FULLE BUTIKKER: Det var godt med folk som hadde tatt turen til butikkene i dag for å handle inn julegaver. Her fra Byporten ved Oslo Sentralstasjon.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FULLE BUTIKKER: Det var godt med folk som hadde tatt turen til butikkene i dag for å handle inn julegaver. Her fra Byporten ved Oslo Sentralstasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Dras 220 ganger i sekundet

Men ingen fare for «varmgang» selv om bruken av betalingskort topper seg før julaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke fare for «varmgang» selv om bruken av betalingskort topper seg i dagene like før julaften med opp mot 220 korttransaksjoner i sekundet.

- Elektronikken bør kunne ta unna transaksjoner med denne hastigheten. Vi har tidligere registrert 358 korttransaksjoner i sekundet, og det har gått knirkefritt, sier kommunikasjonsdirektør Stein-Arne Tjore i Bankenes Betalingssentral (BBS) til NTB.

- i dag vil kundene ha lagt igjen 2,7 milliarder kroner i butikkene, og dette er dagen da julehandelen er på sitt høyeste, sier administrerende direktør i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), Vibeke Madsen, til NTB.

Menn i siste liten

Samlet vil handelen mandag, tirsdag og på selve julaften ligge på mellom 5 og 5,5 milliarder kroner før julestilla legger seg over landet. Det betyr at hver og en av oss i gjennomsnitt bruker 1.200 kroner i på disse tre handledagene, opplyser Madsen.

Ifølge Tore Kvarud i Kvarud Analyse, som skaffer til veie handelstallene for HSH, ligger omsetningen i detaljhandelen på mellom 1,25 og 1,3 milliarder kroner på en vanlig hverdag i Norge. I toppdagene før jul er altså omsetningen dobbelt så høy som vanlig, opplyser han til NTB.

Ifølge myten er det mennene som drar julehandelen opp til de store høyder i dagene tett opp mot julaften. Det er menn som i siste liten skal handle gaver til kona, eller som får beskjed fra kona om å kjøpe julegaver til ungene.

Både Tjore og Madsen er litt skeptiske til å henge seg på denne myten, men det er nok noe i den, gir begge uttrykk for.

Problemer etter jul

- Det er nok riktig at noen utsetter julehandelen. Men det er mange arbeidsfrie dager i jula, og folk kjøper derfor mest inn dagligvarer, selv om julaftensmaten nok er handlet inn allerede, sier Tjore.

Madsen peker på at vi nylig har en helg bak oss, så kommer juledagene og nok en helg, så det er ikke merkelig at mandag i år blir den store handledagen. Hun sier at det nok er mange menn som handler inn julegaver i dagene opp mot julaften, men 40 prosent av handelen i disse dagene utgjøres av dagligvarer.

Ifølge analyseselskapet Bonnier vil tre av ti nordmenn få økonomiske problemer etter jul fordi julegavene er kjøpt med kredittkort.

Tjore i BBS har ikke særlig tillit til denne opplysningen, fordi 95 prosent av kortkjøpene foretas med bankkort. Det krever at man har penger på konto, påpeker han.

(NTB)