Drapstrusler mot nordmenn etter jakttur til New Zealand

- Idioter, sier miljøvernminister. - Har ikke gjort noe ulovlig, sier norsk jeger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En blodig skrytevideo med fem unge norske menn som var på jakt- og fisketur på New Zealand før jul, har skapt sterke reaksjoner i landet på den sørlige halvkule.

Videoen ble lagt ut av guttene selv på Youtube for tre dager siden, og viser nordmennene når de skyter på fredede fugler og dyr - blant annet en  totalfredet papegøye og en totalfredet andefugl.

Dagbladet har sett videoen før den ble fjernet fra Youtube i dag på grunn av drapstrusler mot nordmennene.

En halv million i botOg saken topper nyhetsbildet i New Zealand i dag etter miljøvernminister at Kate Wilkinson har gått kraftig ut på tv-kanalen 3news.

New Zealand har svært strenge regler for beskyttelse av fugl- og dyreliv.

 HURRATUR:  En av de jakt- og fiskeglade nordmennene betrakter en kvegflokk og sommerværet i vidoen fra utflukten til New Zealands sørøy.  FOTO: FRA YOUTUBE-VIDEO.
HURRATUR: En av de jakt- og fiskeglade nordmennene betrakter en kvegflokk og sommerværet i vidoen fra utflukten til New Zealands sørøy. FOTO: FRA YOUTUBE-VIDEO. Vis mer

Jakt på fredede arter kan gi bøter på 100 000 New Zealand-dollar (om lag 450 000 norske kroner) eller fengsel i seks måneder.

- Idioter, sier miljøvernminister- En slik reaksjon er ikke streng nok. Personlig skal jeg arbeide for at disse karene aldri får innreisetillatelse hit til landet igjen. Det er horribelt at idioter som de skyter fugler som vi legger ned så mye jobb i å beskytte, sier miljøvernministeren i vrede over videoen hun har sett.

Nordmenn som bor på New Zealand, skriver i dag på et forum for jakt- og fiskeinteresserte at det er lynsjestemning mot nordmennene etter skrytevideoen fra sørøya på landet nør Sørpolen.

Dagbladet har vært i kontakt i formiddag med en av nordmennene som opptrer i videoen, en mann i 20-årene fra Sunnmøre, som sier han er fangstmann til daglig.

 KERURU/RINGDUE:  Totalfredet på New Zealand. Foto: PhillipcCreaticeCommons.org
KERURU/RINGDUE: Totalfredet på New Zealand. Foto: PhillipcCreaticeCommons.org Vis mer

Han er på en flyplass i Norge når Dagbladet får kontakt.

- Har ikke gjort noe ulovlig- Det stemmer at vi var fem mann på jakt- og fisketur i noen uker før jul på New Zealand. Og vi har lagt ut en video der jeg er med. Men dette oppstyret kjenner jeg ingen ting til, sier mannen, som vil være anonym.

- Har dere skutt fredede fugler?

- Nei, vi har ikke gjort noe ulovlig. Jeg har ikke flere kommentarer, sier mannen.

 PARADISE SHELLDUCK:  Totalfredet på New Zealand. Foto: Wikipedia.org.
PARADISE SHELLDUCK: Totalfredet på New Zealand. Foto: Wikipedia.org. Vis mer