvrig er språket i Brasil ikke spansk men portugisisk.

I mai 2007 slo tungt bevæpnede politisoldater til og arresterte nordmennene.

Korrupsjon Trygve Kristiansen har dokumentert overfor Dagbladet hvordan har blitt utsatt for forfalskninger og korrupsjon i Brasil.

- Jeg håper nå på en løsning. Blir saken sendt tilbake til dommer Jambo i den føderale domstolen i Natal - som kan og har lest hele sakskomplekset - har vi håp om rettferdighet.

Et av bevisene til politi og påtalemyndigheten i Natal var at B-gjengen via to overføringer fra Portugal skulle ha overført to og en halv million kroner til Trygve Kristiansen i Brasil. Det er dokumentert at dette beviset er konstruert. Kristiansen har overfor det lokale politiet pekt ut en kvinnelig ansatt i den lokale banken i Natal som forfalsker.

- Dette forholdet er anmeldt til politiet i Natal. Etterforskningsleder Santiago Hounie, gjorde ingen ting. Kvinnen er fortsatt ikke avhørt.

Forfalsket - Firmaattesten vår ble forfalsket. Det har vi levert et lydbånd til politisjefen, hvor en ansatt i Receita-Federal (fylkesskattekontoret) i delstaten Rio Grande do Norte, innrømmer at han forfalsket aksjekapitalen i selskapet fra en million til 30 millioner, sier Trygve Kristiansen.

- Denne forfalskningen av aksjekapitalen er det føderale politiets bevis på at jeg skulle hvitvaske millioner av kroner og føre pengene ut av Brasil, sier Kristiansen.

- Dokumenter underslått For to år siden fikk Kristiansen innsyn i dokumenter fra Økokrim i Norge, vedrørende den korrespondanse norske myndigheter har hatt med sine brasilianske kolleger.

- Da oppdaget vi at en rekke dokumenter var underslått. Politiet og påtalemyndigheten i Brasil hadde ikke tatt inn store deler av korrespondansen i saken.

- Blant annet et dokument hvor Økokrim bekrefter at midlene jeg hadde investert i Brasil ikke var kriminelle penger, men lovlig tjent i Norge, forteller Trygve Kristiansen.

Drapstruet Etter at Kristiansen på eget initiativ begynte å ettergå bevisene til myndighetene i Brasil ble han drapstruet.

- Via en advokat i Natal fikk jeg beskjed om min familie og jeg var i fare, og at politiet var forbannet, forteller Kristiansen.

Nå setter Trygve Kristiansen sin lit til at dommene mot ham og Arvid Birkeland blir opphevet - de er begge dømt til 18 år og 11 år og seks måneders fengsel - blir opphevet, og at en ny rett vil frifinne dem.

- Jeg håper Brasil har et korrupsjonspoliti, og at de starter en etterforskning for å slutt på korrupsjonen i landet, som er helt ødeleggende, sier Trygve Kristiansen.

Verdier beslaglagt - Dersom det finnes en anti-korrupsjonsenhet i Brasil er de velkommen til å ta kontakt, så skal de få alle bevis de trenger, sier Kristiansen.

Fortsatt er alle verdiene hans i Brasil beslaglagt - blant annet tre hoteller i Natal som alle har forfalt etter at politiet i Brasil - sammen med norske økokrim - slo til i 2007 og arresterte og siktet en rekke nordmenn og anklaget dem for å stå i ledtog med den kriminelle innvandrer banden B-gjengen i Oslo.

IKKE TILGJENGELIG:  Etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal i Natal har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
IKKE TILGJENGELIG: Etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal i Natal har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Dagbladet har forgjeves søkt etterforskningsleder Santiago Hounie i det føderale politiet i Natal for en kommentar til korrupsjonsanklagene.

Da Dagbladet i 2010 i Natal møtte Santiago Hounie var han tydelig på at opplysningene myndighetene i Brasil hadde fått fra Norge ikke var vesentlig.

- Det er egentlig irrelevant for vår etterforskning. Vår etterforskning har primært vært rettet mot den norske kriminelle banden B-gjengen. Denne etterforskningen førte til at vi har avdekket annen kriminalitet. Økonomisk kriminalitet, fastslo Hounie.

Økokrim og avdelingsdirektør Aage Aase har ikke ønsket å kommentere denne saken.

TAUS:  Avdelingsdirektør Aage Aase ønsket ikke å kommentere denne saken. Foto: Økokrim
TAUS: Avdelingsdirektør Aage Aase ønsket ikke å kommentere denne saken. Foto: Økokrim Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling