Drapstruet

LO-leder Yngve Hågensen og ungdomssekretær Mohamed Ahssain har mottatt drapstrusler per brev fra norske nynazister. LO-ledelsen tar truslene alvorlig og politianmelder saken i dag. LO frykter svenske tilstander med en nynazistisk voldsbølge mot blant andre fagforeningsmedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yngve Hågensen og ungdomssekretær Mohamed Ahssain (24) i LO mottok hvert sitt brev mandag. Brevene var skrevet på datamaskin, i runeskrift og er preget med dødninghoder.

Hitler-hilsen

«Du skal ties til døde» og «Død over de døde» står det i brevet, som er undertegnet med tallet 88.

Dette tallet er kjent som en signatur nynazister bruker, og som viser til den åttende bokstaven i alfabetet.

To h-er skal være et symbol på nazihilsenen «Heil Hitler».

- Vi tolker brevene slik at det er nynazister som står bak, og vi setter det i klar forbindelse med det som har skjedd i Sverige. Både Hågensen og Ahssain har markert seg klart i sine synspunkter mot nynazisme og fascisme.

Seinest i desember ba LO-sekretariatet om en mobilisering mot svenske tilstander, sier informasjonssjef Øyvind Hansen i LO.

I desember holdt Mohamed Ahssain en appell mot rasisme på Jernbanetorget i Oslo, i regi av LO Oslo.

Voldsbølge i Sverige

Verken Yngve Hågensen eller Mohamed Ahssain ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.

I oktober i fjor ble den aktive fagforeningsmannen og antirasisten Björn Söderberg drept i sin egen oppgang i Stockholm. Svenske fagforeningsfolk, antirasister og journalister lever med politibeskyttelse, politikere mottar trusler, og politiet omtaler den nynazistiske voldsbølgen som en systemtrussel.

Her til lands beskrives nynazismemiljøet som relativt beskjedent, men LO velger likevel å ta trusselbrevene alvorlig.

Viker ikke unna

- Vi har fryktet en spredning av nynazismen også i Norge. I Sverige er det satt mye mer i system, men vi vet at norske nynazister er en del av et nordisk og internasjonalt nettverk, sier informasjonssjefen.

- Vi blir selvsagt redde når vi ser hva som dukker opp i Sverige, men det er aldri på tale å vike unna for slikt.

Politianmeldes

I dag politianmeldes trusselbrevene.

- Vi overlater til politiet å undersøke hva slags organisasjon som står bak, og hvor alvorlig vi bør ta det som står skrevet i brevene, sier informasjonssjef Øyvind Hansen.

TRUSSELBREV: LO-leder Yngve Hågensen og ungdomssekretær Mohammed Ahssain i LO mottok drapstrusler per brev i posten mandag.