Drapsvitne fikk 75000 i erstatning

Venke Halvorsens (28) samboer ble drept foran øynene hennes. Nå har hun fått 75000 kroner i voldsoffererstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Meg bekjent er hun er den første i Norge som får voldsoffererstatning uten å ha blitt utsatt for fysisk vold, sier hennes advokat, Steinar Wiik Sørvik.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har dermed åpnet for at andre som blir sterkt preget av voldsepisoder, kan få liknende erstatning.

- Egentlig vil jeg ikke at folk skal kjenne meg igjen eller synes synd på meg. Men det er viktig at det kommer fram at vold er noe mer enn fysiske skader, og at en også kan få erstatning for psykiske overgrep, sier Halvorsen.

Så ham dø

Det var 21. mai 1995 hun, samboeren Hans Christian Tvedt (25) og hans kamerat var på skogstur i Bolskogen på Eidskog i Hedmark. Plutselig trakk kameraten kniv og stakk Tvedt flere ganger i halsen. Tvedt forsøkte å komme seg unna, men falt om - svekket av blodtap.

Venke Halvorsen så hvordan han kjempet for livet og snakket med ham til det siste.

Etterpå sto hun alene tilbake med drapsmannen. Han var uoppmerksom et øyeblikk, og hun sprang for livet til bilen og kjørte vekk.

Drapsmannen fikk en sikringsdom på fem år. Det var ikke noe motiv for drapet.

Påkjenningen ved å ha opplevd noe slikt har preget Halvorsen sterkt i ettertid.

Angst og nerver

- Jeg ble full av angst og nerver. Når som helst kunne jeg begynne å skjelve, sier hun.

Fylkesmannen skriver at det foreligger særlige grunner til erstatning i hennes tilfelle. Den grufulle hendelsen i skogen påførte henne posttraumatisk stressyndrom.

- Jeg har fortsatt en enorm trang til å forsvare meg. På gata tenker jeg alltid på hvor jeg har mennesker. Jeg griper etter nøkkelknippet, som jeg kan bruke som våpen, sier hun.

Studerer moter

I tida etter drapet har hun fått noe hjelp av psykologer, men mener det er en kinesiolog som har gitt henne mest hjelp. For tre år siden fikk hun datteren Gaia med sin nye samboer, Pål Greber. Hverdagen er blitt lysere.

I fjor høst begynte hun å studere moter og design på Esmod i Oslo. Nå jobber hun nesten døgnet rundt med eksamensforberedelser. Hun synes det hjelper å gå på skole.

- Der har jeg mye annet å tenke på, sier hun.

Erstatningssummen fikk hun i februar. Den er blant annet blitt brukt til anskaffelse av bil og datamaskin.