- Drapstruet på julebordet

7. desember var tobarnsmoren på julebord med kolleger og venner. Det piper i mobiltelefonen. Hun åpner tekstmeldingen. Der står det: «Du skal snart dø».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette forteller bilbombeofferets familie. Den 35 år gamle kvinnen ble livredd og viste meldingen til kollegene.

Torsdag ble hun alvorlig skadd i ei bilbombe i Drammen. I attentatet fikk hun store brannskader og ligger i respirator ved Buskerud sentralsykehus.

Fortvilet familie

Kvinnens familie velger nå å fortelle hvilket helvete den tidligere fotomodellen skal ha levd under de siste fem åra. Familien er sikre på at det er den siktede eksmannen som sto bak SMS-trusselen.

- Jeg trodde ikke det var den måten han kom til å ta henne på, forteller en av de nærmeste til Dagbladet mens tårene viser seg i øyekroken.

Familien forteller oppgitt om kampen 35-åringen har kjempet mot offentlige myndigheter. Rettsvesenet har ikke trodd på hennes historie om et liv med trusler.

- Vi har bare ventet på at noe skulle skje, fordi det har vært for stille i det siste. Nå er jeg bare sinna. Ikke så mye på eksmannen, men på det offentlige som lot det skje, sier det andre familiemedlemmet Dagbladet snakket med i går.

Frykter for hevn

- Han kan finne på hva som helst. Og en dag slipper han ut. Og vi er redde for hva som kommer til å skje da. Slike typer blir man aldri kvitt, sier den nærmeste omgangskretsen.

De begynner å fortelle om julaften 1998. De hadde spist og kost seg, barna hadde åpnet pakkene.

- Hun drar hjem og legger seg for sove. Hun våkner av at eksmannen forsøker å ta livet av henne med et brannslokkingsapparat. Mannen spyler pulveret inn i munnen hennes. Hun våkner - klarer å rive seg løs og flykter til familien. Mannen blir anmeldt, men han hevder at det har vært tilløp til brann i soverommet.

Kvinnens familie forteller at eksmannen ikke ville gi seg, men forsetter å true kvinnen. Saken blir på nytt anmeldt, og politiet forsøker å begjære besøksforbud. I to rettsinstanser mener man at det ikke er grunnlag for det.

Levde i angst

- Hun er ei tøff jente. Jeg tror nok hun klarer å kjempe seg tilbake. Hun har alltid stått på, sier en av de pårørende.

Telefonen ringer og de blir oppdatert på helsetilstanden til offeret - kvinnen de er så glad i. Stemningen er spent. De snakker sammen og rister oppgitt på hodet. Hver dag de siste åra har de hatt kontakt med den 35 år gamle kvinnen.

- Hvis jeg ikke fikk kontakt med henne, fikk jeg angst. Da visste jeg at noe hadde skjedd, sier hun.

Kvinnen som ble hardt skadd for to dager siden, har hele tida vært åpen mot familien og de nærmeste vennene om familieproblemene. I forhold til andre har hun klart å holde fasaden, forteller de.

Var våpenfiksert

Hun har hele tida gitt uttrykk for at hun er redd for å være alene.

Familien forteller at eksmannen i alle år har vært våpenfiksert. Men han har aldri gjort noen tilnærminger eller truet noen i den nærmeste omgangskrets. Han ble en periode nektet av politiet å oppbevare våpen hjemme og de ble overlatt mannens familie.

De ble sjokkert da våpnene ble levert tilbake til mannen, og hevder at han lå med ladde våpen under hodeputa.

Selvstendig kvinne

De beskriver tobarnsmoren som ei jente som alltid har vært flink til å jobbe. De siste åra jobbet hun med å selge klær i Oslo-området.

Nå er de bekymret for den økonomiske situasjonen hennes. De forteller at hun nettopp har kjøpt nytt hus med 10000 kroner i månedlige utgifter på lånet. Hun innredet en hybel i kjelleren for å få dekket noen av kostnadene.

- Nå stopper alt opp. Vi er engstelige for hvordan hun skal få hjula til å gå rundt. Hun må belage seg på et langt sykehusopphold, sier de.

Mobiltelefonene deres ringer hele tida. Familien, venner, naboer og kjente fra hele landet ringer og spør om det er noe de kan hjelpe til med. Den første kritiske natta satt søsteren ved sykesenga. Nå skal alle ta sin tur.