Mexico

Drar hjem til politiet for å drepe

Først ble politiet kidnappet og torturert. Nå lider deres kolleger en enda verre skjebne.

UTSATT: Politiet i Mexico lever flere steder et utsatt liv. Jalisco-kartellet har så langt gått til det mest ekstreme i kampen for å fortsette med sin narkotikavirksomhet. Foto: AP / NTB
UTSATT: Politiet i Mexico lever flere steder et utsatt liv. Jalisco-kartellet har så langt gått til det mest ekstreme i kampen for å fortsette med sin narkotikavirksomhet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

I flere år har Mexico vært kjent for sine blodige oppgjør og pågående kamp om narkotikamarkedet. Delstaten Jalisco har ikke vært noe unntak.

Nå har narkokartellet som regjerer i landets mest voldelige område presset grensene for sine brutale handlinger ytterligere.

Da Mexico lanserte sin «klemmer, ikke kuler»-kampanje, gikk kartellet i stedet i motsatt retning. Først ble flere av de som jobbet i politiets elitestyrke mot narkotikakriminalitet kidnappet og torturert. Så ble de presset til å fortelle hvor deres kolleger bodde.

Oppsøkt og drept

Angrepene har blant annet blitt omtalt av nyhetsbyrået AP, og hører til sjeldenhetene selv i delene av landet hvor gjengkriminaliteten er på sitt mest voldelige. Jalisco-kartellet har for lengst erklært krig mot regjeringen i landet, selv om president Andrés Manuel López Obrador avviser at det er en realitet.

Ønsket fra politikernes side er å legge demper på den voldelige utviklingen som utspiller seg i landet. Et ønske narkokartellet ikke har delt med sin president.

«Hvis det er krig du vil ha, så skal du få det. Vi har allerede vist at vi vet hvor dere er. Vi kommer etter dere, alle sammen. For hvert medlem dere pågriper, så dreper vi to av dere. Uansett hvor de er - hjemme eller på jobb.»

Påskriften på bannerne som ble hengt opp i mai, signert kartellet, overlater lite til fantasien.

LANG: Myndighetene i USA har funnet en 1,3 kilometer lang smuglertunnel, som går fra Tijuana i Mexico til San Diego i USA. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

Rømmer fra sine hjem

Selv har politiet så langt avstått fra å kommentere hvor mange av deres spesialgruppe som har blitt drept. Det har likevel blitt bekreftet at det tidligere denne uka var et tilfelle hvor en politiansatt ble kidnappet, drept og dumpet på motorveien.

Sikkerhetsanalytiker David Saucedo hevder imidlertid at det har vært en rekke liknende tilfeller.

- Mange fra politiet har sagt opp som følge av situasjonen. De har tatt med seg familiene sine og forlatt sine hjem, flyktet fra truslene, sier Saucedo til AP.

Også lokale medier melder at det så langt i år har vært minst sju tilfeller av drap på politiansatte utenfor jobb siden kartellet satte i gang med sin oppsøkende drapsvirksomhet.

I januar skal flere væpnede gjengmedlemmer ha oppsøkt en av dem hjemme. Der ble både den ansatte og hennes mann tatt med, torturert og dumpet. Likene var fulle av kulehull.

- En langt større trussel

Hardest har det gått utover politiet i området Guanajuato. Mellom 2018 og mai i år, ble 262 ansatte i politiet drept. Situasjonen er nå så ille at regjeringen øker budsjettet kraftig for å få bukt med problemene.

Detaljer om hva som gjøres og i hvor stort omfang sikkerheten nå heves, har så langt ikke blitt kommentert offentlig fra politisk hold. I en uttalelse gitt i forbindelse med bevilgningene er det likevel liten tvil om alvoret i situasjonen.

- Organiserte kriminelle grupper har vist at selv hjemme er ikke politiet trygge. Dette er en langt større trussel enn hva vi har sett tidligere, både mot våre ansatte og deres familiers liv, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer