Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstruet Jens uka etter 22. julimassakren

Stesønnen (47) til en kjent politiker varslet i kjølvannet av 22. juli-massakren i fjor statsminister Jens Stoltenbergs død.

- ALVORLIGE TRUSLER : Statsminister Jens Stoltenberg skal ha blitt drapstruet via e-post etter terrorangrepet i fjor. Her er Stoltenberg intervjuet i statsministerboligen i forbindelse med markeringen av ettårsdagen til 22. juli. Foto: Benjamin A. Ward
- ALVORLIGE TRUSLER : Statsminister Jens Stoltenberg skal ha blitt drapstruet via e-post etter terrorangrepet i fjor. Her er Stoltenberg intervjuet i statsministerboligen i forbindelse med markeringen av ettårsdagen til 22. juli. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer, skjedde dette via en en e-post fra utlandet. Avsender var 47-åringen. I teksten sto det blant annet at «dere er snart døde begge to». Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som etterforsker saken mot 47-åringen, mener å kunne bevise at drapstruslene var rettet mot statsminister Stoltenberg og 47-åringens stefar.

Ifølge siktelsen mot 47-åringen ble de alvorlige truslene mot landets statsminister og hans stefar framsatt i forskjellige varianter over en periode på over ni måneder. 47-åringen er blant annet siktet etter straffelovens paragraf 99 med en strafferamme på 15 års fengsel. Drapstruslene skal ha blitt framsatt fra juli 2011 til 8. mai 2012. 47-åringen oppholdt seg i hvert fall i deler av perioden i utlandet.

17 tilfeller
Den delen av siktelsen som omfatter strafflovens paragraf 99, er alene på flere sider, og inneholder tilsammen 17 eksempler på drapstrusler og trusler om alvorlige legemskrenkelser. 47-åringen er i tillegg tiltalt for uaktsom voldtekt mot en eksvenninne, og for en rekke trusler mot øvrige personer.

47-åringen, som ble arrestert i begynnelsen av juni, ble mandag varetektsfengslet for nye fire uker. Forsvarer Oscar Ihlebæk sier til Dagbladet at han har anket fengslingskjennelsen til Borgarting lagmannsrett. Den vesentligste begrunnelsen er klientens helsetilstand.

Ihlebæk sier videre at han vil be om en judisiell observasjon av klienten.

Politilegen
- Dette ønsker 47-åringen selv. Jeg arbeider med den saken akkurat nå. Klienten har allerede vært til en prejudisiell observasjon hos politilegen. Begrunnelsen for å be om en judisiell observasjon foretatt av uavhengige rettspsykiatere, er  å få brakt på det rene om straffbarhetsvilkårene er til stede. Klientens sinnstilstand kan også ha betydning i forhold til en eventuell straffeutmåling om klienten er tilregnelig, sier Ihlebæk.

Medisiner
47-åringen har bedt om at det blir tatt utvidet blodprøve av ham i fengselet med tanke på å avdekke hva slags medisiner han har fått under oppholdet.

Forsvareren understreker at klienten er i en vanskelig situasjon. - Siktede har et behov for å oppleve tillit fra helsepersonell i sin alminnelighet og spesielt i den situasjonen har befinner seg i nå, sier Ihlebæk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media