Drapstruet etter homodebatt

Truet etter tv-debatt om vold mot homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Jon Reidar Øyan, er truet på livet etter en debatt på TV2, melder nettstedet

Gaysir.- Jeg må innrømme at jeg blir redd. I det siste har jeg sett meg litt ekstra rundt når jeg er ute og når jeg låser meg inn hjemme om kvelden, sier Øyan.

Han fikk brevet på fredag, der avsenderen truer med å ta livet av både Øyan og alle andre homofile.

Les hele brevet her.

Anmeldte saken

- Dette ser jeg på som såpass alvorlig at jeg valgte å anmelde forholdet for en halv time siden, sier Øyan til Dagbladet.no mandag ettermiddag.

Trusselbrevet, som er maskinskrevet, var stilet direkte til LLH-lederen, og sendt til kontoret. Det er signert, men med et navn som ikke eksisterer. I brevet er det også henvisninger til Forsvaret.

- Det er jo et stort paradoks at dette brevet kom som en reaksjon på en tv-debatt der vi diskuterte funnene i voldsrapporten som viser at homofile er mer utsatt for trusler om vold og trakassering, sier Jon Reidar Øyan.

Forrige uke ble det nemlig lagt fram en fersk NOVA-rapport om vold mot homofile.

- Langt over streken

LLH-lederen mottok drapstruslene under ei uke etter at han deltok i tv-debatten.

Drapstruet etter homodebatt

- Jeg har mottatt mye ræl og drøye tilbakemeldinger tidligere. Men denne var såpass ubehagelig at jeg anmelder det, i alle fall for at det skal registreres i politiets systemer, sier Jon Reidar Øyan.

Han mener brevet var langt over streken for hva som kan tillates etter ytringsfriheten.

- Avsenderen ønsker tydeligvis å kneble meg, men det skal han ikke klare. Vi har et viktig budskap, og kommer til å fortsette å spre det, sier Øyan. 

Brevet inneholder grove trusler rettet mot alle homofile: "Dere har ikke livets rett. Det beste som kunne skje er at dere ble utryddet", heter det blant annet i brevet. 

Les hele brevet her.

Kontaktet forsvarsministeren

Følgende setning i brevet kan kanskje tyde på at avsenderen jobber i Forsvaret:

"Alle og absolutt alle mine kolleger i hæren er enig med meg".

-
På grunn av dette valgte jeg å sende brevet til forsvarsminister Anne Grethe Strøm Eriksen, som jeg har vært i en debatt med tidligere. Jeg fikk tilbakemelding fra henne personlig, der hun takker for sist og sier at dette var "et fryktelig brev, helt forferdelig", og at hun vil se nærmere på saken, sier Øyan til Dagbladet.no.

Nå varsler LLH-lederen nulltoleranse for trusler og sjikane.

TRUET PÅ LIVET: LLH-lederen, Jon Reidar Øyan, ble drapstruet etter debatt om vold mot homofile. Foto: TRULS BREKKE
TRUET PÅ LIVET: LLH-lederen, Jon Reidar Øyan, ble drapstruet etter debatt om vold mot homofile. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Her ønsker avsenderen ikke bare å kneble meg, men han ønsker å utrydde en hel gruppe mennesker. Det er veldig alvorlig, sier Jon Reidar Øyan.

MASKINSKREVET: Dette brevet fikk LLH-lederen i posten etetr en tv-debatt. <a href="http://www.dagbladet.no/download/trusselbrev.pdf">Les det her.</a>