Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstruet Stoltenberg - ber om mentalsjekk

47-åringen, som er siktet for å ha drapstruet statsminister Jens Stoltenberg, ber om at han blir underkastet full judisiell observasjon av uavhengige rettspsykiatere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

47-åringen ble varetektsfengslet for åtte uker siden, siktet for drapstrusler mot statsmninisteren og sin egen stefar, en kjent politiker. Han er også siktet for en uaktsom voldtekt mot en eksvenninne og grove trusler overfor offentlige ansastte. I går formiddag ble 47-åringen varetektsfengslet for fire nye uker. Han begjærte seg løslatt.

Dommeren mener det er fare for gjentakelse av straffebare handlinger av alvorlig karakter, dersom 47-åringen slipper ut av varetekt. Strafferammen for drapstruslene mot statsministeren er alene 15 års fengsel. Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsker saken.

Psykose
Forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at han anker fengslingskjennelsen til Borgarting lagmannsrett. Etter det Dagbladet forstår er begrunnelsen klientens psykiske og fysiske helse.

- Jeg vil umiddelbart framsette en begjæring om judisiell observasjon av klienten. Forsvareren mener klienten lider av psykose.

I kjennelsen fra tingretten heter det at siktelsen mot 47-åringen er svært alvorlig og omfattende. Dommeren skriver at siktede åpentbart har psykiske og fysiske problemer, men «etter det opplyste skal 47-åringen få adekvat medisinsk oppfølgning fra helseavdelingen i Oslo fengsel».
 
Riksadvokaten
Ifølge PST nærmer etterforskingen seg en avklaring, og saken blir snart oversendt til riksadvokaten. Det er riksadvokaten som tar ut tiltale ved trusler mot medlemmer av kongehuset, regjeringen eller stortinget.

47-åringen nekter straffskyld. Dagbladet har tidligere skrevet at 47-åringens motiv skal være at han føler seg dårlig behandlet av sin stefar, og at stefaren angivelig skal ha unnlatt å følge opp når stesønnen har hatt det vanskelig.

Stefaren har ikke vitneplikt i den kommende rettssaken. Det har eventuelt statsminister Stoltenberg, som skal ha blitt trukket inn i saken via sitt kjennskap til 47-åringens stefar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media