I SØKELYSET: Kellyanne Conway havnet plutselig i søkelyset da Donald Trump satt i en telefonsamtale med Bob Woodward. Foto: NTB Scanpix
I SØKELYSET: Kellyanne Conway havnet plutselig i søkelyset da Donald Trump satt i en telefonsamtale med Bob Woodward. Foto: NTB ScanpixVis mer

Donald Trump:

Dras inn i bokbråket: - Hvorfor fortalte du meg ikke det?

Donald Trump mener Bob Woodwards bok er basert på falske kilder. Årsaken til at Trump selv ikke er en av kildene, er veldig uklar. Deler av skylda får Kellyanne Conway.

Tirsdag kom de første utdragene fra Washington Post-journalisten Bob Woodwards bok om Donald Trumps liv i Det hvite hus. I boka skildrer han kaotiske tilstander, mens Trump forsøker å så tvil til bokas troverdighet.

Woodward mottok Pulitzerpris for sin dekning av Watergate-skandalen, som førte til at president Richard Nixon til slutt valgte å trekke seg. Siden har han skrevet bok om alle presidentene som har tatt plass i Det ovale kontor.

Woodward sier han at han har forsøkt å få til et intervju med Donald Trump til boka, men at han til tross for å ha ytret dette ønsket til seks personer i Trumps omgangskrets, ikke har hørt noe fra presidenten selv.

Det siste døgnet har Trump vært i harnisk over noen av utdragene fra boka. Han har blant annet kalt den «kjedelig og usann», «total fiksjon» og «oppdiktet svindel».

Trump hevdet også at det var «mange løgner og falske kilder» i boka. Nå viser det seg at Woodward faktisk forsøkte å få til et intervju med en kilde Trump ikke kan kalle falsk - nemlig han selv. Dette sier Trump at har gått ham hus forbi, men grunnene til dette er fortsatt veldig uklare.

Forvirrende samtale

Dette forsøker Woodward å få klarhet i under en telefonsamtale med presidenten som Washington Post har gjengitt i sin helhet.

- Vel, jeg snakket nettopp med Kellyanne, og hun spurte meg om jeg ble ringt. Jeg ble aldri ringt. Jeg fikk aldri beskjeden. Hvem spurte du om å få snakke med meg? sier Trump i starten av samtalen.

I løpet av samtalen forteller Woodward at han har snakket med blant annet senator Lindsey Graham, Trump-rådgiver Kellyanne Conway og pressesekretær i Det hvite hus Raj Shah.

Trump sier det er synd de ikke fikk muligheten til å gjøre et intervju til boka, ettersom han er veldig «åpen» overfor Woodward og at han mener at Woodward alltid har vært «rettferdig».

Mottok beskjeden «raskt»

- Senator Graham sa han hadde snakket med deg om å snakke med meg. Stemmer ikke det? spør Woodward.

- Senator Graham nevnte det faktisk for meg raskt under et møte, svarer Trump.

- Ja, så skjedde det ingen ting, sier Woodward.

- Det er sant. Det er sant. Vel, det - nei, men det er sant. Han nevnte det raskt, ikke sånn, du vet … og jeg ville definitivt ha tenkt at du kanskje hadde ringt kontoret. Men det er greit. Jeg skal snakke med Kellyanne. Jeg er litt overrasket over at hun ikke har fortalt meg det. Faktisk kom hun akkurat inn døra, sier Trump og henvender seg til Conway:

- Jeg snakker med Bob Woodward nå. Han sa han fortalte det til deg.

- Ja, svarer Conway.

- Om at han ville snakke med meg. Men det fortalte du aldri til meg. Hvorfor fortalte du meg ikke det? spør Trump Conway, før han fortsetter:

- Jeg ville gladelig ha snakket med ham, sier han før han snakker til Woodward igjen:

- Så hva skal du gjøre med det?

- Vel, sier Woodward og blir avbrutt:

- Så det kommer enda en dårlig bok. Stor greie, sier Trump.

- Sa det aldri til meg

Videre uttrykker Trump sin bekymring for at boka skal inneholde anonyme kilder, og spør Woodward om han kjenner til alt han har fått til som andre presidenter aldri ville fått til.

Blant annet nevner han at Jens Stoltenberg fortalte ham at NATO-landene bidro med 44 milliarder dollar i fjor, men at de har sagt seg villig til å bidra med masse mer i år. «Ingen andre presidenter har fått til det», sier han.

- Vel, bortsett fra Lindsey (Graham red.anm.) - som nevnte det raskt - har ingen andre nevnt det, sier Trump om intervjuforespørselen.

- Du sier at Kellyanne er der. Spør henne, svarer Woodward.

- Ingen fortalte meg om det. Vel, la meg spørre henne. Hvorfor snakker ikke du med Kellyanne? Hun sa det aldri til meg.

SENDTE STIKK: Selv om han ikke nevnte navn, var det ingen tvil om hvem tidligere president Barack Obama siktet til under deler av minnetalen for John McCain lørdag. Video: CNN Vis mer

Innrømmer lunsjmøtet

Conway tar opp røret.

- Husker du da jeg la det fram for to og en halv måned siden, at jeg ville snakke med presidenten? Og du sa at du skulle komme tilbake til meg? spør Woodward.

- Det gjør jeg. Og jeg la inn en forespørsel. Men du vet - den ble avvist. Jeg kunne ikke gjøre mer enn det. Jeg antar jeg kan ta det direkte med presidenten neste gang, sier Conway og fortsetter:

- Men jeg forsøker å følge retningslinjene, ellers kommer jeg til å bli anklaget for å være en som ikke følger retningslinjene.

Videre diskuterer de hvem Woodward faktisk fortalte at han ville snakke med Trump. Så kommer presidenten selv tilbake på telefonlinja.

- Men du ringte aldri til meg. Det ville vært fint, Bob, om du ringte til kontoret mitt. Jeg mener, jeg har en sekretær. Jeg har to, tre sekretærer. Om du hadde ringt direkte …

Etter dette fortsetter diskusjonen mellom Trump og Woodward, hvor Trump innrømmer at Conway har direkte tilgang til presidenten. Likevel forblir det uklart hvorfor han aldri mottok beskjeden om at Woodward ønsket å intervjue ham.

Kontroversene

Selv om boka «Fear: Trump in the White House» ikke slippes før 11. september, har det allerede blitt sluppet utdrag som har ført til overskrifter.

Blant annet hevdes det at Trumps forsvarsminister James Mattis skal ha sagt at Trump har forståelse av utenrikspolitikk som en femte- eller sjetteklassing.

Utsagnet skal ha kommet som en reaksjon på at Trump spurte om hvorfor regjeringen i det hele tatt brukte penger på militær tilstedeværelse på Koreahalvøya.

- Vi gjør dette for å forhindre 3. verdenskrig, skal Mattis ha respondert.

Woodward beskriver også det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.