Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapstrusler og intriger etter dramatisk etterlysning

Den norske ekstremistlederen Lena Andreassen ble meldt savnet etter konflikter med en leder i English Defence League. Hun skal nå være trygg.

FORSVANT: Lena Andreassen ble meldt savnet, men er nå kommet til rette. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVANT: Lena Andreassen ble meldt savnet, men er nå kommet til rette. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Lena Andreassen, tidligere leder i Norwegian Defence League - ekstremistorganisasjonen der Anders Behring Breivik skal ha vært medlem, ble meldt savnet av Interpol 29. september.

Det bekreftet Bjørn Jahr, operasjonsleder ved Romerike politidistrikt, overfor NRK tirsdag. I går meldte Dagbladet at Andreassen var kommet til rette og var trygg.

Andreassen havnet i søkelyset da hun bekreftet at hun hadde hatt kontakt med terroristen Anders Behring Breivik, før han ble kastet ut av NDL.

Etter det Dagbladet kjenner til har Andreassen vært i England i perioden hvor hun har vært savnet, hvor hun blant annet skal ha hatt kontakt med Alan Lake.

Trekantdrama Lake er IT-millionæren som skal ha spyttet inn store pengebeløp i English Defence League, som påstås å ha inspirert Breivik og anses som den veletablerte, velartikulerte, tilsynelatende respektable edderkoppen på den britiske ekstreme høyresiden.

Andreassen har også hatt kontakt med den innflytelsesrike bloggeren Paul Ray, som er avhørt av norsk politi som mulig Breivik-mentor. Ray har overfor Dagbladet bekreftet å være medlem i organisasjonen Knights Templar, Tempelridderne, som også Breivik har påstått at han er medlem av.

Dagbladet har sett flere e-poster sendt den siste måneden, som beskriver forholdet mellom Lake og Andreassen.

image: Drapstrusler og intriger etter dramatisk etterlysning

I en e-post til Paul Ray, sendt den dagen Andreassen forsvant, bekrefter en av Oslo-politiets terroretterforskere at de har snakket med Lena Andreassen.

Tau og murstein - Hun bekrefter at hennes forhold til Alan Lake ikke er bra om dagen, skriver etterforskeren i e-posten, som Dagbladet har.

Tre dager tidligere skrev Alan Lake angivelig en e-post til Andreassen, der tonen tilsynelatende var irritert. De to diskuterer flere emner, blant dem tekstmeldinger Lake skal ha sendt til Andreassen i ukene før. I meldingene, som Dagbladet har, fleiper Lake med at han ønsker Ray død:

- Paul Ray? Hvor mye må jeg betale for å bli kvitt ham for godt?

Denne ble fulgt opp av:

- Prøv å møte ham på en båt, det er bedre på en båt. Men ta med noe tau og noen tunge mursteiner eller noe, bare i tilfelle. Det er alltid praktisk når du er om bord en båt.

Var urolig Andreassen opplyser til Ray at hun fikk tekstmeldinga 24. august, og at hun 26. september ville gi den til norsk politi. I sin e-post 29. september anbefaler den norske terroretterforskeren Ray å anmelde saken til det lokale politiet. Ray sier han var urolig for Andreassen.

- Har du noen gang truet Alan Lake?

KONFLIKT: Paul Ray er opprørt etter det han oppfatter som trusler, sendt på sms. Foto: Hilde Mesics Kleven
KONFLIKT: Paul Ray er opprørt etter det han oppfatter som trusler, sendt på sms. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer

- Aldri. Ser jeg så dum ut? Heller ikke på bloggen min finner du noe som minner om trusler mot ham, slik han har hevdet.  

- Når hørte du sist fra Lena Andreassen?  

- Da hun gikk til politiet med ny informasjon om truslene mot meg, og mot henne og hennes familie. Så reiste hun til Storbritannia, og jeg har ventet på å høre fra henne.

- Var du urolig?  

- Så klart. Hun har gitt viktig informasjon til norsk politi.

- Mangler oversikt Alan Lake sier til Dagbladet at han ikke ønsker å snakke med media før han har skaffet seg oversikt over situasjonen.

- Akkurat nå virker det som om dere vet mer enn meg. Jeg skal nå kontakte politiet og høre hva som er status i saken. Jeg visste ikke engang at Lena Andreassen var kommet til rette. Er hun i Norge? spør Alan Lake.

image: Drapstrusler og intriger etter dramatisk etterlysning

Om forholdet til Paul Ray har Lake heller ingen kommentarer.

-Nei, nå må jeg skaffe meg informasjon før jeg sier noe mer.

image: Drapstrusler og intriger etter dramatisk etterlysning

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!