Drapstruet etter øl-utspill

Kommunestyremedlem Jan Algar Selin (65) på Stjørdal ville innføre ølsalg over disk. Da ble han drapstruet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) En undersøkelse Kommunal Rapport har gjennomført, viser at trusler mot lokalpolitikere er svært utbredt.

Nesten hver femte ordfører har opplevd trusler i forbindelse med sitt politiske arbeid, mens nesten halvparten har opplevd sjikane.

Som kommunestyremedlem ville den pensjonerte politimannen Jan Selin praktisere en mer restriktiv alkoholpolitikk i Stjørdal. Da fikk han drapstrusler.

«Blir det innført ølsalg over disk og redusert antall skjenkesteder i Stjørdal så skal vi ta knekken på deg,» stod det i det anonyme brevet som var poststemplet i Trondheim i mai 2004.

- Jeg var svært preget av det i tiden etter brevet, sier Selin til Dagbladet.no.

Nesten to år senere ser han seg fremdeles over skulderen når han går tur.

- I tjenesten var jeg vant til å ha trusselen rett foran meg. Et anonymt brev er noe helt annet. Det er mye verre når man ikke vet hvem fienden er, sier

Ap-politikeren til Kommunal Rapport.

Trusselskolering

For et halvt år siden gikk Ap-politikeren Karin Yrvin ut i Dagbladet og etterlyste trusselskolering av norske politikere. Hun fryktet at trusler mot politikere kunne bli et demokratiproblem dersom ikke noe ble gjort.

Nå er statsekretæren glad for at Kommunal Rapport har satt problemet på dagsorden.

- Disse tallene viser at dette er vanlig. I verste fall kan folk bli truet til taushet eller til å trekke seg fra politikken. Da har vi et demokratiproblem, sier Yrvin til Dagbladet.no.

Tøft for lokalpolitikere

Hun har selv opplevd trusler i brev, epost og på SMS etter utspill i kontroversielle saker som bioteknologi, retten til selvbestemt abort, homofiles rettigheter og minoritetskvinner.

- Og kanskje særlig er det vanskelig for lokalpolitikere, som kan oppleve om at de tar stilling i en sak, så kan de møte sjikane og trusler på kjøpesenteret eller på skolens foreldremøte. Det kan være tøft for folk, sier Yrvin.

Yrving er glad for at justisminister Knut Storberget nå varsler at han vil vurdere sikkerhetskurs for lokalpolitikere. Det er også lokalpolitiker Selin.

- Vi har et altfor naivt forhold til dette i Norge. Som politimann er jeg opplært til at man aldri skal ta lett på trusler, sier han til Kommunal Rapport.

Tør ikke stå frem

Dagbladet.no har i dag vært i kontakt med flere politikere som bekrefter at de har fått anonyme trusler, men som ikke ønsker å stå frem med det, fordi de frykter at det vil føre til nye trusler.

- Det er en tendens til å feie dette under teppet, men det er på tide at vi tar dette som en demokratisk utfordring og gjør noe med det, Da må vi komme frem til en større respekt for andres meninger, sier Selin.

Han minner om at alle kan møte opp i sitt lokale kommunestyre og stille politikerene spørsmål.

- Det hadde vært fint om folk kunne engasjere seg på den måten istedet for å skrive anonyme trusselbrev, sier politikeren.

ØL-TRUET: Lokalpolitikeren Jan Selin etterlyser i siste nummer av Kommunal Rapport debatt om trusler mot politikere.