Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drar for å uttrykke NATO-solidaritet i en tid hvor landene opplever usikkerhet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Estland, Latvia og Litauen for å berolige.

ØKT NÆRVÆR: - Vi har økt det militære nærværet på bakken og i Østersjøen og  Svartehavet. Dette er et svar på både det vi har sett i Ukraina, der Russland har brukt makt for å endre landegrenser, og den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet rundt NATO, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg før han besøker Estland, Lativa og Litauen. Foto: Kirsten Karlsen
ØKT NÆRVÆR: - Vi har økt det militære nærværet på bakken og i Østersjøen og Svartehavet. Dette er et svar på både det vi har sett i Ukraina, der Russland har brukt makt for å endre landegrenser, og den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet rundt NATO, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg før han besøker Estland, Lativa og Litauen. Foto: Kirsten Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Torsdag møter han Estlands president Toomas Hendrik Ilves på flybasen Amari. Deretter går turen til Latvia, der Stoltenberg møter president Andris Berzins og besøker militærbasen Adazi.

Fredag møter Stoltenberg Litauens president Dalia Grybauskaite og annen politisk ledelse. De tre baltiske landene har bedt NATO styrke nærværet i regionen etter Russlands aggresjon mot Ukraina.

NATO har bistått de tre landene med luftpatruljering i flere år allerede, men har nå flere fly i området.

Økt luftpatruljering Dagbladet får et kort møte med Stoltenberg før han reiser til de tre baltiske landene.

- Jeg drar for å uttrykke NATO-solidaritet i en tid hvor de opplever usikkerhet og en mindre trygg verden. Men viktigere enn et besøk og samtaler, er det NATO gjør.

Vi har gjennomført betydelige beroligende tiltak, vi har økt luftpatruljeringen. Det er fem ganger så mange NATO-patruljer oppe i lufta der nå som det var for ett år siden.

Svarer Russland - Vi har økt det militære nærværet på bakken, og på sjøen, både i Østersjøen og i Svartehavet. Dette er et svar på både det vi har sett i Ukraina, der Russland har brukt makt for å endre landegrenser, og den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet rundt NATO, sier Stoltenberg.

NATO-toppmøtet i Wales konkluderte med at truslene mot medlemslandene først og fremst kommer fra øst gjennom Russlands aggressive adferd, og fra sør på grunn av terroristorganisasjonen IS' framrykking, fremmedkrigere og ustabile stater.

Trues fra øst og sør Stoltenbergs første reise gikk til «østfronten», til Polen. Deretter dro han til Tyrkia og grensa til Syria. For et par uker siden var han i Afghanistan, der NATO er i ferd med å avslutte sin nåværende operasjon, og forsikret fortalte om fortsatt NATO-bistand støtte til trening og rådgiving i en ny operasjon.

Han har møtt en rekke regjeringssjefer og ministre i Brussel. Torsdag drar han igjen til øst, til de tre baltiske landene.

NATO-garanti - Har de baltiske landene grunn til å frykte tilsvarende krenkelser som Ukraina?

- NATO er jo garantisten for deres sikkerhet. Hele ideen med NATO er én for alle, alle for én. De baltiske landene er medlemmer i verdens sterkeste militærallianse, som garanterer deres sikkerhet, og som er i stand til å forsvare dem mot angrep.
Det er Norge har opplevd i tiår, at vi er en del av den kollektive sikkerheten som NATO handler om.

Økt nærvær - Estlands forsvarsminister ga nylig uttrykk for ønske om permanent NATO-nærvær i landet, hva sier du til det?

- Der opplever jeg at man har funnet en god løsning med mer nærvær i lufta, mer nærvær på sjøen, og at man i tillegg har styrker i rotasjon. I tillegg er vi i ferd med å gjennomføre planen om en hurtigreaksjonsstyrke som gjør at NATO styrker har høyere beredskap og kan utplasseres på kortere varsel, sier Stoltenberg.

TIL LITAUEN: Fredag møter NATO-sjef Jens Stoltenberg Litauens president Dalia Grybauskaite. Bildet er fra daværende statsminister Stoltenbergs besøk i Vilnius i fjor sommer. Foto: Mindaugas Kulbis/Ap
TIL LITAUEN: Fredag møter NATO-sjef Jens Stoltenberg Litauens president Dalia Grybauskaite. Bildet er fra daværende statsminister Stoltenbergs besøk i Vilnius i fjor sommer. Foto: Mindaugas Kulbis/Ap Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media