HÅPER:  Trygve Kristiansen håper nå at marerittet i Brasil skal at slutt etter snart åtte år. - Da jeg dokumenterte korrupsjon, kom drapstruslene mot meg og min familie, sier Trygve Kristiansen.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
HÅPER: Trygve Kristiansen håper nå at marerittet i Brasil skal at slutt etter snart åtte år. - Da jeg dokumenterte korrupsjon, kom drapstruslene mot meg og min familie, sier Trygve Kristiansen. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

- Drapstruet av politiet

Trygve Kristiansen avslørte korrupsjon i Brasil, da ble han og familien drapstruet av politiet i Natal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter frifinnelsen av Geir Pettersborg og flere nordmenn i Brasil, kjemper fortsatt to forretningsmenn fra Trondheim og noen nordmenn til for sine liv i Brasil.

Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland risikerer fortsatt å bli kastet i fengsel, etter at de ble funnet skyldig i grov organisert kriminalitet, korrupsjon, hvitvasking, ulovlig utførsel av penger og dokumentforfalskning av retten i Natal.

Saken til Kristiansen og Birkeland er nå til behandlinga av Høyesterett i hovedstaden Brasília.

- Vi setter vår lit til at Høyesterett opphever dommene og sender våre saker tilbake til den føderale domstolen i Natal, sier Trygve Kristiansen til Dagbladet.

Norsk initiativ Allerede i 2001 startet politiet i Natal en etterforskning rundt norske investeringer i Brasil. Denne etterforskningen ble henlagt i 2004, som intet straffbart forhold i Brasil.

Samme år ble det tatt uformell kontakt fra etterforskere i Oslo politidistrikt som jobbet for å avsløre B-gjengen. To år seinere - i 2006 - kom Økokrim på banen - og i 2007 startet marerittet for nordmennene i Brasil.

- Nå vet vi at det var Økokrim, som i en henvendelse på spansk i mars 2006 ba Brasil om samarbeid. Det vitner ikke om at Økokrim har hatt mye kjennskap til hvem de ville samarbeide med, sier Arvid Birkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig er språket i Brasil ikke spansk men portugisisk.

I mai 2007 slo tungt bevæpnede politisoldater til og arresterte nordmennene.

Korrupsjon Trygve Kristiansen har dokumentert overfor Dagbladet hvordan har blitt utsatt for forfalskninger og korrupsjon i Brasil.

- Jeg håper nå på en løsning. Blir saken sendt tilbake til dommer Jambo i den føderale domstolen i Natal - som kan og har lest hele sakskomplekset - har vi håp om rettferdighet.

Et av bevisene til politi og påtalemyndigheten i Natal var at B-gjengen via to overføringer fra Portugal skulle ha overført to og en halv million kroner til Trygve Kristiansen i Brasil. Det er dokumentert at dette beviset er konstruert. Kristiansen har overfor det lokale politiet pekt ut en kvinnelig ansatt i den lokale banken i Natal som forfalsker.

- Dette forholdet er anmeldt til politiet i Natal. Etterforskningsleder Santiago Hounie, gjorde ingen ting. Kvinnen er fortsatt ikke avhørt.

Forfalsket - Firmaattesten vår ble forfalsket. Det har vi levert et lydbånd til politisjefen, hvor en ansatt i Receita-Federal (fylkesskattekontoret) i delstaten Rio Grande do Norte, innrømmer at han forfalsket aksjekapitalen i selskapet fra en million til 30 millioner, sier Trygve Kristiansen.

- Denne forfalskningen av aksjekapitalen er det føderale politiets bevis på at jeg skulle hvitvaske millioner av kroner og føre pengene ut av Brasil, sier Kristiansen.

- Dokumenter underslått For to år siden fikk Kristiansen innsyn i dokumenter fra Økokrim i Norge, vedrørende den korrespondanse norske myndigheter har hatt med sine brasilianske kolleger.

- Da oppdaget vi at en rekke dokumenter var underslått. Politiet og påtalemyndigheten i Brasil hadde ikke tatt inn store deler av korrespondansen i saken.

- Blant annet et dokument hvor Økokrim bekrefter at midlene jeg hadde investert i Brasil ikke var kriminelle penger, men lovlig tjent i Norge, forteller Trygve Kristiansen.

Drapstruet Etter at Kristiansen på eget initiativ begynte å ettergå bevisene til myndighetene i Brasil ble han drapstruet.

- Via en advokat i Natal fikk jeg beskjed om min familie og jeg var i fare, og at politiet var forbannet, forteller Kristiansen.

Nå setter Trygve Kristiansen sin lit til at dommene mot ham og Arvid Birkeland blir opphevet - de er begge dømt til 18 år og 11 år og seks måneders fengsel - blir opphevet, og at en ny rett vil frifinne dem.

- Jeg håper Brasil har et korrupsjonspoliti, og at de starter en etterforskning for å slutt på korrupsjonen i landet, som er helt ødeleggende, sier Trygve Kristiansen.

Verdier beslaglagt - Dersom det finnes en anti-korrupsjonsenhet i Brasil er de velkommen til å ta kontakt, så skal de få alle bevis de trenger, sier Kristiansen.

Fortsatt er alle verdiene hans i Brasil beslaglagt - blant annet tre hoteller i Natal som alle har forfalt etter at politiet i Brasil - sammen med norske økokrim - slo til i 2007 og arresterte og siktet en rekke nordmenn og anklaget dem for å stå i ledtog med den kriminelle innvandrer banden B-gjengen i Oslo.

IKKE TILGJENGELIG:  Etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal i Natal har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
IKKE TILGJENGELIG: Etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal i Natal har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Dagbladet har forgjeves søkt etterforskningsleder Santiago Hounie i det føderale politiet i Natal for en kommentar til korrupsjonsanklagene.

Da Dagbladet i 2010 i Natal møtte Santiago Hounie var han tydelig på at opplysningene myndighetene i Brasil hadde fått fra Norge ikke var vesentlig.

- Det er egentlig irrelevant for vår etterforskning. Vår etterforskning har primært vært rettet mot den norske kriminelle banden B-gjengen. Denne etterforskningen førte til at vi har avdekket annen kriminalitet. Økonomisk kriminalitet, fastslo Hounie.

Økokrim og avdelingsdirektør Aage Aase har ikke ønsket å kommentere denne saken.

TAUS:  Avdelingsdirektør Aage Aase ønsket ikke å kommentere denne saken. Foto: Økokrim
TAUS: Avdelingsdirektør Aage Aase ønsket ikke å kommentere denne saken. Foto: Økokrim Vis mer