- Drapstrusler vanlig blant ungdom

Etter å ha tatt kvelertak og truet eks-kjæresten med å drepe henne to ganger gikk en sjalu 21-åring fra Selje i Sogn og Fjordane fri fordi et flertall av dommerpanelet mente at drapstrusler var vanlig i ungdomsmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av dommerne i rettsaken mente fornærmede ikke hadde grunn til å bli alvorlig redd da eks-kjæresten flere ganger truet med å drepe henne. Han skal blant annet ha kastet en stein gjennom kvinnens hybelvindu, hoppet inn gjennom vinduet og tatt kvelertak på henne mens han fremsa drapstrusler. 21-åringen skal også ved flere andre anledninger ha utført voldelige handlinger mot jenta, skriver Sunnmørsposten.

Barnehage

De tre dommerne er enige om at gjerningsmannen hadde gjort seg skyldig i tilfeller av grov vold og voldstrusler mot eks-kjæresten. De er derimot uenige om kvinnen hadde grunn til alvorlig frykt av dødstruslene.

Grunnen til denne uenigheten er at to av dommerne viser til at truslene er fremsatt i et ungdomsmiljø hvor man benytter en annen språklig stil enn blant eldre. Det er ikke uvanlig å true med drap, det kan man til og med observere blant barn i barnehage, mener de to.

Rettens formann er uenig med sine meddommere og sier at det ikke finnes holdepunkter for å hevde at yngre mennesker oppfatter drapstrusler noe mindre alvorlig enn eldre personer.

Samfunnstjeneste

Dommerpanelet er også delt i spørsmål om straffeutmåling. 21-åringen har gjort seg skyldig i fem tilfeller av tildels grov legemesbeskadigelse og et tilfelle av innbrudd. Mens rettens formann går in for ubetinget fengsel for gjerningsmannen med argument om allmennpreventive hensyn, støtter de to andre medlemmene forsvarerens syn og går inn for 60 dagers samfunnstjeneste.

Aktor i rettsaken, Ingunn Seim Olsen, anket dommen umiddelbart og er forundret over argumentene.

- Dommerne har brukt feil rettsanvendelse og feil straffeutmåling. Jeg er ikke i tvil om lagmannsretten vil dømme 21-åringen for drapstrusler vil reagere med ubetinget fengselsstraff, sier Olsen. (NTB)