Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstruslene strømmer inn etter koranbrenning

Florida-pastor Terry Jones skal ha fått mer enn 300 drapstrusler de siste dagene.

TRUES: Pastor Terry Jones leser tekstmeldinger i lokalene til menigheten Dove World Outreach Center i Gainesville i Florida etter at protestene mot Jones' koranbrenning startet i Afghanistan fredag. Foto: REUTERS/Phelan M. Ebenhack
TRUES: Pastor Terry Jones leser tekstmeldinger i lokalene til menigheten Dove World Outreach Center i Gainesville i Florida etter at protestene mot Jones' koranbrenning startet i Afghanistan fredag. Foto: REUTERS/Phelan M. Ebenhack Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Den gale pastoren» Terry Jones i den marginale menigheten i Gainesville i Florida fortsetter sitt angrep på islam selv etter en strøm av drapstrusler de siste dagene.

Jones og hans menighet forsøkte først å brenne koranen 11. september 2010, men planene ble skrinlagt etter at til og med USAs president, Barack Obama, gikk offentlig ut og fordømt ideen.

20. mars gjennomførte menigheten likevel en koranbrenning uten at dette fikk særlig oppmerksomhet i vestlige medier. Men det har skapt en bølge av raseri og protester i Afghanistan.

Minst 22 personer er blitt drept i demonstrasjonene, og fredag ble norske Siri Skare drept da demonstranter angrep FN-hovedkvarteret i Mazar-i Sharif.

- Drapsdusør Jones har foreløpig ingen planer om nye koranbrenninger, men nå renner drapstruslene inn.

- Akkurat nå har vi litt over 300 trusler. I dag har det kommet 10, sier Jones til ABC News.

Noen av truslene skal være detaljerte med både tid og sted.

Ifølge FBI har libanesiske Hizbollah utlovet en dusør på 2,4 millioner dollar (14,4 millioner kroner) til den som tar livet av Jones, melder AP.

ANGREP: Demonstranter gikk fredag til angrep på FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif i Afghanistan etter at pastor Terry Jones og hans menighet satte fyr på koranen. Sju FN-ansatte ble drept. Her stiger røyken fra FN-bygget. Foto: AP Photo/Mustafa Najafizada
ANGREP: Demonstranter gikk fredag til angrep på FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif i Afghanistan etter at pastor Terry Jones og hans menighet satte fyr på koranen. Sju FN-ansatte ble drept. Her stiger røyken fra FN-bygget. Foto: AP Photo/Mustafa Najafizada Vis mer

Men både Jones og assistenten hans, Wayne Sapp, som var den som faktisk tente på koranen, sier til ABC News at de ikke er redde og at de er villige til dø for sitt syn.

- Vi ser en vekst rundt i verden, og vi føler veldig sterkt at USA og FN må gjøre noe. Muslimske land må åpne døra for frihet, sier Jones.

- Vi redder liv Jones har nektet å ta noe ansvar for situasjonen i Afghanistan, og mener tvert i mot at opprøret viser at han har rett: Islam er ingen fredsreligion. Jones mener derfor det er avgjørende at Vesten tar et kraftfullt oppgjør.

- På lengre sikt vil vi kanskje redde hundrevis eller tusenvis. Vi ønsket å skape bevissthet om denne farlige religionen og jeg mener at angrepene i Afghanistan viser at det er et radikalt element i islam, sier Jones til ABC News.

USAs fremste ledere i Afghanistan, general David Petraeus og Natos Mark Sedville har fordømt koranbrenningen. Også Obama har gått knallhardt ut mot «den gale pastoren».

FULL FYR: Assistenten til pastor Terry Jones (bak), Wayne Sapp, i Dove World Outreach Center dynker Koranen i tennvæske og tenner på 20. mars i  år. Menigheten fant muslimenes hellige bok «skyldig i forbrytelser» under en gudstjeneste. Foto: AFP PHOTO/Andrew FORD
FULL FYR: Assistenten til pastor Terry Jones (bak), Wayne Sapp, i Dove World Outreach Center dynker Koranen i tennvæske og tenner på 20. mars i år. Menigheten fant muslimenes hellige bok «skyldig i forbrytelser» under en gudstjeneste. Foto: AFP PHOTO/Andrew FORD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media