Drapstruet tre ganger før Irland-besøk

John F. Kennedy mottok dødstrusler fem måneder før han ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs tidligere president John F. Kennedy, som døde etter et attentat i 1963, mottok tre separate drapstrusler under et besøk i Irland i 1963. Truslene, som beskrives i politidokumenter som er lagt fram fredag, kom bare fem måneder før presidentens død, skriver nyhetsbyrået AP.

Dokumentene som ble lagt fram av det irske justisdepartementet, forteller at politiet mottok to anonyme telefonsamtaler i ukene før presidentens besøk til Irland. En tredje trussel ble ringt inn til den irske avisa Independent.

Truet med å skyte mot bilkortesje

Kennedys besøk i juni gikk imidlertid knirkefritt, selv om det var forventet noe bråk når USAs første katolske president skulle besøke landet.

Den ene trusselen gikk ut på at presidenten skulle skytes i bilkortesjen fra flyplassen da besøket begynte. Da presidenten ble drept fem måneder senere, ble han skutt to ganger mens han satt i bil. Den mistenkte Lee Harvey Oswald ble skutt før han ble dømt for drapet, og det finnes mange teorier om drapet og hvem som beordret det.

Den andre trusselen gikk ut på å sprenge en bombe på flyplassen rett før Air Force One var på vei vekk, og trusselen som ble ringt til avisa hintet også til at Kennedy kunne bli angrepet på flyplassen.

Store bevæpnede styrker

Politiet, som gjerne ville imponere de besøkende, uttrykker i de aktuelle dokumentene stor bekymring for angrep mot presidenten.

DRAPSTRUET: Politidokumenter viser at John F. Kennedy ble truet på livet flere måneder før han ble skutt og drept. Foto: AP/Scanpix
DRAPSTRUET: Politidokumenter viser at John F. Kennedy ble truet på livet flere måneder før han ble skutt og drept. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Selv om et forsøk på å ta livet av presidenten er lite sannsynlig, kan vi ikke overse muligheten til at en eller annen galning, fanatiker, kommunist, puertoricaner eller annen lignende person vil komme for å prøve å drepe presidenten, heter det i et brev skrevet av lederen for de nasjonale politistyrkene, Daniel Costigan.

Over 6000 politimenn skal ha vært på vakt kvelden da Kennedy ankom byen, og nærmere 2700 av dem var plassert langs ruten mellom flyplassen og presidentens overnattingssted, der det var beskrevet i den første trusselen at presidenten var utsatt. Mange politimenn ble også utstyrt med ekstra våpen av ulike slag under presidentbesøket.

Kennedy-drapet er blitt gjenstand for mange ulike konspirasjonsteorier.  Professor John McAdams har samlet noen av dem her.

Drapstruet tre ganger før Irland-besøk